Rusya-Ukrayna arasında başlayan savaş milyonlarca insanı etkiledi. Ukrayna ve Rus havacılık şirketleri batma noktasına gelecek-geldi. Bu durumda THY ve Türkiye nasıl bir pozisyon almalıydı? İnsanların seyahat özgürlükleri açısından bize nasıl bir görev düşüyor?
Türkiye iki ülkeden yıllık 8 milyona yakın turist ağırlıyordu. “Savaş varken turist ne alaka” denebilir. Lakin hayat devam edecek, savaş bir gün elbet sona erecek. Zaten ülkelerin yapması gereken plandır.
Savaşa tarafgir olmak yerine, savaşı önleyici çaba harcamak mantıklı olandır.
Dünya havacılık açısından Rusya’ya tam bir ambargo uyguluyor. Rusya’da bulunan Airbus ve Boeing tipi uçaklar artık dünyanın hiçbir yerine uçamıyor. Zira Rus devlet havayolu şirketi Aeroflot tüm uçuşları durdurma kararı aldı.
Kararın Rus uçaklarına el konulmasından kaynaklandığı ifade ediliyor. Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Rus uçaklarına el konulmasına karşılık bu uçaklara el koyma hamlesi olarak değerlendiriliyor.
Edindiğim bazı bilgileri paylaşmak isterim.
Rusya’da Türklerin sahip olduğu bazı havayolu ve tur şirketleri var. Bu şirketler ülkemize önemli döviz kazandıran şirketler olarak hepimizin malumlarıdır.
Coral, Anex, Pegas gibi bu şirketlerin toplamda 120’ye yakın yolcu uçakları bulunuyor.
Bu uçakların Türkiye’ye getirilmesi için formül arayışları devam ediyor. Edindiğim bilgilere göre Türk şirketlerinden bazıları bu uçakların kendi ruhsatları altında uçmasına müsaade etmek için her türlü fedakarlığa hazır olduğunu ifade etti.
Turizm Bakanı Mehmet Ersoy başkanlığında yapılan toplantılarda Türklerin sahip olduğu havayolu şirketlerine çıkış yolu olarak benimsenen bu formüle THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin karşı çıktığı belirtildi.
Bilal Ekşi’nin bu tavrına karşılık THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’ın aklıselim davranarak olumlu yaklaştığı da edindiğim bilgiler arasında.
Benim anladığım Bilal Ekşi hem Ukrayna hem de Rusya’dan gelecek turistleri ki gelebilirlerse THY’nin taşıması gerektiği düşüncesine sahip.
Bu mümkün değil. Siz zorda olan şirketlere sahip çıkmazsanız onlar da size gelecek turistleri başka ülkelere kaydırabilirler.
Zira THY’nin bu kapasiteyi tek başına taşıyacak ne uçağı var ne de koordine edecek alt yapısı.
Yapılması gereken Türkiye’deki Charter şirketlerinin ruhsatı altına alınacak bu uçakların ülkemize getireceği pozitif katkıyı düşünmek gerek.
Ticarette duygusallığa yer olmadığını bilmek lazım. Savaşı çıkartanlara rağmen Rus ve Ukraynalı insanların seyahat özgürlüklerinin kısıtlanmaması lazım.
Her iki ülkenin zenginleri yine istediğini yapacağı var sayılarak normal vatandaşların seyahatlerinin kısıtlanmaması şahsi düşüncemdir.
Rusya’nın bundan sonra kendi yolcu uçağını üreteceği ve savaş sonrası birkaç yıl içerisinde uçurmaya başlayacağını da şimdiden duyurmuş olalım.
Ancak bu uçakların Avrupa’ya ve Amerika’ya hatta Japonya’ya dahi uçabileceğini sanmıyorum.
Savaş sona erecek ve hayat belki eski akışkanlığı ile devam etmeyecek ama bir yerlerden başlayacak. O sebeple THY bütün hamlelerini buna göre hesaplamalı.
Yorumlar Tüm Yorumlar (52)