Fransa'nın güneyinde Lufthansa'ya ait Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağının düştüğü bölgede yaşayan Türkler kazadan sonra panik yaşadıklarını ve bazı arkadaşlarında uçağa binme korkusu başladığını anlattı.
Kazanın meydana geldiği Seynes-les-Alpes bölgesine 40 km uzakta bulunan 20 bin nüfuslu Digne şehrinde yaklaşık 100 Türk aile yaşıyor. Kaza nedeniyle büyük şok yaşayan Türkler konuştu.
Digne'de inşaat işçisi olarak çalışan 35 yaşındaki Osman Cengiz, uçağın bulundukları şehre düşmesi durumunda daha büyük bir felaket yaşanabileceğine dikkati çekti. Cengiz, "Kaza sonrası tabii ki biraz panik olduk. Uçağın 30 km yakına düşmesi bizi etkiledi. Uçakta Türklerin de olabileceğini düşündük. Belki bir dakika önce düşse üstümüze düşecekti. Korkunç bir şey olurdu" dedi.
Yaklaşık 4,5 yıldır Digne'de yaşayan Cengiz, bölgenin coğrafi açıdan zor bir bölge olduğunu ve çoğunlukla dağlık olan bölgede herhangi bir yere ulaşımın uzun zaman alacağını vurguladı. Cengiz, "Genelde dağlık ve kırsal kesimden oluşan bir bölge. Düz alan bulmak zor olduğu için helikopterin inmesi mümkün değil. Uçağın düştüğü yere ulaşmak için arabayla gidildikten sonra 7 km yürümek gerekiyor" diye konuştu.
"Kaza sonrası uçağa binme korkusu oluştu"
Kazanın yaşadıkları şehre yakın bir mesafede meydana gelmesinden bölgede yaşayan Türklerin de çok etkilendiğini belirten Cengiz, "Kazadan sonra şehirde birçok kişi tedirgin oldu. Buradaki Türklerin bazılarında uçağa binme korkusu meydana geldi. Yazın biz de Türkiye'ye gideceğiz. Bizde de az da olsa bir korku var" ifadelerini kullandı.
Digne'de inşaat sektöründe faaliyet gösteren 52 yaşındaki Şerafettin Altınışık da kazadan sonra büyük bir şok yaşadığını ve böyle bir kazayı hiç akıllarından geçirmediklerini söyledi. Altınışık, "Kazayı duyunca şoke olduk. Sonuçta uçakta gençler ve çocuklar vardı. Göz göre göre ölüme gittiler. Çoğu insanın cesedi parçalandığı için bulunamıyor" diye konuştu.
"Uçak şehrimize düşseydi büyük bir felaket olabilirdi"
Kaza bölgesini jandarmanın kapatmasından dolayı olay yerine gidemediklerini belirten Altınışık, enkazın bulunduğu alana sadece özel görevlilerin girebildiğini ve sivillerin girişine izin verilmediğini hatırlattı.
Uçağın Toulon şehrinde alçalmaya başladığına ve sonrasında Seyne'de düştüğüne dikkati çeken Altınışık, "Çoğu insan 'iyi ki uçak şehrimize düşmedi' diyor. Eğer uçak şehrimize düşseydi daha büyük bir felaket olabilirdi" ifadelerini kullandı.
Bölgede 1953 yılında yaşanan kazada 42 kişi ölmüştü
Daha önce 1953 yılında Digne şehrine 80 km ötedeki Cimet dağında da 42 kişinin öldüğü bir uçak kazasının yaşandığını hatırlatan Altınışık, "Dağlık bir yer burası, çoğu yerlere çıkmak mümkün değil. Yürüyerek de ancak 3-4 saatte ulaşabileceğiniz yerler var" diye konuştu.
Digne'de bir lokanta işleten 36 yaşındaki Zafer Önal ise kaza sonrası şehirde büyük bir yoğunluk yaşandığını ifade etti. Önal, "Kaza olduktan sonra şehirde ambulans ve siren sesleri yoğun bir şekilde duyulmaya başlandı. Çok çabuk bir şekilde organize olundu" dedi.
Digne şehrini kaza sonrası birçok ülkeden insanların ziyaret ettiğini belirten Önal, "Marsilya'dan buraya çok gelenler oldu. İspanya, Almanya'dan ve yakın bölgelerden şehrimizi ziyaret ettiler" ifadelerini kullandı.
Barselona-Duesseldorf seferini yaparken salı günü düşen Lufthansa'ya ait Germanwings havayolu şirketinin A320 tipi uçağındaki 144 yolcu ve 6 mürettebat hayatını kaybetmişti.
İlk kara kutu üzerinde yapılan araştırmalar sonucu ikinci pilotun, kokpitten dışarı çıkan kaptan pilotun daha sonra içeri girmesine izin vermediği ve uçağı bilinçli olarak düşürdüğü ortaya çıkmıştı. Alman basınında ise yardımcı pilotun psikolojik sorunları olduğuna yönelik haberler yer almıştı.
Yorumlar Tüm Yorumlar (9)