Basın mensuplarına brifing veren Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, Berlin mahkemesinin Ukrayna’da düşen Boeing 777 faciasına ilişkin geçen ay aldığı kararında, olayda Almanya yönetiminin de sorumluluk sahibi olduğuna hükmettiğini hatırlattı. Söz konusu kararda, Alman yetkililerin Malezya uçağının düşmesinden önce de, şiddetli çatışmaların sürdüğü Doğu Ukrayna'da uçak seferi düzenlenmesinin riskli olduğunu bildiği, ancak buna rağmen havayolu şirketini uyarmadığı belirtilmişti.
Mahkemede sunulan delillere göre, Malezya uçağının düşmesinden birkaç gün önce Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yazılan bir telgrafta, Ukrayna'nın doğusunda bir kargo uçağının 6 bin metre irtifada uçarken vurulup düşürüldüğü belirtilmiş ve bölgede durumun 'endişe verici' olduğu değerlendirilmesi yapılmıştı.
Faciadan Almanya yönetimini sorumlu tutan kararın, aslında en büyük sorumluluğun Ukrayna’ya ait olduğunu kanıtladığını belirten Zaharova ise, “Olay, çatışma bölgesindeki hava sahasını uçak seferlerine kapatmayan Ukrayna’da yaşandı. Ukrayna, Uluslararası Sivil Havacılığı idaresinin temelleri oluşturan 1947 tarihli Chicago Konvansiyonu ile belirlenen kendi toprakları üzerinde hava trafiğini belirlemeye ilişkin anlaşmayı ihlal etmiştir” diye konuştu.
‘RUSYA SORUŞTURMANIN DIŞINDA BIRAKILDI’
Faciayı aydınlatmak için yürütülen soruşturmayı eleştiren ve Rusya’nın soruşturma sürecinden tamamen dışarıda bırakılmasına tepki gösteren Mariya Zaharova, “Rusyalı uzmanlar, Boeing 777 faciasını araştırmak için oluşturulan uluslararası araştırma ve soruşturma gruplarının elde ettiği verilere ulaşmayı talep etti. Ancak talepleri reddedildi” dedi.
Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde 17 Temmuz 2014'te düşen Malezya Havayolları'nın MH17 sefer sayılı Amsterdam-Kuala Lumpur seferi yapan uçağında bulunan 283 yolcu ve 15 mürettebattan kurtulan olmamıştı. Kazada hayatlarını kaybedenlerin 196'sı Hollanda vatandaşı olduğundan soruşturmayı da bu ülke üstlenmişti.
Yorumlar