Yeni havalimanı ihalesini 25 yıllığına 22 milyar 152 milyon euro kira ve 10.2 milyar euro yatırım bedeli karşılığı kazanan Limak, Kolin, Kalyon, Mapa ve Cengiz İnşaat ortaklığı içinde havalimanı yapımı konusunda Limak ve Cengiz İnşaat dışında tecrübesi olan bulunmuyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ortaklarından Limak ile bir buçuk milyon yolcu kapasiteli Erbil Havalimanı inşaatını yapan Cengiz İnşaat, havalimanı yapımı konusundaki tecrübelerini kullanarak yeni havalimanı inşaasını gerçekleştirecek ancak diğer ortaklar özellikle karayolu, demiryolu ve metro gibi yatırım alanlarında Türkiye’nin önde gelen şirketleri arasında yer aldığı için bu alandaki tecrübelerini kullanacaklar.
İhale öncesinde 8-9 milyara çıkması beklenen rakamı neredeyse 3’e katlayarak ihaleyi kazanan 5’li konsorsiyumun, yatırım bedeli ile birlikte 36 milyar euroyu bulan bu denli büyük bir projenin altından kalkıp kalkamayacağı sıkça konuşulurken ihaleyi kaybedenler tarafından bu rakamların, “uçuk” olduğu yönünde değerlendirmeler gelmişti.
150 milyon yolcu kapasiteli ve 6 pisti havalimanı için kolları sıvayan şirketlerden iş hacmi en yüksek olanlardan biri Cengiz İnşaat ve Limak olarak görünüyor. Limak’ın Diyarbakırlı patronu Nihat Özdemir, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada 2012 yılı ciro hedeflerini 3 milyar dolar olarak ortaya koyarken, 2023 yılı ciro hedeflerinin ise 5 milyar dolar olarak öngörmüştü. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın da işletmecilerinden biri olan Limak’ın, yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda projesi bulunuyor.
Rizeli işadamı Mehmet Cengiz’e ait Cengiz İnşaat’ın şu anda devam eden projelerinin toplam değeri ise7 milyar dolar. Havalimanı yatırımı tecrübesi bulunan iki ortaktan biri olan Cengiz İnşaat, 365 milyon dolar değerinde bir buçuk milyon yolcu kapasiteli Erbil Uluslararası Havalimanı’nın inşaasını da üstlenmişti. Cengiz İnşaat’ın, otoyol, köprü, tünel, hidroelektrik santrali, havalimanı, baraj, liman, metro, demiryoliu ve otelcilik alanında önemli projeleri bulunuyor.
Elazığlu Koloğlu ailesine ait Kolin İnşaat, yıllık bir milyar dolar ciro ile 5’li ortaklığın en küçüklerinden biri olarak görünüyor. 1977 yılında kurulan Kolin İnşaat, enerji, liman işletmeciliği, madencilik ve turizm-hizmet işkollarında faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarında da yatırımlar yapan Kolin İnşaat, Libya’dan Azerbaycan, Uganda ve Sırbistan’a kadar yayılan geniş bir coğrafyada hizmet veriyor. Kolin İnşaat’ın Sabiha Gökçen ve Bodrum Havalimanı’nda ikram ünitesi inşaası ile Adnan Menderess Havalimanı’nda DHMi için bir takım küçük çaplı projeleri hayata geçirdiği biliniyor.
Artvinli işadamı Mehmet Nazif Günal’a ait Mapa İnşaat, 2011 yılındaki 6.3 milyar dolarlık iş hacmiyle dikkat çekiyor. MNG Şirketler Topluluğu'nun iki ana müteahhitlik şirketinden biri olan Mapa A.Ş. altyapı inşaatları konusunda yatırımlar yaparken, termik santraller, karayolu, köprü ve tünel inşaatları, endüstriyel tesis inşaatları, sulama sistemi, baraj ve hidroelektrik santral inşaatları, pissu ve içmesuyu arıtma tesisleri, betonarme silolar gibi büyük ölçekli inşaat işlerindeki tecrübesi ve uzmanlığı ile dikkat çekiyor. Mapa İnşaat, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy Kesimi ihalesi için teknik değerlendirmesinde gerekli yeterlilik puanını alamayarak ihale dışı kalmıştı.
Gaziantep merkezli Kalyon İnşaat’ın bilinen en önemli projelerinden biri Taksim’deki meydan düzenlemesi... Geçen yıl 51 milyon TL’lik ihaleyi kazanan Kalyon İnşaat’ın, toplu konut, yol, köprü, altyapı, kamu binaları, arıtma tesisleri, alışveriş merkezleri ve ticaret merkezi alanlarında yatırımları var.
Yorumlar Tüm Yorumlar (5)