29 Nisan 2014, Salı 00:10:29

SON UÇUŞUNU GELECEĞİN HAVACILARI İÇİN YAPACAK

FedEx Uçak Satın alma ve satış müdürü David Sutton, Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne yerde eğitim amacıyla kullanılmak üzere hibe edilecek uçakla ilgili süreci AirportHaber’e anlattı.
  • Okulumuz havacılık konusunda Turkiyede hep zirvede kalmayı basarmistir. Okulumuzu tebrik ediyorum. ve Tüm öğrencilerimize hayırlı olmasini temenni ediyorum. (A.Ü. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Hava Trafik Kontrol Bölümü 2007 mezunu)
  • 200.000 dolara sıfır Cessna alırsın be ne 200bini, 2milyon demek istedi heralde.
  • 2. öğretim öğrencileri olarak 4.200 lira HARAÇ veriyoz parası neyse söyleyin VERELİM BİZDE THY ! Sende daha staja kontenjan vermiyon ama para girince işin içine değişir herşey :D
  • Alalh razı olsun ne diyelim
  • Thy de a340 ları böyle değerlendirse çok iyi olur
  • Fiyatta bir hata var, 2 milyon demiş olmasın , 200bine bunun lastiklerini anca alırsınız... tercüme hatası muhtemelen...
  • Helal olsun adamlara. Insallah dogru duzgun, vicdanli, merhametli, hakbilir ogrencilerin yetismesinde ve guzel seykere sebep olacak sekilde kullanilir. Not: bebeler kirip dokmeyin ha. Parcasi bulunmuyor bunlarin.
  • sade Cargo Sirketi degil, Büyük bir Hava Yollu. Fedex e yakisir, THK görsün. Sefa Tuncer
  • Emeği geçen herkese teşekkürler
  • Adamlar 35 yaşında da olsa bağışlayabiliyorlar ya bizim sözüm ona havacılar utansın. Devlet 200 bin dolar karşılığında öğrencilerine bu imkanı sağlayamıyorsa devlet de utansın!

Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne yerde eğitim amacıyla kullanılmak üzere FedEx tarafından hibe edilen Boeing 727-200F tipi uçak, bugün Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan son kez havalanacak ve Eskişehir’e indikten sonra teslim edilecek. Peki, FedEx neden Anadolu Üniversitesi’ni tercih etti? Bugüne kadar kaç uçak bağışladılar? Kaç yıldır uçak bağışlıyorlar? Filolarında kaç uçak var? İşte merak edilen soruların cevapları...

Uçak bağışının 20 senelik bir mazisi olduğunu söyleyen FedEx Uçak Satın Alma ve Satış Müdürü David Sutton, “FedEx, emekliye ayrılan uçaklarla ilgili farklı yollar izliyor. Bir kısmı tabii ki satılıyor. Parçalara ayrılıp faydalanılan uçaklar da var. Bir kısmını da bağışlıyoruz” dedi. İlk olarak Federal Havacılık Dairesi adıyla bilinen FAA’in talebi doğrultusunda bağış organizasyonuna başladıklarını ifade eden Sutton, “İlk olarak havacılık müzeleri, itfaiye eğitimleri ve kolluk kuvvetlerinin eğitimi için çok sayıda uçak bağışı yaptık. 20 yıl içerisinde takriben 100 uçak bağışladık. Bu uçaklardan 80 tanesi de Anadolu Üniversitesi’ne hibe ettiğimiz uçak gibi Boeing 727 tipiydi” şeklinde konuştu.

FEDEX’İN TERCİHİ “ANADOLU ÜNİVERSİTESİ” OLDU

AirportHaber’in sorularını yanıtlayan David Sutton, neden Anadolu Üniversitesi’ni tercih ettikleri hakkında ise şunları söyledi:

“Öncelikle geldiğimiz topluma bize kattıklarına karşılık ‘geri verme’ FedEx’in kültürünün bir parçası olarak görüyoruz. FedEx, havacılıkla varolmuş ve büyümeye ulaşmış bir şirket olarak geldiği bölgedeki insanlara ve iş yaptığı sektöre bu manada geri dönüş yapmaktan büyük mutluluk duyuyor. Eskişehir’deki Anadolu Üniversitesi de bize gelen 300 talepten biriydi. Ancak iyi bir okul olduğu için ve iyi bir programları olduğu için biz de onlara destek vermek istedik. O yüzden buradayız. 7 yıldır irtibat halindeyiz. Direkt resmi bir uçak talepleri olmadı. Ancak zamanla böyle bir ihtiyaçları olduğunu ifade ettiler. Bizim de emekliliği gelen uçaklarımızın programına dahil edebileceğimizi söyledik. Kısmetse bunu gerçekleştireceğiz”

Sivil havacılık öğrencilerinin küçük boyutlu uçaklardan ziyade büyük uçaklar üzerinde ve gerçek, gelişmiş sistemler üzerinde eğitim görmelerinin büyük bir önem taşıdığını belirten Sutton, “Onlar için bu uçağın büyük bir artı olacağını düşünüyoruz. İlerleyen yıllarda okuldan mezun olan öğrenciler, bu uçak sayesinde ileride görecekleri uçaklarda bulunan sistemlerle birebir tanışmış olacaklar. Bir çok ülkede havacılık eğitimi veren okullarda ya küçük uçaklar ya da askeri ve eski uçaklar kullanılıyor. Bizim hibe ettiğimiz uçak ne kadar 30 yıllık bir teknolojiye sahip olsa da modern uçaklarda kullanılan bir çok teknolojiyi üzerinde barındırıyor. Hayrettin Yağız beyefendi sayesinde Anadolu Üniversitesi hakkında önemli bilgiler aldık. Programlarının çeşitliği konusunda etkilendik. Hem teknik personel hem pilotaj eğitimi verebiliyor olmalarının yanı sıra uzay bilimleri üzerine de eğitim vermeleri bizi etkiledi. Eğitimlerine entegre edebileceklerine inandığımız için insanların eğitim anlamındaki hayatlarını etkileyeceğini düşündüğümüz için bu programı doğru bulduk” dedi.



HER UÇAĞIN BİR HİKAYESİ VAR

Her uçağın bir hikayesi olduğunu dile getiren David Sutton, “Bağışlayacağımız bu uçak, ilk olarak 14 yıl Kanada Havayolları (Air Canada) için yolcu taşımacılığı yaptı. O dönemde FedEx, Kanada Havayolları’ndan çok sayıda uçak alımı yapıyordu. Alımlar sırasında FedEx filosuna katılan bu uçağımız, 21 yıl da şirketimiz adına kargo taşıdı. Bugüne kadar 50 bin 983 saat uçtu ve 31 bin 407 iniş gerçekleştirdi. Bir dönem de filomuzda 200 kadar Boeing 727 vardı. Bu uçaklar özellikle iç hatlardaki taşımacılıkta önemli rol oynadı. FedEx şirketi olarak uçaklarımıza çalışanların çocuklarını ismini veriyoruz. Bağışlayacağımız bu uçak da (N269FE) adını bizim o dönemde Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi Pazarlama Direktörü’nün kızının adını yani “Alexander” taşıyor. Alexander, o dönemde 6 yaşındaydı. Şimdi 24 yaşında üniversite mezunu bir sinemacı... İster istemez uçaklarımızın sadece isminden dolayı bile bir hikayesi oluyor” şeklinde konuştu.

Şirketin filosuna katılan ya da filosundan ayrılan uçaklarının çocuklarına benzeten Sutton, Anadolu Üniversitesi’ne teslim edilecek uçağı teslim etmeye bizzat gelmek istediğini söyledi. Newark-Reykjavik-Londra-İstanbul (Sabiha Gökçen) rotasını izleyerek ABD’den gelen uçakla Türkiye’ye gelen David Sutton, Eskişehir’e uçağı bizzat kendisinin uçuracağını ifade etti.

UÇAĞIN DEĞERİ NE KADAR?

Uçağın Türkiye’ye getirilmesi konusunda Dr. Hayrettin Yağız, MNG Havayolları, Onur Air’den büyük destek gördüklerini belirten Sutton, bunun operasyonun yürütülmesinin bir takım işi olduğunu söyledi.

Uçağın değeri hakkında da konuşan FedEx Uçak Satın Alma ve Satış Müdürü David Sutton, “Uçak uzun yıllar görev yaptığı için değeri yeni uçaklarla karşılaştırılamaz. Ancak uzun uçuş saatlerine ulaşmasına rağmen bugünkü piyasa değeri 150-200 bin Dolar arasında gösteriliyor. Bunun yanında eğitimlerde kullanılmak üzere ekstra bir motoru daha kargo kısmında getirdik. Uçağın değerini etkileyen faktörlerden biri havada geçirdiği süre baz alınıyor. Bu uçak görevini başarıyla uzun yıllar sürdürdü. Ancak daha az uçuş süresine sahip olan benzeri uçaklar bunun yaklaşık 3 katı değerine sahip” dedi.

FİLOLARINI HER GEÇEN GÜN YENİLİYORLAR

Filolarındaki uçakları her geçen gün yenilediklerini ifade eden Sutton, “Filomuzdaki B727’lerin yerini B757 ve B767’ler alıyor. Filomuzda tabii ki küçük uçaklarda var. Ancak karbon emisyonu konusunda bir taahhüdümüz var. Bu nedenle filomuza katılan B777’ler özellikle bize büyük mutluluk veriyor. Bu yenilemeyle birlikte hem ekip sayımız da tasarrufa gidebiliyoruz. Onun dışında büyük bir yakıt tasarrufu da sağlanmış oluyor. Şu anda filomuzda 700’e yakın uçağımız bulunuyor” ifadelerini kullandı.

İŞTE ANADOLU ÜNİVERSİTESİ'NE BAĞIŞLANAN O UÇAK

©AirportHaber.com ÖZEL

SON UÇUŞUNU GELECEĞİN HAVACILARI İÇİN YAPACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Okulumuz havacılık konusunda Turkiyede hep zirvede kalmayı basarmistir. Okulumuzu tebrik ediyorum. ve Tüm öğrencilerimize hayırlı olmasini temenni ediyorum. (A.Ü. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Hava Trafik Kontrol Bölümü 2007 mezunu)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TK ~ 11 yıl önce
200.000 dolara sıfır Cessna alırsın be ne 200bini, 2milyon demek istedi heralde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 11 yıl önce
200.000 dolara 747 bile alabilirsin.Ama 40 yaşında, ve idamesi epey pahalı olan bir 747 :)
PARASI NEYSE VEREK ~ 11 yıl önce
2. öğretim öğrencileri olarak 4.200 lira HARAÇ veriyoz parası neyse söyleyin VERELİM BİZDE THY ! Sende daha staja kontenjan vermiyon ama para girince işin içine değişir herşey :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
helal olsun ~ 11 yıl önce
Alalh razı olsun ne diyelim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Thy de a340 ları böyle değerlendirse çok iyi olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 11 yıl önce
Fiyatta bir hata var, 2 milyon demiş olmasın , 200bine bunun lastiklerini anca alırsınız... tercüme hatası muhtemelen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Helal olsun adamlara. Insallah dogru duzgun, vicdanli, merhametli, hakbilir ogrencilerin yetismesinde ve guzel seykere sebep olacak sekilde kullanilir. Not: bebeler kirip dokmeyin ha. Parcasi bulunmuyor bunlarin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hahah ~ 11 yıl önce
kovalasın seni o bebeler ;)
Fedex ~ 11 yıl önce
sade Cargo Sirketi degil, Büyük bir Hava Yollu. Fedex e yakisir, THK görsün. Sefa Tuncer

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 11 yıl önce
Emeği geçen herkese teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fedex'e helal olsun ~ 11 yıl önce
Adamlar 35 yaşında da olsa bağışlayabiliyorlar ya bizim sözüm ona havacılar utansın. Devlet 200 bin dolar karşılığında öğrencilerine bu imkanı sağlayamıyorsa devlet de utansın!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000