Türk Sivil Havacılığı'nın gelişimine katkı sağlamak amacıyla SHGM tarafından organize edilen SMS Çalıştayı bugün WOW Otel'de gerçekleştirildi. Basından yalnızca AirportHaber'in takip ettiği çalıştaya, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün beklentilerinin üzerinde bir katılım olması dikkat çekti.
Sivil Havacılık Genel Müdürülüğü'nün ev sahipliği yaptığı çalıştaya Türk sivil havacılık sektörünün her alanından çok sayıda temsilci katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi, "Yoğun katılım nedeniyle sektörümüzün emniyet konusunda ne kadar iştahlı olduğunu gösteriyor. Tabii bu iki şeyi gösteriyor. Birincisi sektörün bu yönde ciddi bir talebi olduğunu gösteriyor. Bu memnuniyet verici bir durum. İkincisi de Türkiye'nin planlama konusunda zaafı olduğunu gösteriyor. Arkadaşlarımdan aldığım bilgiye göre 200-250 civarında katılım bekliyorduk. Ancak şuan görüyorum ki salona sığmakta zorlanıyoruz. Ben böyle bir çalıştayın organize edilmesinde her ne kadar SHGM olarak bir rol aldıysak da asıl unsur MRO Çalışma Grubu'dur. Dolayısıyla onlara da teşekkür ediyorum. Bildiğiniz üzere biz son 1,5 yıldır sektörle daha çok iç içe çalışmak için çaba gösteriyoruz. Onun için de her alanda çalışma grubu kuruyoruz" dedi.
Emniyet Yönetim Sistemi konusunda da açıklamalarda bulunan Ekşi, "Hepinizin bildiği gibi SMS'in esas çıkışı, eski dönemlerde meydana gelen kazaların çoğu teknolojik sebeplerden oluyordu. Fakat zamanla teknolojinin sebep olduğu kazalar minimize edilmiş durumda. Kazaların oranlarına bakıldığında insan faktörünün ön plana çıktığını görüyoruz. Her ne kadar havacılıkta kaza oranı çok düşük olsa dahi şöyle bir düşünce oluştu. Ama önümüzdeki yıllarda havacılık 2'ye ya da 3'e katlanacak. Dolayısıyla kaza oranlarında artış olacak. Bunu nasıl engelleyebiliriz? Nasıl bu sayıyı düşürebiliriz? Bunun üzerine çalışmamız gerekiyor. Dolayısıyla bizim insan faktörünü göz önünde bulundurduğumuz bir sistem geliştirmeliyiz. Bunu da "Emniyet Yönetim Sistemi" olarak adlandırıyoruz. Bir olay olmadan ya da kaza meydana gelmeden önce "bunu nasıl önleyebiliriz?" diye çalışmalar yapmalıyız. 2014 yılında ICAO tarafından gerçekletirilecek Evrensel Emniyet Gözetim Denetim Programı (USOAP - Universal Safety Oversight Audit Programme) kapsamında herhangi bir sorun yaşamak istemiyoruz. Biz genel müdürlük olarak 2011 yılında bununla alakalı olarak yönetmelik yayınladık. 2012 yılı sonu itibariyle Emniyet Yönetim Sistemi'nin tamamen uygulanması ve gözetim aşamasına tarafımızdan geçilmiştir. Bununla alakalı sektörde belli bir noktaya gelindi. Geç kalan arkadaşlarımıza da gerekli uyarıları yapıyoruz. Hatta bu uyarılara rağmen geciken arkadaşlarımıza ve şirketlerimize de idari yaptırımlar uyguluyoruz. Havayolu şirketlerinde değil ancak yer hizmetleri konusunda sıkıntılar vardı. Onları da idari yaptırımlarla uygulattık" şeklinde konuştu.
SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi, tüm katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür etti.
SHGM Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın da katılımdan duydukları memnuniyeti dile getirerek "200-230 civarında katılım olmasını bekliyorduk. Çünkü bize yapılan geri dönüşler bu şekildeydi. Ancak bugün görüyoruz ki salona 300'den fazla temsilci var" dedi.
SHGM tarafından SMS Çalıştayı için davet edilen Sivil Havacılık Güvenlik Yönetimi Uzmanı Simon Roberts da katılımcılara Emniyet Yönetim Sistemi hakkında sunum yaptı.
AirportHaber'e özel açıklamalarda bulunan SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi, "2012 yılında Emniyet Yönetim Sistemi'yle ilgili çalışmaların tamamlanması ve harekete geçmesi gerekiyordu. Buradaki yoğun katılım da şirketlerimizin bu konudaki açlığını gösteriyor. Bu çalışma da farkındalığı artıracak ve amacına ulaşmış olacak. Biz ilgiden dolayı memnunuz. Bu çalıştayın geri kazanımlarının kısa vadede değil uzun vadede olacağını düşünüyoruz" dedi.
SMS Çalıştayı'nı AirportHaber'e değerlendiren Prima Havacılık sahibi Erdal Döker, "Burada farklı bir düşünme yönteminden bahsediyoruz. Bugüne kadar yaptığımızdan farklı olarak; güvenliği "tüm sektör olarak düşünmek" üzerine konuşuyoruz. SMS, bir hayata bakış şekli. Yani, birbirimizi rahatsız etmeden, kaliteyi öne çıkartarak daha basit, yalın bir şekilde öne çıkarmayı hedefliyoruz. Emniyet içinde hayatı kolaytırma ve bunu ucuz bir şekilde yapmak istiyoruz. Hayatı hem kendi için hem de karşısındaki için kolaylaştırmayı, karşısındakini suçlamayan bir yapıyı oluşturmak istiyoruz. Sorumluğu yalnızca 1 kişi üzerine yüklemekle bu iş olmaz. 1 kişi birşey ifade etmez ama 50 kişi 100 kişi olduğu zaman amacına ulaşmış olur. 1 kişi üzerine yüklenirsek o kişi de bu işten bıkar ve 3 gün sonra mücadeleyi bırakır. Bu olay, uçaktaki operasyon ya da kar yolundaki mesele değil. Bu, birbirimizi üzmeden, kırmadan nasıl yaşabilirizi öğrenmemiz lazım. Buradaki katılımcı sayısını değerlendirecek olursak da insanların bu konuya olan merakını gösteriyor. SMS'i hep birlikte hayatın içine sokmamız gerekiyor. Bunu bir yaşam tarzı haline getirmezsek; burada okuruz, öğreniriz ama 6 ay - 1 yıl sonra sıkılıp eskiye döneriz" şeklinde konuştu.
Yorumlar Tüm Yorumlar (15)