25 Şubat 2023, Cumartesi 15:05:52

Sabiha Gökçen Havalimanı dünyanın depreme en dayanıklı yapıları arasına girdi

11 ili etkileyen binlerce canımızı yitirdiğimiz Kahramanmaraş'taki iki büyük depremin ardından dünyadaki en sağlam yapılar merak edildi.
  • Bu sismik izolatör üreten firmanın PR çalışması. Sabiha Gökçen 2008 yılında bu şekilde yapıldı zaten. Bundan sonra yapılan tüm havalimanı terminal binalarında da sismik izolatör şartnameler gereği var, keza PPP yöntemiyle yapılan şehir hastaneleri de böyle. Dolayısıyla İGA'da da var (tabii maliyet düşürmek için uygulamadılarsa bilemem), Antalya'da da var (hatta 1998'de yapılan 1. terminale bile 2005 yılında sonradan sismik izolatörler eklendi).
  • İstanbul havalimanında sismik izolatör yok mu yani dayanıksız mı varsa ne kadar var istanbul havalimanında ?
  • Saw iyi de iga ne olacak
  • Bu haberde okunduğu kadarıyla sevindirici bir durum... Olası bir deprem halinde ISG Terminali'nin ayakta ve operasyonel kalması yüksek olasılık. Tabi terminalin ayakta kalması paralelinde ATC Kulesinin ve pistlerin de sağlam kalması gerek (Hatay Havalimanında ne olduğunu yakın zamanda gördük...). Ancak haber bana yine de biraz "tuhaf gözüktü. Eğer ISG Terminali ilk 8'e girmişse güzel haber ama emsal gösterilen diğerlerine baktım: hepsi de çok yüksek katlı, bazıları kesinlikle 50 katlının üzerinde olan gökdelenler. Aralarında dünyanın halen en yüksek gökdeleni de var ama bu yüksek gökdelenler klasmanına giren her yapı da bu listede yer almıyor!... Tabidir ki bunlarda (listelenen yapılarda...) depreme karşı o günkü teknolojinin bildiği ve öngördüğü her türlü önlem alınmıştır. Ama listede ISG'den başkaca bir havalimanı (Terminali) de yok? Yani, dünyada deprem riski bölgesinde yer alan başkaca hiçbir havalimanı mı yok ya da varsa bunlar ISG (Terminali) kadar güvenli mi değil? Şimdi insan ister istemez şunu da merak ediyor: ISG Terminaline göre çok daha büyük bir tabana oturmuş ve de toplam kullanım alanı çoook daha büyük olan (Yeni) IST Havalimanı Terminali bu açıdan ne durumda? Tamam, ISG'nin bulunduğu konum olası yüksek dereceli bir depreme karşı (Yeni) IST'a göre daha riskli bir konumda. Ama (Yeni) IST da tamamen rehabilite edilmiş eski maden ocaklarının bulunduğu bir alanda inşa edildi. Hatta iyi hatırlıyorum, Terminal'in konumu zemin problemleri nedeniyle bir ölçüde (küçük bir ölçüde) değiştirilmişti inşaatın başlaması aşamasında... Bu Terminalin inşaatında da temellerde böyle birkaç yüz tane sismik izolatör kullanıldı mı? (Not: ISG Terminali'ni (Yeni) IST'u Y.İ.D. projesi kapsamında inşa edip işletmekte olan IGA Konsorsiyum'nun eski ortaklarından Limak Grubu inşa etmiştir...)
  • Çok şükür Sabiha Gökçen Havalimanı da güzel bir şekilde hatırlamış oldu. Hem de çok önemli bir özelliği ile
  • Hem tek pist var hem de biraralar her gece her gece tamir için operasyon durduruluyordu diye hatırlıyorum. Yine de güzel ülkemize birşey olmasın inşAllah

11 ili etkileyen binlerce canımızı yitirdiğimiz Kahramanmaraş'taki iki büyük depremin ardından dünyadaki en sağlam yapılar merak edildi. Listelenen 8 yerde Türkiye'den de bir yapı var.

Dünyada mühendislik harikası olan ve  8 büyüklüğündeki depremleri bile zarar görmeden atlatabilen en dayanıklı binalar listelendi.

Söz konusu 8 yapı ise şöyle:

Mori Kulesi

New Wilshire Grand Center

Komatsu Seiren

Taipei 101

Filipin Arenası

Transamerica Piramidi

Burj Khalifa

TÜRKİYE'DEN SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI DA LİSTEDE

Depreme en çok dayanıklı yapılar arasında tanıdık bir yer de var. Sabiha Gökçen Havaalanı, beklenen büyük depreme uygun bir şekilde inşa edildi. İki milyon metrekarelik kompleks, 300'den fazla sismik izolatör üzerine oturuyor. Bu sismik izolatörler sayesinde olası bir depremde bina tek bir bütün halinde hareket ediyor ve hasar seviyesini minimuma indiriyor. İstanbul'un ne kadar riskli bir deprem bölgesi olduğu düşünüldüğünde bu yapının, sismik etkilere karşı dayanıklı olması bölge için önem arz etmekte. Bu tasarım, olası bir depremde yaşanılacak olan şiddeti yüzde 80 kadar azaltıyor. (tv100)

Sabiha Gökçen Havalimanı dünyanın depreme en dayanıklı yapıları arasına girdi

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Çok Eski Bilgi ~ 2 yıl önce
Bu sismik izolatör üreten firmanın PR çalışması. Sabiha Gökçen 2008 yılında bu şekilde yapıldı zaten. Bundan sonra yapılan tüm havalimanı terminal binalarında da sismik izolatör şartnameler gereği var, keza PPP yöntemiyle yapılan şehir hastaneleri de böyle. Dolayısıyla İGA'da da var (tabii maliyet düşürmek için uygulamadılarsa bilemem), Antalya'da da var (hatta 1998'de yapılan 1. terminale bile 2005 yılında sonradan sismik izolatörler eklendi).

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir işçi ~ 2 yıl önce
İstanbul havalimanında sismik izolatör yok mu yani dayanıksız mı varsa ne kadar var istanbul havalimanında ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saw ~ 2 yıl önce
Saw iyi de iga ne olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 2 yıl önce
Bu haberde okunduğu kadarıyla sevindirici bir durum... Olası bir deprem halinde ISG Terminali'nin ayakta ve operasyonel kalması yüksek olasılık. Tabi terminalin ayakta kalması paralelinde ATC Kulesinin ve pistlerin de sağlam kalması gerek (Hatay Havalimanında ne olduğunu yakın zamanda gördük...). Ancak haber bana yine de biraz "tuhaf gözüktü. Eğer ISG Terminali ilk 8'e girmişse güzel haber ama emsal gösterilen diğerlerine baktım: hepsi de çok yüksek katlı, bazıları kesinlikle 50 katlının üzerinde olan gökdelenler. Aralarında dünyanın halen en yüksek gökdeleni de var ama bu yüksek gökdelenler klasmanına giren her yapı da bu listede yer almıyor!... Tabidir ki bunlarda (listelenen yapılarda...) depreme karşı o günkü teknolojinin bildiği ve öngördüğü her türlü önlem alınmıştır. Ama listede ISG'den başkaca bir havalimanı (Terminali) de yok? Yani, dünyada deprem riski bölgesinde yer alan başkaca hiçbir havalimanı mı yok ya da varsa bunlar ISG (Terminali) kadar güvenli mi değil? Şimdi insan ister istemez şunu da merak ediyor: ISG Terminaline göre çok daha büyük bir tabana oturmuş ve de toplam kullanım alanı çoook daha büyük olan (Yeni) IST Havalimanı Terminali bu açıdan ne durumda? Tamam, ISG'nin bulunduğu konum olası yüksek dereceli bir depreme karşı (Yeni) IST'a göre daha riskli bir konumda. Ama (Yeni) IST da tamamen rehabilite edilmiş eski maden ocaklarının bulunduğu bir alanda inşa edildi. Hatta iyi hatırlıyorum, Terminal'in konumu zemin problemleri nedeniyle bir ölçüde (küçük bir ölçüde) değiştirilmişti inşaatın başlaması aşamasında... Bu Terminalin inşaatında da temellerde böyle birkaç yüz tane sismik izolatör kullanıldı mı? (Not: ISG Terminali'ni (Yeni) IST'u Y.İ.D. projesi kapsamında inşa edip işletmekte olan IGA Konsorsiyum'nun eski ortaklarından Limak Grubu inşa etmiştir...)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Jd ~ 2 yıl önce
Çok uzun okumadim
SAW çalışanı ~ 2 yıl önce
Çok şükür Sabiha Gökçen Havalimanı da güzel bir şekilde hatırlamış oldu. Hem de çok önemli bir özelliği ile

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Peki ya PİST? ~ 2 yıl önce
Hem tek pist var hem de biraralar her gece her gece tamir için operasyon durduruluyordu diye hatırlıyorum. Yine de güzel ülkemize birşey olmasın inşAllah

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000