Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi başkanlığındaki heyetin katıldığı konferansta, 4 ülkeyle ikili havacılık anlaşması imzalarken 10 ülkeyle de mutabakat sağlandı.
Konferans kapsamında Gine-Bissau ile ilk kez ikilli havacılık anlaşması ve daha önce parafe edilen Jamaika anlaşması imzalanırken, Suudi Arabistan ve Ürdün havacılık anlaşmalarını da revizyona tabi tutularak yenilendi.
Ayrıca, Bahreyn, İran, Kanada, Katar, Kenya, Macaristan, Malta, Nijerya ve Sudan ile frekans artışı, tarifeli sefer noktalarında artışlar, kod paylaşımı, kombine taşımacılık ve adil rekabet hükümlerini düzenleyen Mutabakat Zabıtları imzaladı.
Konferans süresince imzalanan anlaşmalar ile; toplamda haftalık 77 yolcu ve 25 kargo seferi frekans hakkı elde edilirken, 2 yeni noktaya ulaşım imkanı sağlandı. Türkiye’nin yeni imzalanan anlaşmalarla birlikte ICAO ülkeleri içinde havacılık anlaşması bulunan ülke sayısı 163’e yükseldi.
Katılımcı ülkelerin 5 gün boyunca ikili havacılık müzakerelerinde bulunduğu konferans boyunca SHGM yetkilileri, imzalanan anlaşma ve mutabakat zaptlarına ilave olarak Avrupa Birliği Komisyonu, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Finlandiya, Hindistan, Hollanda, Kolombiya, İngiltere, İsviçre, İzlanda, Moğolistan, Pakistan, Trinidad Tobago ve Yunanistan ile sivil havacılık ilişkilerin geliştirilmesine yönelik temaslarda bulundu.
Türkiye, 2015 yılında havacılık müzakerelerine ev sahipliği yapacak….
İmzalanan havacılık anlaşmaları ile, 190 milyon dolarlık yolcu taşımacılığı pazarına Türk havacılık sektörünün erişimi sağlanırken, konferansın diğer bir kazanımı da Türkiye’nin Endonezya tarafından yürütülen ICAN Sekreterliği’ni devralması oldu. Bu kapsamda, ICAN2015 Konferansı’na ev sahipliği yapmak üzere Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, ICAO Genel Sekreteri Raymond Benjamin’den bayrağı devraldı.
Yorumlar