Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yetkililerinin AB üyesi olmayan Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Ukraynalı Sivil Havacılık Otoriteleri ile 10 Ocak 2013 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdiği toplantıda Türkiye'nin ICAO Konsey üyeliğine aday olmasına karar verilmişti. Konuya ilişkin gerek Dışişleri Bakanlığı gerekse Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü başta Afrika Ülkeleri, Ortadoğu Ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve ECAC üyesi ülkeler olmak üzere bir çok ülkeyle de uzun zamandır görüşmeler devam ediyordu.
Geçtiğimiz günlerde Kanada’nın Montreal kentinde gerçekleştirilen ICAO Genel Kurulu öncesinde beklenmedik bir gelişme yaşandı. Bölge ülkelerinin desteğiyle konsey adaylığını açıklayan, Türkiye'nin 38. ICAO Genel Kurulu toplantısında aday ülke olma kararından vazgeçildi.
ICAO'nun kurulduğu ilk yıllarda bir dönem için Konsey Üyesi olan Türkiye, aradan geçen 60 yılı aşkın süredir ICAO Konseyi üyeliğine ilk kez bu denli yaklaşmıştı. Ancak genel kurula günler kala Avrupa Sivil Havacılık Konferansı ECAC’ın tavsiyesiyle adaylıktan vazgeçen Türkiye, 2016 için söz aldı. 2016 yılında yapılacak genel kurulda Türkiye’nin konsey üyeliğinin destekleneceği garantisi veren ECAC, Türkiye’nin adaylığını geri çekmesinde etkili olurken konsey üyeliklerine Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya, İngiltere ve ABD seçildi. Konsey üyeliği için en yüksek oyu Brezilya alırken üyeler arasında en az oyu alan ülke ise Rusya oldu.
Bu güne kadar SHGM yetkililerinin üyelik için gerekli desteğin sağlandığını defalarca açıklamış olmalarına rağmen neden adaylıktan vazgeçildiği havacılık kamuoyu tarafından anlaşılamadı.
ICAO veya EASA gibi Uluslararası sivil havacılık kuruluşlarının karar mekanizmalarında yer almak Türk sivil havacılığının geleceği için büyük önem taşıyor.
Yorumlar Tüm Yorumlar (13)