Hannover ve Münih mahkemelerinin ardından Hollanda mahkemesinin verdiği kararlarla önü açılan vizesiz Avrupa, pratikte işlemiyor. Çünkü Avrupalı siyasiler Türklere vizesiz seyahat hakkı vermeye yanaşmıyorlar...
Almanya’nın Hannover ve Münih mahkemelerinin ardından Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz girişi ile ilgili bir karar da Hollanda’dan geldi. Haarlem Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde Türklerin vize ve oturum izni almadan en fazla üç ay ülkede kalabileceğine hükmetti.
Ancak siyasi irade, mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmemekte direniyor. Karar, Hollanda’ya vizesiz girmek isterken Amsterdam’daki havaalanından geri döndürülen Türk işadamı Cahit Yılmaz’ın iki sene önce açtığı davada verildi. Mahkeme gerekçe olarak, Türkiye ile AB arasında 1963’te imzalanan Ankara Anlaşması’nı ve 1973 tarihli katma protokolün 41. maddesini kaynak gösterdi. Hem Almanya hem de Hollanda’daki dava sonuçları emsal niteliği taşıyor. Türkiye’ye çifte standart uygulayan Avrupa Birliği, Urugay ve Paraguay gibi ülkelere bile vizesiz seyahat hakkı tanımış durumda.
Hukuk başka pratik başkaHollanda mahkemesinin verdiği kararın emsal teşkil edeceği açıklandı.
Söz konusu karardan sonra herhangi bir Türkiye vatandaşı vizesiz bir şekilde Hollanda’ya kalkıp gitse Hollanda bu kişiyi kabul etmek zorunda. Hukuk böyle dese de Hollanda hükümeti pratikte vizesiz gelen Türkleri kabul etmiyor. Böyle bir durumda vizesiz ülkeye sokulmayan kişi mahkemeye başvurup hakkını aramak zorunda. Bir süre önce Almanya’ya girmek istediği halde vizeleri olmadığı gerekçesiyle geceyi Münih Havaalanı’nın transit bölümünde geçirmek zorunda kalan 4 Türk vatandaşı adına Candan Erdoğan tarafından açılan davada Münih İdari Mahkemesi benzer bir karar vermişti. Mahkeme kararına göre Türk vatandaşları üç aylık turistik amaçlı geziler için Almanya’ya vize ve oturum izni almadan gelebilecek. Mahkeme Türklerin Almanya’da tedavi görmek, konser, maç gibi faaliyetlere katılmak için vize almak zorunda olmadığı gibi, turistik ziyaretlerde de vizeden muaf olduklarına da hükmetmişti.
(Yeni Mesaj)
Yorumlar Tüm Yorumlar (9)