Felaket yılını geride bırakıyoruz ama felaketin getirdiği yıkım, onarılması yıllar alacak ekonomik tablo ve yüzleşmek zorunda kalacağımız gerçekler. Yıl bitince yeni yıl ile birlikte yeni umutlar taşırız. Bu kez öyle olur mu bilmem ama bildiklerim felaket ile bir süre daha yaşayacağımız gerçeğidir.
Kafam karışık. Şimdi ortalığı karıştırdı damgasını da yemek istemiyorum. Lakin cevap bulamadığım soruların çalışanların kafasında da olduğunu düşünüyorum.
Gerek asgari ücret gerekse toplu iş sözleşmeleri gereği yeni yılda yeni ücret zammı alması gereken personelin durumu ne olacak?
THY açısından bakarsak sendika ile yapılan anlaşma gereği yüzde 50-35-30 oranındaki maaş indirimleri devam ediyor diye yeni yılda düzenleme konusunda kimsenin ağzını bıçak açmıyor.
İşçi temsilcisi sendikalar ile iktidarı temsilen çalışma bakanlığı masada. Yeni asgari ücret için pazarlık yapıyorlar.
Şu bir gerçek ki neresinden bakarsanız bakın alınacak zam da verilecek zam da yaşam standartlarını asla iyileştirmeyecek. Ben bunu kendi çalışanlarım açısından da itiraf ediyorum. Ancak yaşanması gereken süreci de çileyi de çekeceğiz.
Şimdi merak edilen konu şu! THY çalışanlara zam yapacak mı? Zam kriterleri ne olacak? Gerçekten THY yeni bir problemle karşı karşıya.
Çalışanları sadece THY değil. Bütün sektör aynı sorunla karşı karşıya kalacak.
Ama genelde fotoğrafın büyük kısmına bakıldığı için THY ve etrafı olarak bakıyoruz. TGS çalışanları için aynı şeyi söyleyebiliriz.
Tüm pandemi döneminde ne tür tehlikelerle karşılaştıklarını, hınca hınç dolu servislerde hayatlarını riske attıklarını biliyoruz.
Zam verilecekse ne tefe ne tüfe doğrudan vicdan zammı yapılmalı. Vicdan zammı şudur. İdareciler açısından yaşam standartları ne ise çalışanların yaşam standartları da o nebze iyileştirilmeli.
Emin olun ki dönem sonunda kazanan firma olacaktır. Personelin şirket aidiyeti pekişecektir.
Zam konusu ile ilgili gerek ilgili sendikalar ve gerekse çalışanların psikolojisini düzeltecek hamleyi patronlar açıklamalıdır.
Taşerondan beyaz yakalılara kadar tüm çalışanlar pandeminin verdiği psikolojik sarsıntıyı şirketin göğüsleyerek, çalışanlara güven vermesi gerekir.
Zam konusu muğlak ve kimsenin bu konuda bir sorgusu bulunmuyor. Gariban asgari ücretli çalışanlar “İşimden olurum” korkusu ile yaşarken, bize onlar adına sormak düşer.
Ve TORBA YASA HAKLARI…
Çok çalışan biliyorum sorgusuz sualsiz işten çıkartıldı. Torba yasaya göre 01 Ocak 2019 ile 17 Nisan 2020 tarihine kadar şu veya bu şekilde işten çıkartılanlar için geriye dönüş zorunluluğu geldi. İşten çıkartılanlar yüz kızartıcı suçlar hariç diğer sebeplere bakılmaksızın işe iade edilecek.
Yeni çıkan torba yasaya göre işten çıkartılanlar, çalıştığı kuruma başvurup işe iade talep edecekler. Bu talep şirket yönetimi tarafından kabul edilmek zorundadır.
Bu tür işten çıkartmaların çokça yaşandığı THY’de bu kanuna göre hareket edileceğini düşünüyorum.
Bu konuyu da takip edeceğiz.
Yorumlar Tüm Yorumlar (236)