Önce TAV açısından sormak lazım. TAV'ın bu ihaleyi alamaması halinde çok şey arapsaçına dönecek. TAV'a sözleşmeden kaynaklanan hakları, kendi oluşturduğu ve oluşturacağı gelir kalemlerinden elde edeceği kazanımları kim nasıl karşılayacak?
İhaleyi TAV'ın aldığını düşünürsek TAV'ın Atatürk Havalimanı'nı işleteceği süre nasıl karşılanacak?
O kadar soru ve sorunlar yumağı oluşacak ki içinden çıkmak kime kısmet olacak onu da zaman gösterecek.
MNG Teknik açısından düşünelim. Milyon dolarlık yatırımlar bir anda atıl hale gelecek. Havalimanı nerede MRO'da orada olmalı değil mi? Peki, MNG Tekniğin haklarını kim koruyacak? DHMİ bu konuda nasıl plan yapıyor? Şirketlere ne gibi güvenceler veriyor? Aynı çapta aynı metrajda yer vaat ediyor mu? Yoksa Atatürk Havalimanı'nda olduğu gibi "herkes başının çaresine baksın" mı diyecek?
Bunun örneğini yaşıyoruz. Atatürk Havalimanı içinde bulunan teknik birimlerin başına gelenleri hepimiz biliyoruz. 18 uçaklık park alanı yaratmak için orada yıllardır yatırım yapan, üstüne üstlük DHMİ'ye binlerce dolar kira ödeyen işletmelere DHMİ'nin çektirdiğini kimse çektirmedi.
Batı apronu diye tabir edilen yerdeki diğer teknik hangarları, genel havacılık şirketlerinin durumunu düşünen var mı acaba?
THY'nin, Onur Air'in yatırımları nasıl taşınacak yeni havalimanına. Bunların bedellerini neden hep sektör çeker?
Devletin şirketlerden kazandığı onca paralara rağmen üçüncü havalimanı yapıldığında "Haydi buyurun buralardan yer kiralayın ve binalarınızı yapın" mı diyecek yoksa "Binaları biz yapıyoruz" mu diyecek?
Yakıta zam gelir havayolu şirketi zarar görür, meydana zam gelir havayolu şirketi zarar görür, deprem, sel, kar, terör her şeyden havayolu şirketi zarar görür. Peki, DHMİ bunları hiç görmez mi?
Hepsini bir kenara bırakalım. DHMİ'nin 100 milyon dolarlık smart projesi ne olacak? Yeni kuleye yeni cihazlar alınacak. Yani havacılık sistemimiz sil baştan yapılacak. Havayolu şirketleri, MRO'lar, genel havacılık herkes üçüncü havalimanına taşınacak.
Bırakın yeni havalimanının yapım maliyetini taşınma maliyetleri ile bile yeni bir havalimanı yapılır.
Şirketler üçüncü havalimanı için DHMİ ile şimdiden masaya oturmalı ve kendi geleceklerine dair yol haritasını şimdiden netleştirmelidir.
Son dakikaya gelindiğinde olacaklar daha çok baş ağrıtacaktır.
Atatürk Havalimanı mı ne olacak? Elbette rant olacak.
Kime nasıl yar olacak, kimler nasıl yaşam alanları oluşturacak, kimler nasıl alış veriş merkezleri oluşturacak ve kimler nasıl bir rüya görüyor hepsi çok yakında belli olacak.
Biz bunları söylerken birileri rahatsız olacak. Ama gerçeklerle şimdiden yüzleşmenin hiçbir şey kaybettirmeyeceğini hepimiz biliyor olmamıza rağmen dillendirmek için cesaretimiz yok galiba. O halde şirketlerimizi cesaretli olmaya davet ediyorum.
Yorumlar Tüm Yorumlar (19)