Önce şu son Airex ile başlayalım. Malum gelecek yıllarda İstanbul Air Show olacak adı. Airex son yılların en başarılı fuarı oldu diyebilirim. Gerçi bir fuarın başarı ölçütü gerçekleşen ticarim hacim ile ölçülebilir ama biz gördüğümüz gelişmelere paralel olarak değerlendirelim.
Airex'in bu günlere gelmesinde önemli iki kişi var. Müşvik Işık ve Feyzan Erel. Aslına bakarsanız yapılacak iş değil bu havacılık fuarı. Ama onlar gönülleri ile bu işe sahip çıkıyorlar. Diğer ekip arkadaşları da başta Ekrem Eren, Cem Ötkün, Can Sönmez ve isimlerini sayamayacağım kadar çok diğer arkadaşlar. Hepsini tebrik etmek gerek.
Airex'de öncelikli olarak otopark sorunu çözülmüş. Bu güzel bir gelişme. Birde giriş-çıkışları düzgün şekilde yapılsa "değme keyfine" olacak. Amsterdam'da turizm fuarı, Berlin'de turizm fuarı, Cenevre'de business uçak fuarı, Orlando'da helikopter fuarı gibi fuarları gördükten sonra ülkemizde yapılan fuarların ne kadar amatör olduğuna görmek mutsuz ediyor.
Airex'e gelen bir diğer güzellik giriş kapısına elektronik okuma sistemi konulması olmuş. Karşılama çadırı da daha büyük organize edilmiş. Kısacası sıkışıklık önlenmeye çalışılmış ve bunda da başarılı olundu diye düşünüyorum.
Gelelim sorunlara.
Airex'de iklimlendirme olayı çok zayıf. Hatta yok denecek kadar az. DHMİ, dövdükçe dövmüş anlaşılan Airex organizatörlerini. Kim bilir kaç paraya kiralandı o alanlar. Oysa sahiplenilmesi gereken bir organizasyon bu Airex. Öyle sadece kapak sayfalara yazı yazmakla olmuyor Airex'e katkıda bulunmak. Bana göre Airex, bu ülkeye faydalı olacak bir fuar. DHMİ Genel Müdürü, SHGM Genel Müdürü Airex kitapçığına yazı verme yerine "bu fuarı nasıl büyütürüz"ün kolaylığını sağlamanın yoluna baksınlar.
Dilimizin döndüğünce, aklımızın erdiğince eleştirince öneriyi de beraberinde getirelim. Cümle alem biliyor ki artık İstanbul'a üçüncü meydan kaçınılmaz bir şekilde yapılacak. Madem 150 milyon kapasitelik bir meydan yapacaksınız bu meydanın bir köşesine ilanihaye kullanılabilecek bir fuar alanı da yapın. Gidin bakın bu fuarlar yurtdışında nasıl yapılıyor, meydanlarla nasıl iç içe görün. Ha, üçüncü meydanda şimdiden yerim dar dersen mevcut Atatürk Havalimanı üzerinde başka planlarınız yok ise Airex'in olduğu yeri fuar alanı olarak yeniden şekillendirin ve buraya bir fuar merkezi yapın. İlla uçak fuarı olması gerekmez. Bunun yanında, MRO fuarı olabilir, handling fuarı olabilir. Say sayabildiğin kadar.
Ben şimdiden bir sonraki fuara yani İstanbul Air Show'un daha güzel geçmesi dileğiyle diyorum. Son bir cümle ile bu konuyu kapatalım. Airex, sponsorluklar ve stand satışları ile gerçekleşiyor. THY, TAV gibi kuruluşların yanında diğer oyuncuların da bu organizasyona destek vermeleri şart. Destek ne kadar artarsa fuarı organize edenler bu fuarı uluslararası medyada o kadar tanıtma imkanı bulurlar. İşte bu yüzden destek şart diyorum.
Haksızlığa karşı susmayacağım
Şunu net olarak ifade edeyim ki bizim AirportHaber'in yayın politikası kadar objektif ve bir o kadar da demokratik bir yayın görmedim. Yanarım da ona yanarım. Ya yandaşlar bir araya gelmiştir ya da kafadaşlar bir araya gelmiştir başka platformlarda.
O kadar doluyuz ki yazsak kıyametler kopar.
Bir kaç kelam edip noktalayacağım bu hafta ki yazımı. Uzun yazma adetim yoktur bilirsiniz. Uzun yazı anlamayanlara yazılır diye düşünürüm hep. Beş cümlede anlatacağımı bir cümlede anlatma yolunu tercih ederim.
Geçen hafta Kaan Air'in muhteşem heliportunun açılışına katıldık. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal'ın katılımları ile gerçekleşti bu yatırımın açılış.
Dikkatimi çeken nokta şu oldu. DHMİ ile ilgili her açılışta Orhan Birdal konuşmalarına şahit oluruz. Örneğin Kadri Muhittin'in AMAC hangarının açılışında Orhan Birdal konuşma yaptı yetmedi Haydar Yalçın da bir konuşma yaptı. Peki, Bilal Ekşi'yi neden konuşturmazlar?
Bilal Ekşi, bunları yazdık diye üzülecek ama gerçekten sektörden ne rahatsızlıklar var bir anlayabilse... Bilal Ekşi eleştiriyorum diye alınmaması gerek. "Bu adam ne diyor" diye düşünmesi gerek. Biz 20 yıldan fazla bu sektörle iç içeyiz. Bizden daha nasıl iyi bilebilir ki? Bilal Ekşi bilsin ki en fanatik savunucuları bile şu anda düşüncelerini negatif yöne çevirmiş durumda. En başta kendisini uyarmıştım. Ekibini yenilemesini tavsiye etmiştim. Her dönemin insanı Bilal Ekşi'yi de yanılttı. Airex'de bir havacının SHGM ile ilgili söylediği sözlere Oktay Erdağı şahittir. O yüzden geçmiş yıllarda uyardığım kişiler görevden uzaklaşınca "Sen haklıymışsın" dedi. Bir gün Bilal Ekşi'de aynısını söyleyecek.
Çok yakında SHGM'de yaşanan tüm olayların hesabı sorulacak. Buna adım kadar eminim. Sektörün de sabırlı olmasını istiyorum. Kimsenin krallığı olmayacak. SHGM sektöre karşı devlettir. Devlet devletliğini yapacak, sektör de devlete karşı sorumluluklarını yerine getirecek. İşte böyle olduğu anda havacılığımız gerçek sistemine oturmuş olacak.
Sektörümüz "Umut var hep var olmaya devam edecek" diye düşünerek adım atmaktan çekinmeyecektir.
Yorumlar