Vatan Gazetesi'nde yer alan "Onur Havayolları satılıyor" haberi aslında bizim uzun süredir takip ettiğimiz ancak asparagas damgası yememek için bir türlü yazmak istemediğimiz bir duyum idi. Hatta Onur Havayolları'na giden alıcıların yedi valiz dolarla gittikleri bilgisi bile ortalıkta kol gezerken duyduklarımızı paylaşmamak haksızlık olur diye düşünüyorum.
Ortada o kadar çok dedikodu var ki hangisine inanacaksınız?
Onur Havayolları'na talip olan Lübnanlı işadamı denilen girişimcinin Tailwind Havayollarının sahibi Kadri Muhiddin olduğu söyleniyor. Kendi şirketi Tailwind Havayolları'nın da satılık olduğu bir ortamda Onur Havayolları'na talip olması "Müşteri kızıştırıp kendi şirketini satacak" yorumlarına neden oluyor.
Onur Havayolları'nın satışına yönelik bir kaç soru sormak için şirketin sahibi Cankut Bagana ile irtibat kurmak istedik. Mobil telefonundan aradık ama doğrusu bu konuda konuşmayacağını bilmemize rağmen aracılarla haber gönderdi ve "Bu konuda konuşmak, sorulara cevap vermek istemiyorum" dedi. Bu dönüşün açılımı şudur. "Evet şirket satış sürecinde"
Benim edindiğim bilgilere göre şirketin mali yapısı alıcılar tarafından inceleniyor. Aslına bakarsanız bir şirketin sürekli satıldı-satılıyor şeklinde konuşulması hem çalışanlar arasında hem de yöneticiler arasında demotivasyon sağlayacağı bir gerçektir.
Onur Havayolları'na talip olanların 250 milyon doların üzerinde bir para vermeyi göze aldıkları belirtiliyor.
Şimdi sizlerle şok olacağınız bir duyumumu da paylaşmak isterim. Bütün bu satış görüşmelerinin içinde bu ülkede iki-üç tane şirket kurup batıran bir şirket sahibinin de olduğu iddia ediliyor. Kulağınızın arkasında bulunsun diye paylaştım.
Hatırlarsanız Onur Havayolları'na ilk ciddi talip Ali Sabancı olmuştu. Ancak satışa ramak kala dolar kurundaki değişimler gerekçe gösterilerek 10 milyon dolar daha fazla istendiği için Ali Sabancı bu alış-verişten vazgeçmişti.
O gün Onur Havayolları'na alıcı olan Ali Sabancı'nın şirketi Pegasus Havayolları'na da başka bir alıcı teklif verdi. İşte bu "sürpriz" dense de Ali Sabancı'nın daha ilk baştan beri Pegasus Havayollarını "allayıp-pullayıp satacak" iddialarını güçlendiren bir göstergedir. Şu bir gerçek ki değeri verilen her şirket satılıktır.
Pegasus Havayollarına My Technic'i satın alan Çin Merkezli HNA Group talip. Teklifi de sundukları belirtiliyor. HNA Group'un İstanbul'u bir merkez haline getirmek için önce My Technic'i daha sonra bir havayolunu satın alacakları ve nihai hedeflerinin Afrika olduğu belirtiliyor. İstanbul onlar için bir geçiş notası olacak. Afrika'nın geleceğinde pay sahibi olmak isteyen Çinliler için bu yüzden İstanbul çok önemli.
Çinlilerin başka şirketlerimizle de flört halinde oldukları duyumumuz mevcut ama henüz paylaşılacak tarzda değil.
Biliyorsunuz Türkiye de Afrika'ya çok önem veriyor. Bu açıdan baktığınızda Çinlilerin bu hamlesinin ne derece doğru olduğunu çözümleyebilirsiniz.
Biliyorsunuz Türkiye'de birçok şirketin satılık olduğu, satılık olmasa bile satın almak için özellikle İran kaynaklı yatırımcıların enerji ve ulaştırma konularında Türkiye'de iş yapmak istedikleri belirtiliyor. Türkiye'de o kadar çok aracı var ki, alıcıların etrafında pervane gibi dolanıyorlar.
Neticede Onur Havayolları ve Pegasus Havayolları ciddi alıcılar tarafından kuşatılmış durumda.
Bir dipnot ile bu hafta ki yazıma son vermek istiyorum. Ne kadar gerçek bilinmez ama Best Air'i batıran Bahtışen Tunca'nın da Türkiye de havayolu şirketi kurmak için hazırlık yaptığı fısıltıları yayılmaya başlandı.
Bir de, Ali Sabancı "üç buçuk şirket kalacak" demişti. Bakalım kendi şirketi satılırsa açıklaması ne olacak?
Yorumlar Tüm Yorumlar (17)