Saner, yeni yapılacak olan Ercan Havalimanı ihalesinin işlediğini ve şuana kadar 5 firmanın başvuru yaptığını ifade ederek, ihalenin yerel sermayeye de açık olduğunu kaydetti.
Bakan Saner, Ercan’da bu ay devreye girecek olan “Aletli İniş Sistemi”nden Güney Kıbrıs’ın da yararlanabileceğini söyledi.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Bayrak Haber’de yayınlanan “Basın Toplantısı” programına katılarak, bakanlığına bağlı konularda açıklamalarda bulundu, özelleştirme ve yol güvenliğinin sağlanmasına kadar birçok konuya değindi.
YENİ ERCAN HAVALİMANI İHALESİ...
Saner, yeni Ercan Havalimanında şu an ihale aşamasında olduklarını belirterek, “Özelleştirme Yasasının 18. Maddesine göre Ercan Devlet Havalimanını işletme hakkı devri yöntemiyle 25 yıllığına ihaleyi kazanacak firmaya vereceğiz” dedi.
Ercan Havalimanı ihalesindeki sürecin iyi işlediğini ve 5 firmanın teklif verdiğini söyleyen bakan Saner, Ercan Havalimanının yeniden yapılandırılması konusunda ciddi rekabet sürecinin yaşanacağına inanç belirtti.
Saner, ihalede katılımcılardan 25 bin metre kare uluslararası havalimanı çalıştırma koşulu ile 400 bin metre kare pist, apron ve taksi yolu işletme şartının arandığını söyledi.
Ercan Havalimanı ihalesine başvuran şirketlerin birçoğunun büyük ve deneyimli şirketler olduğunu belirten bakan Saner, basında, başvuran şirket isimlerinin bazılarının doğru yazıldığını kaydetti. Saner, Ercan ihalesine yerel sermayenin de katılma şansının olduğunu dile getirdi.
Saner, “ Yerel sermayeye ‘bu havalimanı kapalı’ konusuna ben katılmıyorum. Bizim şartnamemizde göre yerel sermayenin katılım oranı minimum tutulmuş. Maksimum ne kadar olabileceğinin kararının bizim kendi yatırımcılarımız istekli iseler bir konsorsiyum
kurarak girebilirler. Şu anda bize öyle bir müracaat yok” dedi.
İhalede sabit bir rakam koyup, yap işlet devret yönteminin ötesinde ciroyu yarıştırdıklarını söyleyen bakan Saner, Ercan ihalesinde devletin sadece ciro paylaşımında yer alacağını, maliyete karışmayacağını vurguladı.
Saner, Kıbrıs’ta olası bir çözümü de düşünerek, Ercan Havalimanının konum olarak Baf ve Larnaka’dan daha avantajlı bir durumda olduğuna da vurgu yaptı.
Ersan Saner, Ercan’da hem yolcu hem uçak trafiğine göre bir düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu, yolcu trafiği yanında uçak trafiğinin de önemli olduğunu ifade ederek, tüm bunları düşünerek Ercan’daki projeyi hazırlarken Güney Kıbrıs, Malta, İzlanda ve KKTC’nin incelendiğini anlattı.
İhaleyi alacak olan şirketin 100 milyon Euro’yu maliye yatırdıktan sonra yatırım için 4 yıllık süre verileceğini anlatan Saner, yatırım süresinin ardından 21 yılda cirodan pay isteneceğini anlattı.
Bir soru üzerine, Ercan Havalimanının Türkiye’deki ilk 5-6 havalimanı arasında yer alacağını vurgulayan Saner, “İzmir ile yarışabileceğiz” dedi.
Ersan Saner, uçakların kötü hava koşullarında da rahatlıkla iniş kalkışını sağlayacak olan “Aletli İniş Sistemi”nin bu ay devreye gireceğini söyledi.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne de çağrıda bulunan Saner, Aletli İniş Sisteminden Rum tarafının da yararlanabileceğini, bunun insanlık için bir hizmet olduğuna dikkati çekti.
KUZEY KIBRIS HAVAYOLLARI...
Bakan Saner, Kuzey Kıbrıs Havayolları şirketinin akıbetinin ne olduğu şeklindeki sorulara da yanıt verdi.
Kuzey Kıbrıs Havayolları şirketinde devlet ve özel sektörle ortaklaşa kurulacak bir model öngördüklerini anlatan Saner, şirketin kurulması için idari her türlü işlemi tamamladıklarını ancak tek sıkıntının yatırım miktarının düşük ve zarar şansının yüksek oluşu olduğunu söyledi.
Saner şunları kaydetti:
“Şirketin kurulması için idari her türlü işlemi tamamlamış bulunuyoruz. O gün konuşulan sermaye 20 milyon dolar idi. Şirketin 3-4 yıl zarar edeceği ortadaydı. Ancak 40-50 milyon dolar yatırımın geri dönüşü daha erken olur ve zarar şansı düşerdi. Proje şu an dondu. Mevcut ortaklarla veya yeni ortaklarımızla rekabet kuruluna başvurup süreci hızlandırıp, işlemi tekrar başlatırız. Sıkıntımız istenilen yatırım miktarının bulunmaması ve zararın karşılanamaması idi.”
Saner, toplumsal uzlaşı çerçevesinde basınla işbirliğinde Kuzey Kıbrıs Havayolu şirketinin yüzde 60 hisse senetlerini halka açabileceklerini belirterek, “Hep birlikte basınla katılımcılık ruhu çerçevesinde hisse senetlerini halka açma yolunu da deneyebiliriz. Ben buna da varım” dedi.
Yorumlar Tüm Yorumlar (8)