29 Mart 2015, Pazar 12:02:37

YENİ KOKPİT KURALI TÜRKİYE'DE YILLARDIR UYGULANIYOR

‘Pilotların uçuşta hiçbir zaman yalnız kalmayacağı’ yönündeki kararla bundan sonra kokpitte her zaman iki kişi bulunacak. Yani bir pilot dışarı çıktığında kokpite kabin amiri girecek ve diğer pilot gelinceye kadar burada bekleyecek. Avrupa ve Kanada’daki şirketlerin karar almakta çok geç kaldığı kural, Türkiye ve ABD’de ise yıllardır uygulanıyor.
  • Tüm dünya teknolojileri nasıl geliştiririm de yeni uçakları tek pilotla uçururum diye uğraşıyor. Acil durumda ve incapacitationda yerden müdahale edilecek kadar güvenilir olduğunda da buna geçilecek. Bunun bir ilerisi de insansız uçak. Ryan air CEOsunun 737lerle yapmak istediği tek pilot saçmalığı ile ilgisi yok dedigimin, lütfen karistirilmasin. Zaman alacak belki ömrümuz görmeye yetmeyecek ama, eninde sonunda bu olacak. Kokpit kac kişiydi, navigator engineer, hepsi sistemlere kaldı. Su anki teknoloji iki kisi için ideal. Manyağın biri intihar etti (ki gerçekten öyle mi bilmiyorum) diye geri dönüş olmaz. Yok ekstra pilot yok teknisyen kokpite baglanmaz. 2 crew all the times kurali yeterli. Bu da kabin amiridir. Saygılarimla
  • Ne yazdin la uzun uzun degisik
  • Selam Arkadaşlar, Katil Pilot Lobitz bu cinayeti işlemeden önce eski kız arkadaşına söylediği cümleleri bi analize edelim. 1. Bütün Dünya birgün benim ismimi öğrenecek. Bilgilere bakılırsa Katil bir ara Kabin Memuru olarak çalışmış. Lakabı Domates Andy'miş. Kokpite oturmasına rağmen aynı Lakabı taşımaktadır. Bir eziklik var. Ciddiyete alınmama. Saygı gösterilmiyor ve ikinci Pilot olduğu halde Ekiplerin Paylaçosu gibi. Piskolojik sorunlar başlıyor. Kız arkadaşının terk etmesi. Zihniyet: " kimse beni sevmiyor, beğenmiyor ve ben bu toplumda bir HİÇİM!" Kendisini ispat etme peşinde olan bir hasta çıkıyor ortaya. 2. Bu Sistemi değiştireceğim. Ne Sistemi? Neyin Sistemini? Hangi Sistemi? Bildiğiniz gibi Lufthansa, Germanwings'de dahil herzaman ve çok sık Grevle Gündeme gelmiştir. Duyumlara bakılırsa Katil Pilot iş verenine kızgınmış. Grevin amacına ulaşılmadımı diye kızgın ve Sistemi bu canilikle'mi değiştirecekti? Bilinmiyor ama, bilinen şu'ki 149 mahsum insanlar bir hiç uğruna Ailelerinden ve Hayatan koparıldılar. 3. Gelelim yeni procedürlere: Herzaman Kokpite İki kişi bulunması gerekiyor! Güzel bir Fikir. Ama bu Germanwings'deki kaza birdaha olmaması için, bence bundan sonra kapıyı Şirketin acil durumlarda, yerden sinyal ile açmaları imkanı bulunması gerekiyor. Germanwings uçuşunda ilk spekulasyonlar her iki pilotun'da baygın olduğu tahmin edilmişti. Kapıya dışardan müdahale edilemiyor. Ne yapacaksın? Manuel olmuyor. Eee? Sadece yerden yardım gele bilir sana. Onuda bir sinyal'le kapıyı açmanız olur. Ya ilk yardım yaparsın yada amacı kötü olan Pilot'a müdahale edersin. Başka bir diğer sistem'de bütün uçaklar için gerekli olması lazım: Belirli yüksekliği terk edip ve kontrolsüz ani inişe geçilirse, uçağın Bilgisayarı buna engel olması. Airbus bu Sistem üzerinde çalıştığını duydum. Normal uçuşa uygun olmayan hareketleri Bilgisayarın engelemesi gerekiyor. Bu devirde insansız uçaklar var. Böyle Acil durumlarda Uçağın, yerden en yakın Havalimanına yönlendirilmesidir. Ama bunları gerçekleştirmek için daha çoook zamana ihtiyaç duyulur. Belki bi Kokpite yerleştirilmiş bir Kamera bile düşüne bilinir. İnsansız Uçaklar üretiliyor. Havacılıkda gelecek bumu olacak? Sanmam çünkü insansız yolcu taşıtı yolcuya güven vermez. Yolcu Pilotu görmek ister. Gördüğümüz olayda malesef Katil Pilota son dakikalar'da güvenilmedi. Saygılar Sevgiler
  • Neden güçlendirilmiş kokpit kapısı, 60'tan daha az koltuk kapasitesine sahip uçaklarda zorunlu değil? Kuralın konulması sırasındaki yaklaşımları ve tartışmaları bilen veya hatırlayan var mı?
  • 3. pilot yada uçucu teknisyen kokpitte zorunlu hale getirilsin.
  • Bir pilot dışarı tuvalet ihtiyacı için çıkar. O anda içeride olan diğer pilotun kalp krizi geçirmesi ihtimali vardır.Bu nedenle bir pilotun kokpit dışına çıktığında içeriye bir kabin memurunun girip olası bir sağlık durumunda,dışarıda veya tuvalet te olan kaptanı ikaz edip kokpite çağırmasını doğal. Ancak siz bunu olası bir intihar etme konusunda düşünen varsa sadece komiksiniz derim. Çünkü bir pilotun uçağa yönelik intihar girişimi için diğer pilotun dışarıda veya kabin memurunun yanında olup olmaması ile alakası yoktur. Elinin hemen altında motor shutoff swiçleri vardır. Çeker onları ve iki motor anında durur. Doğru aşağıya. Bunu hangi kabin memuru anlar? Veya diğer pilot kokpite geldiğinde iki motoru durmuş uçakla nasıl baş eder biri anlatsın bende anlayayım. Sefa İnan
  • Teknisyenlere uygulanan baski ve teknisyeni ve yaptigi işi önemsiz sayan yönetim anlayişinin kendini gözden geçirmesi gerekiyor.Nitekim pilotun insan olmasi gibi teknisyen de insan. En az pilotlar kadar önemli bir vazife icra ediyorlar.
  • Bence uygulama şöyle olmalı; Birihtiyaç durumunda iki pilot birden çıkmalı kokpitten . Zaten uçak tipine bağlı olarak minimum 2 Adet daha Auto Pilot var kokpitte. Bu durumda uçağı bu pilotlara bırakıp F/O ve kaptan pilotun beraber dışarıya çıkması en güvenli ve mantıklı yol gözüküyor. Kimsenin gözü arkada kalmaz. Hem Auto Pilot kokpit kapısı 'Deny' da yapamaz. Düşünülsün derim.
  • Ben olsam bir daha Germanwings e binmem. Kafasiz almanlarin kafasizligi tum dunyaca gorulmus oldu. Alman arabasi ooooo, al sana alman mantigi
  • Ufak not:EASA safety pilot tanımını tekrar yapmak için tartışıyor;sorun KM'nun kokpitte bulunması olayı değil.Muhtemelen de bu usul çok daha ileri taşınarak havacılık kuralı olarak EASA'ya girecek.

Avrupa ve Kanada’daki havayolu şirketleri, Fransa’da 150 kişinin hayatını kaybettiği Germanwings kazasında, ‘uçağın ikinci pilotu tarafından kasten düşürüldüğü’ iddiası sonrası yeni bir karar aldı.

‘Pilotların uçuşta hiçbir zaman yalnız kalmayacağı’ yönündeki kararla bundan sonra kokpitte her zaman iki kişi bulunacak. Yani bir pilot dışarı çıktığında kokpite kabin amiri girecek ve diğer pilot gelinceye kadar burada bekleyecek. Avrupa ve Kanada’daki şirketlerin karar almakta çok geç kaldığı kural, Türkiye ve ABD’de ise yıllardır uygulanıyor.

Almanya ve Kanada’da havayolu şirketleri, uçuşta kabinde sürekli iki pilotun kalması kuralını getiriyor. Federal Alman Hava Taşımacılığı Ticareti Birliği (BDL) Başkanı Matthias von Randow, uçuşlarda kabinde hiçbir zaman bir pilotun yalnız kalmaması kuralının getirileceğini söyledi. Yeni kural, Lufthansa, Air Berlin, Condor ve TuiFly uçaklarında geçerli olacak. Kanada Federal Ulaştırma Bakanı Liza Raitt de, havayolu şirketlerinden ‘kokpitte iki pilot bulunması’ uygulamasına mümkün olan en kısa sürede geçmelerini istedi. Alınan kararların ardından ilk harekete geçen şirketler ise Norwegian Air, easyJet ve AirCanada oldu.

Bu arada Avrupa Havacılık Otoritesi EASA, önceki gün yeni kuralını yayınladı. Üye ülke havayollarının uyması zorunlu uygulamaya göre bundan sonra kokpitte her zaman iki kişi bulunacak. İki pilottan biri uçuş sırasında kokpitten çıkması gerekirse içeriye kabin ekibinden biri çağırılacak. Kabin memuru geldikten sonra diğer pilot kokpiti terk edebilecek.

Kasten düşürmüş

Fransız Alpleri’ne çakılarak 150 kişinin ölümüne yol açan Germanwings faciasına 28 yaşındaki yardımcı pilot Andreas Lubitz’in neden olduğu açıklanmıştı. Marsilya Savcısı Brice Robin, pilot Lubitz’in terör listesinde bulunmadığını ancak ‘uçağı kasten yok etme arzusunda olduğunun anlaşıldığını’ söyledi. Savcı Robin’in verdiği bilgiye göre, uçuşun ilk 20 dakikasında pilotlar arasındaki konuşmalarda herhangi bir anormallik yaşanmamış ancak kaptan pilotun uçağı otomatik pilota bağlayarak çıkmasından sonra bazı olaylar meydana gelmiş. Savcı, pilot Lubitz’in, ‘kaptan pilot yokken bir düğmeye basarak uçağı düşüşe geçirdiğini ve tüm ısrarlara rağmen kapıyı açmadığını’ da tespit ettiklerini açıkladı.

‘İş göremez raporu’ varmış

Alman Frankfurter Allgemeine gazetesinde yer alan habere göre, savcılık tarafından pilotun Düsseldorf ve Montabaur’daki evinde yapılan aramada, Lubitz’in sağlık durumunun elverişli olmadığını belirten iş göremez raporu yırtılmış halde bulundu. Rapora göre, kaza günü de çalışmaması gereken yardımcı pilotun, iş göremez raporunu işvereninden ve arkadaşlarından sakladığı belirtiliyor.

11 Eylül sonrası kapılar değişti

ABD’de, El Kaide terör örgütünün 11 Eylül 2001’de gerçekleştirdiği terör saldırıları sonrası uçaklardaki kokpit kapıları yenilenirken, uçuş mürettebatı dışındakilerin kokpite girişi yasaklandı. Terör örgütü elemanları, 2001’de 11 Eylül günü kaçırdıkları yolcu uçaklarını, New York’taki İkiz Kuleler ile ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a çarptırmıştı. Eylemde, İkiz Kuleler’de 2 bin 606, Pentagon’da 125 ve uçaklardaki 246 kişi hayatını kaybetmiş, 19 teröristle 2 bin 996 kişi ölmüştü. Olay sonrası başta ABD olmak üzere diğer ülkelerdeki havalimanlarında kırmızı alarma geçilirken, güvenlik uygulamaları en üst seviyeye çıkarıldı. Çeşitli güvenlik tedbirleri alınan uçaklarda kameralı çelik kokpit kapılar monte edilmeye başlandı.

Atlasglobal Havayolları Genel Müdürü Kaptan Pilot Orhan Coşkun ve Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, uçuş boyunca kokpitte pilotların yalnız kalmalarına kesinlikle izin verilmediğini söyledi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün bu yönde bir kuralının bulunmamasına rağmen kendilerinin bu konuda asla taviz vermediğini dile getiren Coşkun ve Haybat, Germanwings kazası nedeniyle uygulamanın tüm pilotlara tekrar hatırlatılacağını söylüyor.

Kaptan Pilot Orhan Coşkun’un verdiği bilgiye göre, pilotlardan biri acil ihtiyacı için dışarı çıktığında kokpite kabin amiri giriyor ve burada ayakta bekliyor. Pilotun gelmesinden sonra kokpitten ayrılan kabin amiri, yolcularla ilgilenmeye devam ediyor.

Kokpit kapılarında pilot ve kabin amirinin bildiği şifre bulunuyor. Pilot dışarı çıktığında kapı kapanıyor. Pilot tekrar odaya girmek istediğinde şifreyi girerek kapının açılmasını bekliyor. Bu süre ise 15 saniye. Kokpitteki pilot, içeriye girmek isteyen kişinin kameradan pilot veya kabin amiri olduğunu gördüğünde, ‘gaz kollarının arkasındaki yaylı butona’ basarak kapıyı hemen açabiliyor. Şüpheli durumlarda ise yine butona basarak kapıyı kilitliyor. Bu durumda dışarıdan hiç kimse içeri giremiyor. Eğer pilot bayılır ve rahatsızlanırsa, o zaman şifre girildikten 15 saniye sonra kokpit kapısı otomatik olarak açılıyor. (Mustafa Gün)

YENİ KOKPİT KURALI TÜRKİYE'DE YILLARDIR UYGULANIYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (32)

3 pilot imkansız ~ 10 yıl önce
Tüm dünya teknolojileri nasıl geliştiririm de yeni uçakları tek pilotla uçururum diye uğraşıyor. Acil durumda ve incapacitationda yerden müdahale edilecek kadar güvenilir olduğunda da buna geçilecek. Bunun bir ilerisi de insansız uçak. Ryan air CEOsunun 737lerle yapmak istediği tek pilot saçmalığı ile ilgisi yok dedigimin, lütfen karistirilmasin. Zaman alacak belki ömrümuz görmeye yetmeyecek ama, eninde sonunda bu olacak. Kokpit kac kişiydi, navigator engineer, hepsi sistemlere kaldı. Su anki teknoloji iki kisi için ideal. Manyağın biri intihar etti (ki gerçekten öyle mi bilmiyorum) diye geri dönüş olmaz. Yok ekstra pilot yok teknisyen kokpite baglanmaz. 2 crew all the times kurali yeterli. Bu da kabin amiridir. Saygılarimla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ula ~ 10 yıl önce
Ne yazdin la uzun uzun degisik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Selam Arkadaşlar, Katil Pilot Lobitz bu cinayeti işlemeden önce eski kız arkadaşına söylediği cümleleri bi analize edelim. 1. Bütün Dünya birgün benim ismimi öğrenecek. Bilgilere bakılırsa Katil bir ara Kabin Memuru olarak çalışmış. Lakabı Domates Andy'miş. Kokpite oturmasına rağmen aynı Lakabı taşımaktadır. Bir eziklik var. Ciddiyete alınmama. Saygı gösterilmiyor ve ikinci Pilot olduğu halde Ekiplerin Paylaçosu gibi. Piskolojik sorunlar başlıyor. Kız arkadaşının terk etmesi. Zihniyet: " kimse beni sevmiyor, beğenmiyor ve ben bu toplumda bir HİÇİM!" Kendisini ispat etme peşinde olan bir hasta çıkıyor ortaya. 2. Bu Sistemi değiştireceğim. Ne Sistemi? Neyin Sistemini? Hangi Sistemi? Bildiğiniz gibi Lufthansa, Germanwings'de dahil herzaman ve çok sık Grevle Gündeme gelmiştir. Duyumlara bakılırsa Katil Pilot iş verenine kızgınmış. Grevin amacına ulaşılmadımı diye kızgın ve Sistemi bu canilikle'mi değiştirecekti? Bilinmiyor ama, bilinen şu'ki 149 mahsum insanlar bir hiç uğruna Ailelerinden ve Hayatan koparıldılar. 3. Gelelim yeni procedürlere: Herzaman Kokpite İki kişi bulunması gerekiyor! Güzel bir Fikir. Ama bu Germanwings'deki kaza birdaha olmaması için, bence bundan sonra kapıyı Şirketin acil durumlarda, yerden sinyal ile açmaları imkanı bulunması gerekiyor. Germanwings uçuşunda ilk spekulasyonlar her iki pilotun'da baygın olduğu tahmin edilmişti. Kapıya dışardan müdahale edilemiyor. Ne yapacaksın? Manuel olmuyor. Eee? Sadece yerden yardım gele bilir sana. Onuda bir sinyal'le kapıyı açmanız olur. Ya ilk yardım yaparsın yada amacı kötü olan Pilot'a müdahale edersin. Başka bir diğer sistem'de bütün uçaklar için gerekli olması lazım: Belirli yüksekliği terk edip ve kontrolsüz ani inişe geçilirse, uçağın Bilgisayarı buna engel olması. Airbus bu Sistem üzerinde çalıştığını duydum. Normal uçuşa uygun olmayan hareketleri Bilgisayarın engelemesi gerekiyor. Bu devirde insansız uçaklar var. Böyle Acil durumlarda Uçağın, yerden en yakın Havalimanına yönlendirilmesidir. Ama bunları gerçekleştirmek için daha çoook zamana ihtiyaç duyulur. Belki bi Kokpite yerleştirilmiş bir Kamera bile düşüne bilinir. İnsansız Uçaklar üretiliyor. Havacılıkda gelecek bumu olacak? Sanmam çünkü insansız yolcu taşıtı yolcuya güven vermez. Yolcu Pilotu görmek ister. Gördüğümüz olayda malesef Katil Pilota son dakikalar'da güvenilmedi. Saygılar Sevgiler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kokpit kapısı ~ 10 yıl önce
Neden güçlendirilmiş kokpit kapısı, 60'tan daha az koltuk kapasitesine sahip uçaklarda zorunlu değil? Kuralın konulması sırasındaki yaklaşımları ve tartışmaları bilen veya hatırlayan var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
3.Kişi ~ 10 yıl önce
3. pilot yada uçucu teknisyen kokpitte zorunlu hale getirilsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kokpit ~ 10 yıl önce
Kokpitte tuvalet zorunlu hale getirilsin.
Çok komik ~ 10 yıl önce
Bir pilot dışarı tuvalet ihtiyacı için çıkar. O anda içeride olan diğer pilotun kalp krizi geçirmesi ihtimali vardır.Bu nedenle bir pilotun kokpit dışına çıktığında içeriye bir kabin memurunun girip olası bir sağlık durumunda,dışarıda veya tuvalet te olan kaptanı ikaz edip kokpite çağırmasını doğal. Ancak siz bunu olası bir intihar etme konusunda düşünen varsa sadece komiksiniz derim. Çünkü bir pilotun uçağa yönelik intihar girişimi için diğer pilotun dışarıda veya kabin memurunun yanında olup olmaması ile alakası yoktur. Elinin hemen altında motor shutoff swiçleri vardır. Çeker onları ve iki motor anında durur. Doğru aşağıya. Bunu hangi kabin memuru anlar? Veya diğer pilot kokpite geldiğinde iki motoru durmuş uçakla nasıl baş eder biri anlatsın bende anlayayım. Sefa İnan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Teknisyenlere uygulanan baski ve teknisyeni ve yaptigi işi önemsiz sayan yönetim anlayişinin kendini gözden geçirmesi gerekiyor.Nitekim pilotun insan olmasi gibi teknisyen de insan. En az pilotlar kadar önemli bir vazife icra ediyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Beraber çıksınlar ~ 10 yıl önce
Bence uygulama şöyle olmalı; Birihtiyaç durumunda iki pilot birden çıkmalı kokpitten . Zaten uçak tipine bağlı olarak minimum 2 Adet daha Auto Pilot var kokpitte. Bu durumda uçağı bu pilotlara bırakıp F/O ve kaptan pilotun beraber dışarıya çıkması en güvenli ve mantıklı yol gözüküyor. Kimsenin gözü arkada kalmaz. Hem Auto Pilot kokpit kapısı 'Deny' da yapamaz. Düşünülsün derim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Düşündüm ~ 10 yıl önce
Evet ben düşündüm mesela, ama birinci saniyede aklıma şu soru geldi. ATC nin telsiz çağrılarına otopilot cevap veremiyo. Onu naapcaz diye aklıma geldi :)
Wireless ~ 10 yıl önce
Wireless headset ile çözeceklermiş onu, tuvaletten konuşulacakmış. Ayrıca 'Ekip WCde' manasına gelen kod transponder'a bağlanacağı için ATC anlayışla karşılayacak durumu.
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ben olsam bir daha Germanwings e binmem. Kafasiz almanlarin kafasizligi tum dunyaca gorulmus oldu. Alman arabasi ooooo, al sana alman mantigi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 10 yıl önce
Ufak not:EASA safety pilot tanımını tekrar yapmak için tartışıyor;sorun KM'nun kokpitte bulunması olayı değil.Muhtemelen de bu usul çok daha ileri taşınarak havacılık kuralı olarak EASA'ya girecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000