Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'e giderken 13 gün önce kaybolan Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının teknik arıza nedeniyle denize düştüğünü savunanlar olduğu gibi, kimileri uçağın aya iniş yaptığını ileri sürüyor.
Uçakla ilgili en yaygın iddialardan biri de kabin basıncının aniden düşmesi sonucu tüm yolcular ile mürettebatın öldüğü.
Tumblr sitesinde adını açıklamadan yazan bir kişi de ABD Federal Havacılık İdaresi tarafından 2013'de uçak için yapılan bir uyarıya değindi. Buna göre, ABD Federal Havacılık İdaresi, Malezya Havayolları'nı Boeing 777'nin gövdesindeki çatlaklar konusunda uyarmış.
Gövdede golf topu büyüklüğündeki deliğin iletişim sistemlerine zarar vermiş olabileceğini ve uçakta bulunanların bilincini yitirmesine yol açabileceğini ileri süren yazar, "Uçakta basıncın aniden düşmesi sonucu herkes ölmüş olsa uçak, otomatik pilotla yakıtı bitene kadar planlanan rotada uçabilir" ifadelerini kullandı.
SATCOM anten adaptörü yakınındaki bir sızıntı, GPS, ACARS, ADS-B ve ADS-C antenlerini devre dışı bırakabiliyor. Böyle bir durumda uçak, sadece askeri radarlara yakalanıyor. Gece uçuşu nedeniyle yolcuların büyük bir kısmının uykuda olması nedeniyle oksijen seviyesindeki düşüşün fark edilmemesi normal kabul ediliyor.
FANATİK PİLOT
Uçağın pilotu Zahari Ahmed Şah'ın muhalefet partisini desteklediğinin ortaya çıkmasının ardından bir İngiliz The Daily Mail gazetesi, Zahari'nin uçağın yönünü değiştirebilecek kadar "öfkeli" olduğunu yazdı.
Gazeteye göre Zahari, uçuştan birkaç saat önce Adalet Partisi lideri Enver İbrahim'in, bir erkek yardımcısına fiili livatadan suçlu bulunduğu duruşmaya katılan 53 yaşındaki Zahari, Enver'in beş yıl hapse mahkum edilmesinden büyük üzüntü duymuş.
Gazete, üç çocuk babası Zahari'nin Enver'e destek verdiğini, üzerine "Demokrasi Öldü" yazılı bir tişört giydiğini ve Pekin'e doğru yola çıkan uçağın yönünü değiştirebilecek kapasitede olduğunu belirtti.
Beklenmedik bir biçimde ortaya çıkan kötü hava koşullarının, uçağın düşmesine neden olduğu da ileri sürülüyor.
Malezyalı yetkililere göre, Uçak İletişim Adresleme ve Raporlama Sistemi (ACARS) ile son iletişim yerel saatle 01.07'de kurulurken pilot ile hava kontrol kulesi arasındaki son konuşmada da 01.19'da kaydedilmiş.
ACARS'ın kasten mi kapatıldığı henüz bilinmiyor.
Her ne kadar terör olasılığı halen söz konusu olsa da şimdiye kadar hiçbir grup eylemi üstlenmedi.
Kayıp uçakla ilgili en ilginç varsayımı ise uçaklara büyük ilgi duyan Keith Ledgerwood ortaya attı.
Ledgerwood, kişisel blogunda Boeing 777'nin radardan kaçmak için iletişim sistemlerini kapatmış ve radarlarda tek bir sinyal gibi görünmek için Singapur Havayolları'na ait bir yolcu uçağını takip etmiş olabileceğini yazdı.
Ledgerwood, sözlerine şöyle devam etti: "Uçak, Hindistan, Pakistan ve Afganistan hava sahalarında askeri radarlara yakalanmaktan kurtulduktan sonra Singapur uçağının gölgesinden ayrılmış ve farklı bir yöne gitmiş olabilir."
FRANSIZ UÇAĞINI BULAN EKİP ARIYOR
Malezya Savunma Bakanı ve Ulaştırma Bakan Vekili Hişamuddin Hüseyin, düzenlediği basın toplantısında, 227 yolcusu ve 12 mürettebat üyesi ile kayıp olan uçak için Hint Okyanusu'ndan Orta Asya'ya uzanan geniş bir bölgede devam eden arama çalışmalarından hala bir sonuç çıkmadığını açıkladı.
Güney ve Kuzey hava koridorundaki arama çabalarının uydu verileri ve radar analizleri kullanılarak daraltılmaya çalışıldığına işaret eden Hişamuddin, güney yarımküredeki faaliyetlere Avustralya ile Hindistan'ın kuzey yarımküredekilere de Çin ile Kazakistan'ın liderlik ettiğini belirtti.
Uçağın bulunması için sürdürülen arama çalışmalarına 26 ülke destek veriyor.
Fransa, arama çalışmalarına yardımcı olması için Kuala Lumpur'a uzmanlardan oluşan bir ekip gönderdi. Heyette, 2009 yılında Atlas Okyanusu'nun karanlık sularına gömülen Fransız Havayolları'na ait yolcu uçağını iki yıl süren çabaların ardından bulan uzmanlar da yer alıyor. (TRT)
Yorumlar