Türkiyede yamaç paraşütünün ilk yapıldığı yer olan Fethiye Ölüdenizdeki Babadağ, bir kez daha ölümlü paraşüt kazasıyla gündeme geldi. Babadağda kazalar neden yaşanıyor, sorumluları kimler? Airporthaber, çok önemli bir konuda SHGM ve THKyı göreve çağırıyor...
Muğla’nın Fethiye ilçe sınırlarında yeralan Babadağ, Türkiye’nin ilk yamaçparaşütü merkezlerinden biri... 1700 metre yüksekliğindeki Babadağ’da Nisan ve Ekim ayları arasında 60 bine yakın uçuş yapılıyor.
1700 ile 1900 metre arasında üç piste sahip olan Babadağ, 150 ile 200 TL arasında ücret ödeyen binlerce turiste adrenalin dolu anlar yaşatırken zaman zaman ölümlü kazalar da meydana geliyor.
Son olarak emniyet kemerinin bağlanmadığı iddia edilen bir Türk turistin ölümüyle gündeme gelen Babadağ’da paraşüt firmalarının emniyet tedbirlerine yeterince önem göstermediği öne sürüldü.
Semavi Havacılık Genel Müdürü 18 yıllık paraşütçü Vedat Aydın, Fethiye Babadağ’dan uçuş yapan yamaç paraşüt firmalarındaki pilotların yeterli eğitim almadan sertifikalandırıldıklarını iddia etti.
Aydın, 1997 yılından itibaren bölgedeki tandem uçuş yapan pilotların sertifikalandırılmaya başlandığını söyleyerek, “ O dönemde şirketler, Türkiye’den sertifika almak yerine yurtdışından öğretmen pilot getirerek gerekli eğitimleri almadan sertifikalandılar. Bugün de sertifikaları Türk Hava Kurumu ve bazı şirketler veriyor. Ancak sertifikaların verilmesi sırasında gerekli özenin gösterildiğini söylemek mümkün değil” dedi.
DİZLİK, KASK, UÇUŞ AYAKKABISI KULLANILMIYOR
Pilotların yeterli eğitim almadıklarını öne süren Aydın’ın bir başka iddiası da yamaç paraşütü firmalarının yeterli denetimlerden geçirilmedikleri yönünde.
Tecrübeli pilot Vedat Aydın, yamaç paraşütü şirketlerindeki güvenlik zaafiyeti hakkında şöyle konuştu: “ THK tandem pilotların sertifikalandırılması için yaz sezonunda kurslar açıyor. Ancak paraşüt şirketlerinin en yoğun sezonunda açılan kurslar doğal olarak rağbet görmüyor. Pilotlar da diğer şirketlerden göstermelik eğitimlerle sertifika alıyor. Şirketler güvenlik konusuna gerekli önemi vermiyor. Turistlere verilen tulum ve kasklar çok kötü durumda. Paraşütlerde ilk yardım kitleri yok. Şirketler 50 TL verip ilk yardım kitlerini edinmiyor. Yolcular ve pilotlar bir çok kez, uçuş ayakkabısı, dizlik ve kask takmıyor.”
Fethiye’de yaklaşık 20 paraşüt firmasının bulunduğunun altını çizen Vedat Aydın, yeterli denetimler yapılmadığı için kazalara adeta davetiye çıkarıldığını da kaydetti. Bununla ilgili olarak bağımsız bir üst denetim kurulu oluşturularak paraşüt firmalarının mutlaka denetime tabi tutulması gerektiğini bildiren Aydın, “ Yamaç paraşütü firmaları bilirkişiler tarafından mutlaka denetlenmelidir. İngiltere’de bir kaç yıl önce ‘ Fethiye’de yamaçparaşütü yapmayın’ yazılı broşürler dağıtıldı. Bu imaj Türk turizmini de olumsuz yönde etkiliyor” dedi.
TİCARİ KAYGI ÖN PLANDA
Türkiye Yelkenkanat ve Yamaçparaşütü Federasyonu Başkanı Nihat Ermihan ise Babadağ’daki yamaç paraşütü firmalarının ticari kaygıları ön planda tuttuklarını belirterek, “ Biz Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne bağlıyız. Oradaki ticari uçuşlarla ilgimiz yok. Ancak federasyon olarak oraya talip olduk. Şu an için bir sonuç alamadık. Fethiye’de yaşanan kazalar bizi de çok üzüyor. Şirketlerin güvenliğe çok daha önem vermesi gerekiyor. Uygun malzemelerin kullanılması, ömrü tükenmiş malzemelerin kullanımdışı bırakılması ve pilotların mutlaka uçuş öncesi güvenlik kontrollerini yapması gerekiyor” diye konuştu.
©AirportHaber Özel
Yorumlar Tüm Yorumlar (16)