13 Şubat 2015, Cuma 14:45:51

GÜÇLÜ UTED NASIL İNŞA EDİLİR?

THY Teknik ve Onur Air hangarlarını ziyaret eden İsveç Uçak Teknisyenleri Sendikası Başkanı Ola Blomqvist, AirportHaber'in sorularını yanıtladı. Blomqvist, teknisyenlerin sorunlarına ve UTED'in durumuna dair önemli açıklamalarda bulundu.
  • airporthabere yakışır böyle eski haberleri yenileyip yayınlamak
  • önce teknisyenlere hayır demeyi ve itiraz etmeyi öğretin arkasından korkmayan,cesur,kendine güvenen insanlar topluluğu olmaya başlarlar ve hak ettikleri yeri alırlar ama nerde herşeye eyvallah eyvallah ! habom dan thy ye geçiş sürecinde tazminatınızı yiyorlar,istifa ettiriliyorsunuz,kıdeminiz siliniyor,maaşınız brüt üzerinden düşüyor hala eyvallah eyvallah lafa geldimi astronot mübarekler işe geldimi vallah ben bilmem siz bu kafa ile bir yere varamazsınız marketteki kasiyerle aynı maaşa doğru devam eder gider bu seyir değil isveçten marstan gelseler boş kardeşim boş
  • Japonlara yeni bir yarış teklif etme kararı alındı. 9 kişilik Türk takımı Japonlarla bir yarış yapmak üzere yeniden yapılandı. Japonların takımında 8 kişi kürek çekiyor, 1 kişi dümencilik yapıyordu. Türk Takımında ise yeni yapılanma şekli şöyleydi, 1 Genel müdür 3 Bölgesel müdür 3 Dümen şefi 1 Dümenci 1 Kürekçi İkinci yarışı Japonlar iki kilometre arayla kazandılar.Tepesi atan Türk şirketi yönetim kurulu hemen harekete geçti. Yarışın kaybedilmesinden sorumlu tutulan kürekçi kovuldu,müdürlere ve diğer personele sorunun çözümüne olan katkılarından dolayı ikramiye verildi
  • Türk ve Japon şirketleri arasında bir kürek yarışı düzenlenmesine karar verildi. Japonların takımında 8 kişi kürek çekiyor, 1 kişi dümencilik yapıyordu. Türk Takımında ise 2 kişi kürek çekiyor, 3 kişi şeflik 3 kişi müdürlük yapıyor 1 kişi de dümeni kullanıyordu. Her iki takımda, performanslarının en üst düzeyine varabilmek için uzun ve zorlu bir hazırlık döneminden geçti. Büyük gün geldi ve iki takımda, kendini hazır hissediyordu. Japonlar yarışı bir kilometre farkla kazandılar... Yarış sonrası Türk takımı çok sarsılmıştı.Türk Şirket yönetimi yarışın açık farkla kaybedilmesinin nedeninin bulunmasına karar verdi. Yapılan araştırmalar, analizler ve uzun çalışmalar sonucu düzenlenen raporlara göre hata bulundu ve çözüm önerisi getirildi. Çözüm olarak yönetimdeki düzeni güçlendirmek için 1 genel müdür atandı, ve sandaldaki ağırlığı dengelemek için kürekçi sayısı da 1 e indirildi.
  • Ola Blomqvist hoş gelmiş ülkemize, ola kimdir, SAS nasıl birşirkettir, isveçte bu iş nasıl yapılır... bu soruların tamamının cevabını ögrenme fırsatı bulmuş ve bulmaz olaydımmm diyen biriyim... çalıştıgım şirketten soguma sebebimsin SAS...
  • Taltanın hali ne olacak?Mimlenmiş başkan istemiyoruz,Yavuz biraz onurun gururun varsa istifa edersin,etmeden öncede teknisyenleri nasıl harcadığını anlatırsan arkandan fazla sövmezler!.
  • Erhan yaptı gerekeni uluslararası bir teknisyen liderini İstanbul'a getirdi..Necdet anca arkasında nal toplar.
  • Dunyada uygulamayi bilmeyenler icin kisa bir ozet gecelim; ucagi release eden kisiler engineer olarak anilir. Simdi neden Turkiyede lisansli teknisyene engineer denmez bunu irdelersek -igneyi once teknisyenlere batiralim- bu gelen dernek baskaninin konusmasini kac kisi ne kadar anladi ? Malesef teknisyen arkadaslar lisan ve dokumantasyon konusunda kendilerini gelistiremedikten sonra malesef 'mekanik' olarak kalmaya mahkumlar. Isi ne kadar iyi bilirseniz bilin kendinizi yabanci bir platformda akici bir sekilde ifade edemezseniz degeriniz olmaz. Kaldiki dolapdere mantigiyla is yapma tekrar hortlamis vaziyette.Smdi cuvaldizi ele alalim; dunyada THY kadar muhendis coplugu firma az bulunur. THY den ciksalar asgari ucret alamayacak muhendisler burolari doldurmus vaziyette iken halen muhendis ise almak anca japon ve turk kurekcilerinin anildigi fikrayla ozetlenebilir. Bunu tek cozumu de teknisyenlerin kendilerini hizla gelistirerek ulke disina baska firmalara kacmalaridir.
  • Bucan;Yavuz Güver in ve Talta nın pisliklerini ne zaman anlatacak acaba ?
  • uted in şu andaki yönetimini tebrik ediyorum???????Sendika ile uted ne alakası var.Biz dernekde seçim yapıyoruz.Sendikada değil.Ayrıca airport haberde tarafsız olması gerekirken masaallah tarafını belli etmiş.Üst başlığa bakan sanki bu yönetim çok başarılı gibiymiş göstermek yerine üyelerine saygı gösterip topa girmemeliydi.Airporthaberin herkese aynı mesafede olması gerekir.Dünde Erhan Sıcağın mail ile yaptığı açıklama çok mu hoşlarına gitti anlamadım.Bazen yapılan destekler ters tepebilir...

THY Teknik ve Onur Air hangarlarını ziyaret eden İsveç Uçak Teknisyenleri Sendikası Başkanı Ola Blomqvist, AirportHaber'in sorularını yanıtladı. Blomqvist, teknisyenlerin sorunlarına ve UTED'in durumuna dair önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’ye hoşgeldiniz. Bize kısaca kendinizi tanıtırmısınız?

AEI yönetim kurulu, UTED ile AEI arasında verimli ilişkiler kurmak için sabırsızlıkla beklemektedir.

Kendimi kısaca tanıtmam gerekirse, İsveç’in başkenti Stokholm’de yaşıyorum. İskandinav Havayolları’nda (SAS) B1 ve B2 lisanslı teknisyen ve bölge kalite şefi olarak görev yapıyorum. Lisansımda muhtelif uçak tipleri mevcut, ki bunlar eski ve güzel DC-9 uçağından A320, 330 ve 340’a uzanan bir yelpazeye yayılıyor. Avrupa’da farklı şirketlerde görev yaptıktan sonra, SAS’da 25 yıl evvel aviyonik teknisyeni olarak göreve başladım. Ayrıca son 5 yıldır insan faktörü ve muhtelif uçak tip eğitimlerinde eğitmen olarak çalışıyorum. 

20 yıldır üyesi olduğum  İsveç Uçak Teknisyenleri Derneği’nde (SFF) 10 yıldır başkanlık görevini yürütüyorum. 2007 yılından beri AEI başkan yardımcısıyım.

Türkiye’nin sivil havacılıkta katettiği başarılar hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Türkiye’deki havacılık istatistiklerine ve figürlerine bakınca oldukça hızlı bir büyüme yaşandığını anlamak mümkün. Ayrıca uçak teknisyenlerini de kapsayan oldukça kalabalık bir teknik işgücünüz var. Dünya havacılık endüstrisinde kural anlamında iki büyük sistem var FAA ve EASA. Tüm dünya çapında IATA ve ICAO da düzenleyici otoriteler olarak rol alıyorlar. Türkiye, ulusal havacılık kural sistemini EASA lehinde yürüten ülkelerden birisi. Türkiye’nin başarısının devamı isteniyorsa EASA kural sistematiğiyle olan ilişkiler büyük önem arz ediyor.

Uçak Teknisyenleri Derneklerinin, özellikle Avrupa'daki faaliyetleri nelerdir? Türkiye'ye bu anlamda tavsiyeleriniz neler olabilir?

Ulusal çapta mutlaka güçlü olmalısınız ama hedefiniz havacılığın global dünyasında gerçekten sağlam ve etkili olmaksa, ülke sınırlarının ötesinde çalışmak zorundayız. Az evvel belirttiğim gibi havacılık küresel bir işse, havayolları ve otoriteler uluslararası alanda çalışıyorsa, biz de birlikte hareket etmeliyiz. Havacılığı lisanslı ve yetkili teknisyenlerden arındırmak isteyen ve kuralsızlaştırmaya çalışan kuvvetli lobiler mevcut. Onlara karşı verilecek mücadele, problemin doğduğu yerde yürütülmelidir ki etkili olabilsin.

Burası da kural koyucu otoriteler olan EU/EASA, FAA ve diğer otorite kurumlardır. Türk teknisyenleri de kendi çalışma şartlarını doğrudan etkileyen ulusal ve uluslararası otoriteler içinde mücadeleye katılmalıdır.

EASA ve AEI arasındaki ilişkiler ve teknisyenlerin temsili konusunda UTED’in AEI üyeliğinin ne gibi faydalar getireceğini düşünüyorsunuz?

EASA’nın üst düzey yetkilileri, AEI’in kendi çalışmaları üzerinde oldukça etkili olduğunu bizzat dile getirmekteler. Kendileriyle bazı meseleleri doğrudan görüşebilecek bağlantılarımız var. 2014 yılında uçuş güvenliğiyle ilgili bir çok ses getiren EASA uygulaması ve kararları AEI tarafından sağlanan bilgiler üzerine hayata geçirilmiştir. Türk uçak teknisyenleri ve UTED, EASA tarafından koyulan kurallardan doğrudan ve oldukça derin biçimde etkilenmektedir. AEI, EASA’da uçak bakım teknisyenlerini temsil edip sürekli uçuşa elverişlilik yasaları ve uygulamaları üzerinde etkili olan yegane kurumdur. Ayrıca, AEI teknisyenlerin ulusal çapta yaşadıkları soruları diğer üye organizasyonlarla paylaşmak suretiyle bu ulusal sorunların çözümüne yardımcı olarak üyelerinin hem ulusal hemde uluslararası temsil ve sorun çözme kabiliyetini desteklemektedir.

Türkiye'de UTED'in pasifleştiği ve eski gücünde olmadığı gibi algılar oluştu. Bu derneğin aktif olması teknisyene neler kazandırır? Teknisyenlerin yeniden UTED'e inanması için neler yapılmalı?

İlerlemek ve büyümek isteyen dernekler, üyeleri olan uçak teknisyenlerinin mesleki sorunlarına yönelik çalışmalar yapmalıdırlar. Uçak teknisyenleri sayıca çok olmasa da yüksek eğitimli ve yetenekli bir topluluktur. Bu durumdan dolayı temsilci kurumların etkisi büyük faaliyetler yapması mümkündür. Ama bu etki temsilci derneğin gücü ile orantılıdır.

Diğer mesleklere bakarsanız, işin sırrı, profesyonel olarak muamele görmenin yolu, profesyonel davranmaktan geçer. Mesleki profesyonelliğin bir gereği de mesleki derneklerin ve dayanışma kurumlarının desteklenmesidir. Bu organizasyonlara üye olmadan çevrenizi ve iş yaşamınızı etkileme şansınız bulunmamaktadır. Üyeler, yöneticileri seçmek suretiyle kendi gelecekleri konusunda söz sahibi olabilirler.

Türk uçak teknisyenleri de kendi geleceklerini kendi ellerinde tutmak için güçlü ve AEI ile omuz omuz mücadele eden bir UTED’e destek vermek zorundadır.









GÜÇLÜ UTED NASIL İNŞA EDİLİR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

koku ~ 9 yıl önce
airporthabere yakışır böyle eski haberleri yenileyip yayınlamak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nbox ~ 10 yıl önce
önce teknisyenlere hayır demeyi ve itiraz etmeyi öğretin arkasından korkmayan,cesur,kendine güvenen insanlar topluluğu olmaya başlarlar ve hak ettikleri yeri alırlar ama nerde herşeye eyvallah eyvallah ! habom dan thy ye geçiş sürecinde tazminatınızı yiyorlar,istifa ettiriliyorsunuz,kıdeminiz siliniyor,maaşınız brüt üzerinden düşüyor hala eyvallah eyvallah lafa geldimi astronot mübarekler işe geldimi vallah ben bilmem siz bu kafa ile bir yere varamazsınız marketteki kasiyerle aynı maaşa doğru devam eder gider bu seyir değil isveçten marstan gelseler boş kardeşim boş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.mış gibi yap ~ 10 yıl önce
UTED başkanı kim seçilirse seçilsin teknisyenleri oyalamaktan, teknisyenlerin ağzına bir parmak bal sürüp hiç bir icraat yapmayacak şekilde kandırmaktan, THY'yi teknisyenleri aciz, aşağılık, en alt kademe, amele olarak görmekten kurtaramayacak bir zihniyet yola devam edecektir. Önce yeni nesil, dil bilen %1'lerle üniversite kazanmış bitirmiş zehir gibi teknisyenlerin THY'de lisanssız beceriksiz torpilli mühendislerin üstüne çıkması, yönetimde söz sahibi olması gerekir UTED'de değil.
TK ~ 10 yıl önce
Japonlara yeni bir yarış teklif etme kararı alındı. 9 kişilik Türk takımı Japonlarla bir yarış yapmak üzere yeniden yapılandı. Japonların takımında 8 kişi kürek çekiyor, 1 kişi dümencilik yapıyordu. Türk Takımında ise yeni yapılanma şekli şöyleydi, 1 Genel müdür 3 Bölgesel müdür 3 Dümen şefi 1 Dümenci 1 Kürekçi İkinci yarışı Japonlar iki kilometre arayla kazandılar.Tepesi atan Türk şirketi yönetim kurulu hemen harekete geçti. Yarışın kaybedilmesinden sorumlu tutulan kürekçi kovuldu,müdürlere ve diğer personele sorunun çözümüne olan katkılarından dolayı ikramiye verildi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TEE KA ~ 10 yıl önce
Türk ve Japon şirketleri arasında bir kürek yarışı düzenlenmesine karar verildi. Japonların takımında 8 kişi kürek çekiyor, 1 kişi dümencilik yapıyordu. Türk Takımında ise 2 kişi kürek çekiyor, 3 kişi şeflik 3 kişi müdürlük yapıyor 1 kişi de dümeni kullanıyordu. Her iki takımda, performanslarının en üst düzeyine varabilmek için uzun ve zorlu bir hazırlık döneminden geçti. Büyük gün geldi ve iki takımda, kendini hazır hissediyordu. Japonlar yarışı bir kilometre farkla kazandılar... Yarış sonrası Türk takımı çok sarsılmıştı.Türk Şirket yönetimi yarışın açık farkla kaybedilmesinin nedeninin bulunmasına karar verdi. Yapılan araştırmalar, analizler ve uzun çalışmalar sonucu düzenlenen raporlara göre hata bulundu ve çözüm önerisi getirildi. Çözüm olarak yönetimdeki düzeni güçlendirmek için 1 genel müdür atandı, ve sandaldaki ağırlığı dengelemek için kürekçi sayısı da 1 e indirildi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
olaaa ~ 10 yıl önce
Ola Blomqvist hoş gelmiş ülkemize, ola kimdir, SAS nasıl birşirkettir, isveçte bu iş nasıl yapılır... bu soruların tamamının cevabını ögrenme fırsatı bulmuş ve bulmaz olaydımmm diyen biriyim... çalıştıgım şirketten soguma sebebimsin SAS...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Taltanın hali ne olacak?Mimlenmiş başkan istemiyoruz,Yavuz biraz onurun gururun varsa istifa edersin,etmeden öncede teknisyenleri nasıl harcadığını anlatırsan arkandan fazla sövmezler!.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Erhan yaptı gerekeni uluslararası bir teknisyen liderini İstanbul'a getirdi..Necdet anca arkasında nal toplar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
jalepeno ~ 10 yıl önce
Dunyada uygulamayi bilmeyenler icin kisa bir ozet gecelim; ucagi release eden kisiler engineer olarak anilir. Simdi neden Turkiyede lisansli teknisyene engineer denmez bunu irdelersek -igneyi once teknisyenlere batiralim- bu gelen dernek baskaninin konusmasini kac kisi ne kadar anladi ? Malesef teknisyen arkadaslar lisan ve dokumantasyon konusunda kendilerini gelistiremedikten sonra malesef 'mekanik' olarak kalmaya mahkumlar. Isi ne kadar iyi bilirseniz bilin kendinizi yabanci bir platformda akici bir sekilde ifade edemezseniz degeriniz olmaz. Kaldiki dolapdere mantigiyla is yapma tekrar hortlamis vaziyette.Smdi cuvaldizi ele alalim; dunyada THY kadar muhendis coplugu firma az bulunur. THY den ciksalar asgari ucret alamayacak muhendisler burolari doldurmus vaziyette iken halen muhendis ise almak anca japon ve turk kurekcilerinin anildigi fikrayla ozetlenebilir. Bunu tek cozumu de teknisyenlerin kendilerini hizla gelistirerek ulke disina baska firmalara kacmalaridir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bucan;Yavuz Güver in ve Talta nın pisliklerini ne zaman anlatacak acaba ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uted ~ 10 yıl önce
uted in şu andaki yönetimini tebrik ediyorum???????Sendika ile uted ne alakası var.Biz dernekde seçim yapıyoruz.Sendikada değil.Ayrıca airport haberde tarafsız olması gerekirken masaallah tarafını belli etmiş.Üst başlığa bakan sanki bu yönetim çok başarılı gibiymiş göstermek yerine üyelerine saygı gösterip topa girmemeliydi.Airporthaberin herkese aynı mesafede olması gerekir.Dünde Erhan Sıcağın mail ile yaptığı açıklama çok mu hoşlarına gitti anlamadım.Bazen yapılan destekler ters tepebilir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000