İçeride Taksim Gezi Parkı olayları dışarıda ise Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) tedirginliğinin hakim olduğu yılın ilk yarısında borsada rekoru ulaştırma sektörü kırdı. Aylık ulaşım ve iş dergisi Unibusiness'ta yer alan habere göre BIST 100 endeksindeki yüzde 2.44 oranında değer kaybına karşılık ulaştırma endeksi yüzde 36'lık artışla yılbaşına göre en fazla değer kazanan endeks oldu. Çelebi Hava Yolları, Do&Co Restaurants, GSD Denizcilik, Latek Lojistik, Reysaş Lojistik, Türk Hava Yolları uçak hisselerinin bulunduğu endekse en son Pegasus Hava Taşımacılığı katıldı.
TEMMUZ AYINDA EN YÜKSEK ALIM ULAŞTIRMADA
Yılın ilk altı ayını rekorla kapatan ulaştırma endeksi temmuz ayında da öne çıktı. Yabancı yatırımcıların BIST'te 199 milyon dolar satış gerçekleştirdikleri temmuz ayında ulaştırma şirketleri ön planda yer aldı. Ulaştırma ve İnşaat&Bayındırlık şirketleri Temmuz ayında 78.1 milyon dolar ile en yüksek net alım yapılan sektörler oldu.Havayolu şirketleri Türk Hava Yolları ve Pegasus'ta para girişleri dikkat çekti. Temmuz ayında Türk Hava Yolları'na 50.7 milyon dolarlık para girişi olurken Pegasus'a 20.7 milyon dolarlık giriş gerçekleşti.
GELİŞME HİKAYESİ OLAN ŞİRKETLER PİYASAYA GELİYOR
Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği (KOTEDER) Başkanı Mehmet Sağıroğlu, halka arz cephesinde şu anda yatırımcıların küskünlüğü ihraç edilecek şirketlerin de dikkatini çektiğini kaydederek şirketlerin rastgele halka arz yapılamayacağının farkına vardıklarını söyledi. Yatırım bankacılarının da halka arz şirketlerini seçerken biraz daha seçici olmaya başladıklarını bildiren Sağıroğlu, "Pegasus gibi daha gelişme hikayesi olan şirketleri piyasaya getiriyorlar. Bu, gerçekten ciddi alınması gereken bir tedbirdi" diye konuştu.
PEGASUS HALKA ARZ GELİRİYLE BORÇLARINI KAPATTI
23 Nisan'da halka arz edilen Pegasus Hava Taşımacılığı'nın hisseleri son 3 ayda borsada fırtına gibi esti. BIST'de bu yıl 7 şirket halka arz edilirken, halka açılan şirketler arasında tek getiri sağlayan Pegasus oldu. Halka arzla birlikte uçuşa geçen hisseler 3 ayda yatırımcısına yüzde 52 oranında kazandırdı. Düşük maliyetli havayolu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren Pegasus'un ek satış dahil yüzde 34.5 hissesinin halka arzına iki kat talep gelirken, halka arz büyüklüğü ise 649 milyon lira olmuştu. Halka arzdan sağladığı 502 milyon TL'lik geliri net borçlarını kapatmada kullanan Pegasus'un borçları çeyreklik bazda 1.081 milyon TL'den 450 milyon TL'ye indi. Pegasus'un ikinci çeyrek konsolide net kârı yolcu sayısı ve doluluk oranındaki artışla yaklaşık yüzde 50 artışla 53.3 milyon lira oldu. Pegasus'un Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan Haziran 2013 trafik verilerine göre 2012'nin ilk 6 ayında 6.16 milyon olan iç ve dış hat toplam misafir sayısı, 2013'ün aynı döneminde yüzde 22.6 artışla 7.55 milyona ulaşarak iç hatlarda pazarın 1.3, dış hatlarda pazarın 1.8 katı büyüdü. İlk 6 ayda yurtiçi ve yurtdışında 15 yeni hat açan Pegasus, destinasyon ve frekanslarda yaşanan artışla beraber doluluk oranını yüzde 77'den yüzde 79.3'e çıkardı. Şirketin konma başına misafir sayısı iç hatlarda 148'den 153'e, dış hatlarda ise 134'ten 139'a yükseldi. Pegasus'un yılın aynı döneminde yan gelirleri ise yüzde 15 artarak yolcu başına 16.5 TL'den 19 TL'ye ulaştı.
PEGASUS'UN HALKA ARZI MORAL VERECEK
Yılın en büyük halka arzı olan Pegasus'un hisse getirisinin yüzde 50'yi aşması son 2 yıldaki halka arzların kötü performansı nedeniyle küsen yatırımcıya moral kaynağı olurken; analistler, yatırım bankalarının halka arz kriterlerinde daha tedbirli olmaya başladıklarını ve Pegasus halka arzının yeni arzlar için kriter oluşturacağına dikkat çekiyor.
THY 6 AYDA YÜZDE 40 KAZANDIRDI
Pegasus, 3 ayda yüzde 52 oranında prim yaparak ulaştırma endeksini yukarı taşırken, endekste en büyük ağırlığı olan Türk Hava Yolları (THY) hisseleri 6 ayda yüzde 40 kazandırdı. Şirketin yılın ilk çeyreğinde satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artışla 3,6 milyar liraya ulaşırken, yine aynı döneme göre esas faaliyet zararı yüzde 59 iyileşme ile 83 milyon lira, faaliyet zararı yüzde 87 iyileşme ile 23 milyon lira, net zararı ise yüzde 24 iyileşme ile 22 milyon lira olarak gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğinde 10 milyon yolcu taşıyan şirketin yolcu sayısındaki artış yüzde 26 oldu. Arz edilen koltuk kilometredeki (AKK) yüzde 21 artışa karşılık ücretli yolcu kilometrede (ÜYK) yüzde 30 artış sağlanarak böylece yolcu doluluk oranı 5.1 puanlık artışla yüzde 77.9 olarak gerçekleşti. Dıştan dışa transfer yolcu sayısının toplam dış hat yolcu içerisindeki payı ise yüzde 40'a ulaştı. Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) tarafından yayınlanan istatistiklere göre ise aynı dönemde havacılık sektörü büyümeleri AKK ve ÜYK için sırasıyla yaklaşık yüzde 2.3 ve yüzde 4.2 oldu.
SIRADA TUSAŞ VAR
BIST'te bu yıl içinde halka arz planı bulunan bir diğer büyük şirket ise Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ). Halka arz için yetkilendirme yapan şirket ikinci çeyrek planını şu an için ertelerken, halka arzı en yakın olan şirket TUSAŞ olarak görülüyor. TUSAŞ CEO'su Muharrem Dörtkaşlı, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, şirketin yüzde 20 hissesinin halka arzı için İş Yatırımı yetkilendirmelerinin ardından, yurtdışı aracılık için de JP Morgan'ı yetkilendirdiklerini, ikinci çeyrekte hedeflenen halka arz için nisan ayından sonra tanıtıma çıkmayı planladıklarını söyledi. Dörtkaşlı, halka arzda şirket değerlemesinin birkaç milyar dolar civarında olacağını belirtmişti.
BAKAN YILDIRIM ŞİRKETLERİ UYARDI
Pegasus'un BIST'te ilk işlem gününün açılışını yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havayolu şirketlerini uyararak şirketlerin son dönemde çok hızlı büyümesine dikkat çekmişti. Pegasus'un 100, THY'nin ise 150 uçak alımı yaptığını belirten Bakan Yıldırım, nisan ayındaki açıklamasında "Havacılık şirketleri çok havalandı. Yükseklerde basınç azalır, baş dönmesi yapar. Yatırımcıların birikimlerini havada heba etmesinler. Dikkatli çalışsınlar" diye konuştu.
Kaynak: UniBusiness Dergisi
Yorumlar