AirportHaber’in 13 Şubat 2013 tarihinde “THY’DE ‘ÇEVİRME’ VAR” başlığıyla duyurduğu haberi bugün bazı basın organlarında yeni bir uygulamaymış gibi göstererek yayınlanması üzerine Türk Hava Yolları konuya ilişkin bir açıklama yayınladı.
THY’den yapılan açıklamada, uygulamanın 2 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe giren Alkol ve Psikoaktif Madde Kontrolü Prosedürüne göre operasyonel emniyet açısından kritik görevlerde çalışan personele 2013 yılının Şubat ayından itibaren yapıldığı belirtildi.
İŞTE THY TARAFINDAN YAPILAN O AÇIKLAMA:
"Türk Hava Yolları A.O’da, 02.03.2012 tarihinde yürürlüğe giren Alkol ve Psikoaktif Madde Kontrolü Prosedürüne göre operasyonel emniyet açısından kritik görevlerde çalışan personele alkol ve madde testleri yapılmaktadır. Testlerin uygulamasına 2013 Şubat ayında başlanmıştır. Operasyonel emniyet açısından kritik görevler, uluslararası havacılık organizasyonlarınca tanımlanmış olup sadece pilot ve kabin memuru ile sınırlı değildir; dispeçer, load master, operatör, teknisyen, harekat koordinatörü, başkontrolör, harekat koordinatörü, uçak emniyet görevlisi, uçak güvenlik görevlisi de bu tanım kapsamında yer almaktadır.
Bir yıl içinde kapsamdaki personelin %10-25’ine (her grubun %10-25’ine olacak şekilde) test uygulanması planlanmıştır. Test uygulanacak personelin seçimi için Kurumsal Gelişim ve Bilgi Teknolojileri Başkanlığımız tarafından, rastlantısal seçim sağlayan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Program test yapılacak personeli rastlantısal olarak belirlemekte ve test yapılmadan hemen önce ilgili kişilere bildirmektedir. Alkol için nefes testi, madde için tükürük veya idrar testi yapılmaktadır. Saç testi ancak bağımlılık veya kötüye kullanımdan şüphelenilen vakalarda uygulanacaktır.
Tarama testi sonucu pozitif çıkarsa ve kişi sonuca itiraz ederse ileri doğrulama testi yaptırılmakta ve bu testin sonucu esas alınmaktadır. Doğrulama testi sonuçlanana kadar personelin görevi durdurulmaktadır. Laboratuvar analizinde sonuç teyit edilmişse kişi disiplin kuruluna sevk edilmektedir.
SHGM’nin sağlıkla ilgili yönetmeliklerinde ve tüm uluslararası havacılık kurallarında havacıların ve diğer teknik personelin madde kullanımı yasaklanmış ve alkol kullanımına da sınırlamalar getirilerek görev esnasında kişinin alkol etkisi altında olması engellenmiştir.
Dünyada bir çok havayolu şirketi benzer uygulamalar yapmaktadır. Prosedürümüzü oluştururken dünyada yapılan uygulamalar incelenmiştir. Özellikle ABD’de uzun yıllardır madde testleri yapılmaktadır. Pozitiflik oranının seneler içinde çok düştüğü görülmektedir; yani diğer ülkelerdeki oranlara bakarak testlerin caydırıcılık açısından etkin olduğunu söyleyebiliriz.
Alkol ve madde kontrolü prosedürümüzü hazırlarken özellikle ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu)’nun konuyla ilgili dokümanları referans alınmıştır.
Prosedürümüzün amaçları arasında ilgili personeli bilgilendirme ve önleme çalışmaları uygulanması da yer almaktadır. Bu kapsamda bir e-learning eğitim hazırlanmıştır. Eğitimde alkol ve maddenin etkileri ve kendi prosedürümüz anlatılmakta, uçuş emniyeti açısından sakıncalı olan ilaçlar konusunda bilgilendirme yapılmaktadır.
Tüm test uygulamalarının ve eğitimlerin amacı, uçuş emniyetini en üst düzeyde tutulmasıdır."
Yorumlar Tüm Yorumlar (28)