Dünyada en çok ülkeye uçuş yapan havayolu olan Türk Hava Yolları (THY), son yıllarda gerçekleştirdiği büyüme ile rekora doymuyor. Türkiye’nin aktif dış politikasının dinamolarından biri olan THY, her geçen gün genişleyen uçuş ağı ile; Afrika başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına yapılan açılımlarda önemli rol oynuyor.
Üst üste iki yıl Avrupa’nın en iyi havayolu seçilen THY, 9 yılda uçak sayısı %211, yolcu sayısını %273, transfer yolcu sayısını %848, uçuş noktası sayısını ise %111 oranında artırdı. THY, 2003 yılında 55 ülkeye uçuş yaparken; bu sayı 2012’de 96 ülkede 219 uçuş noktasına yükseldi. THY bu sayıyla, dünyada en çok ülkeye uçuş yapan havayolu unvanını elinde bulunduruyor.
Aynı dönemde yolcu sayısını yıllık 10,5 milyondan 39 milyona çıkaran THY, faaliyet gelirlerini ise %261 oranında artırdı. THY son 9 yıldaki ivmesiyle, birçok rakibinden daha hızlı büyüyerek dünya sıralamalarında üst basamaklara tırmandı. THY, son yıllarda yolcu ve kargo kapasitesi konusunda dünyada ve Avrupa’da en çok büyüyen hava yolu oldu.
Son yıllarda onlarca uluslararası ödüle layık görülen THY, en prestijli kalite standartları değerlendirme kuruluşu olan Skytrax Airline Awards tarafından 2011 ve 2012’de “Avrupa’nın En İyi Havayolu”, peş peşe 4 yıl ise “Güney Avrupa’nın En İyi Havayolu” seçildi. THY aynı kurumdan, “Dünyada En İyi Premium Ekonomi Koltuğa Sahip Havayolu”, “Dünyada En İyi Ekonomi Sınıf İkram Sağlayan Havayolu” gibi birçok farklı kategoride ödül aldı. THY’nin ödül listesinde; Skyscanner anketi sonuçlarına göre “En İyi Yemek Sunan Havayolu”, Havacılık sektörünün en önemli yayınlarından olan ATW’nun “Pazar Lideri Ödülü”, AviationWeek “Dünyanın Mali Anlamda En Sağlıklı Havayolu” gibi daha birçok ödül bulunuyor.
Farklı bölge ve ülkelerden 29 ayrı havayoluyla anlaşması olan THY, Türkiye’nin aktif dış politikasının önemli unsurlarından biri. THY uçuş ağlarını genişletirken, talep dengesini gözetmekle beraber; Türk dış politikasının öncelikleriyle paralel bir büyüme stratejisi izliyor. Son yıllarda farklı bölgelerden çok sayıda ülke ile kurulan siyasi, kültürel ve ekonomik ortaklıklar, imzalanan vize anlaşmaları, yeni diplomatik misyonların açılması ve THY’nin bu noktalara sefer başlatması; birbirini tamamlayan gelişmeler olarak öne çıkıyor.
Hizmet kalitesi ve geniş kesimlere ulaşan iletişim faaliyetleriyle Türkiye’nin tanıtımında büyük rol oynayan THY, aynı zamanda Afrika, Güney Amerika ve Uzak Doğu’da açılan yeni uçuş noktaları ile Türkiye’nin dış pazarlarını genişletmesine yardımcı oluyor. Bir bölgeyle ulaşımın kolaylaşması; ekonomik ve ticari aktivitelerin artışını da beraberinde getiriyor. THY bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde 42 yeni uçuş noktası daha açmayı hedefliyor. 2003’te 65 olan uçak sayısını bugün 202’ye çıkarmış olan THY; 2020 yılında 375 uçaklık bir filoya sahip olmayı amaçlıyor. Yaptığı sponsorluk anlaşmaları, reklam ve pazarlama faaliyetleri ile dünyada en çok bilinen Türk markalarından biri olan THY, gelecek 5 yılda dünyada ilk yüz marka içerisinde yer almayı hedefliyor.
Öte yandan Türk havacılık sektöründeki büyümeye paralel olarak İstanbul, iki havalimanıyla uluslararası uçuşlarda dünyanın en önemli transfer noktalarından biri haline geldi. Avrupa, Balkanlar, Afrika, Ortadoğu, Kafkaslar ve Asya arasında bir geçiş noktası konumunda olan İstanbul, dış hat yolcu kapasitesi, uçuş sayısı ve arz koltukta dünyadaki ilk 15 şehir arasında yer alıyor. Hem Atatürk Havalimanı hem de Sabiha Gökçen Havalimanı, son bir yıl içinde %20’lik büyüme oranına ulaştı. Atatürk Havalimanında yıllık yolcu sayısı 45 milyonu, Sabiha Gökçen Havalimanında ise 15 milyonu aştı. İstanbul, 2017’de bitmesi planlanan 3. havalimanı ile; dünyanın en yoğun transfer noktası olmaya aday. Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar arasında inşa edilecek 150 milyon yolcu kapasiteli 3. havalimanı, aynı zamanda dünyanın en büyük havalimanı olacak.
Yorumlar Tüm Yorumlar (17)