08 Nisan 2012, Pazar 10:21:51

YAKIT MALİYETLERİ YOLCUDAN MI ÇIKACAK?

Yakıt maliyetine çare arayan havayolu şirketleri, kantarın topuzunu kaçırdı. Sektör, 'Yolcu ağırlığına göre bilet ücreti ödesin' önerisini tartışıyor.
  • iyide arkadaşım. hali hazırda yurtiçi uçuşlarda çoğu firma 15 kg. serbest bagaj hakkı veriyor. Senin mantığından bakarsak bagajı olmayan adamında benim bagajım yok para iade edin diye hakkını araması lazım. Bir üst sınır belirlenir ve bu sınırı geçenden ekstra para talep edilir, geçmeyenden bir şey istenmez.
  • Kabin ve kokpit ekibinin kiloları ne olacak?
  • ok bazı arkadaşlar olayı doğru buluyor aslında bakarsanız mantıklı fakat adama şunu sorarlar erkekler için 100 kg limit olunca yada ne olursa artık örneğin 70kg + 15 kg bagaj =85 üstünü havayolu şirketi bilette indirim yapacakmı yapmazsa geriye kalan 15 kg bagaj hakkı ne olacak ozaman da yolcu hakkını aramazmı ?
  • Amerika'da bir hava yolu şirketi yolcuların bagajlarının ağırlıklarına bakarken diğer bir taraftan da yolcunun da kilosuna bakıyor.eğer yolcu 100 kg'dan fazla gelirse 2. bir bilet parası almak zorunda kalıyor bu kişinin biletine de yansıtılmış yani biletinde de açıklaması yapılıyor. bu da aslında yapılabilir ya da bagajlar için gerçek bir denetimden geçilebilecek bir hizmet verilmesi lazım bagaj etiketsiz hiç kimsenin bagajı uçağa alınmayabilir.böylelikle kontuar görevlisinden gizli bir şekilde bagajı uçağa sokmak mümkün olmaz.terminalden uçağa geçerken boarding kartlarını kopartan kişinin yanında da bir tartı olabilir ekstra ücret tekrar temin edilebilir. aksi halde uçağa alınmayacağı bildirebilir.uçakla seyahat ediliyorsa bunlar bilinme
  • Ne yalan söyleyeyim, öğrenciyken ben de 3 kg fazla el bagajnı kabine almıştım THY ile uçarken. Ama işin doğrusu ciddi tasarruf yapmak için THY bunu kontrol altına almalı. Hosteslerin bile çantalarına denetim getireceğini duymuştuk ama sonra ne oldu bilmiyorum...
  • diğer havayolları bunu hesaplarken thy ne yapıyor merak ediyorum.Kabine adam 20 kg bagaj koyuyor kimse sormuyor.uçağın içine vermemiş kabine rahatlıkla alıyor.thy bunu dikkat etsin
  • Bunu uygulayan havayolları hukuken ciddi yargı kararları ile karşı karşıya kalabilirler.
  • Arkadaşım ben bunu yıllardır söylüyoum Avrupa bileti 150 Euro 140 Kg diyeceksin. Adam 140 Kg ise bagaj paralı ne kadar zayıfsa o kadar ücretsiz bagaj hakkı olsun. ABD 23 kg x2 hakkınvar. Adam 150 KG benim bagaj 3 kg geçse para alıyor. Ben 70 KG. Mutlaka mil/Kg ücret alınmalı. 12 yaşında kızım var.40 Kg . Artık ücret de tam alınıyor. Kızımın 5 kg fazla bagajına ekstara para ödemek de ağrıma gidiyor. Mutlaka ama mutlaka bir hatta denenmeli. ABD NY 450 Euro 130 KG. Yoılcu+Bagaj
  • Daha öncede yazmıştım, bu uygulamayı çok doğru buluyorum. Böylelikle 1kg.lık bagaj kavgaları biter. 85 Kg. lık bir erkek ile 55 kg. lık bir bayan neden aynı parayı ödesin? Bayan 25 kg bagaj aldığında bagajsız bir erkeğin ağırlığını geçmediği halde 5 kg. fazla bagaj parası ödemek zorunda kalıyor. Yapın kardeşim örneğin 100 kg. sınır, hem pilot net olarak uçağın ağırlığını bilmiş olsun hemde bagaj ağırlığı kavgası sona ersin. Ha kiloluların rencide olmasına gelince; kilolu olduklarının anlaşılması için tartılmalarına gerek yok, zaten sokağa çıktıkları andan itibaren bariz belli oluyor kilolu olanlar.
  • BM insan hakları beyannamesi 2.maddesine aykırıdır.Ayrıca kiloya etmen olan ana sebepler daha ABD dede yeni yapılan araştırmaya göre aşırı stres 1. , düzensiz uyku 2. ana sebep olarak açıklanmış olup yemek yeme alışkanlıkları bunlardan sonra gelmektedir.
Qantas Havayolları'nın eski ekonomisti Tony Weber'in obezlere yönelik 'Yolcu ve bagajları birlikte tartılsın. Sınırı geçen pahalı bilet alsın' önerisi ABD basınında tartışılırken, Türkler'in son 12 yılda %40 şişmanlaması 'Bizdeki havayolu şirketleri de ekstra vergi alacak mı?' sorusunu akıllara getirdi

Obezitenin havayollarının yakıt maliyetini artırması üzerine, firmaların çözümü 'kilo' hesabında araması ABD basınının gündemine damgasını vurdu. Qantas Havayolları'nın eski ekonomisti Tony Weber'in obez yolculara yönelik 'Toplam ağırlığı geçenler ekstra para ödemeli' önerisi tartışma yaratırken, Türkiye'de de Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği verilerine göre son 12 yılda obezitede yüzde 40 oranında artış yaratması gözleri Türkiye'deki havayolları şirketlerine çevirdi.

PEGASUS'TAN YANIT YOK
Pegasus Havayolları konuyla ilgili sorularımıza yanıt vermezken, Corendon Havayolları'nın bağlı olduğu Corendon Group Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, 'Ağırlık başına fiyat uygulamaları sektörümüzde tartışılan bir konu... Corendon Havayolları olarak; bu uygulamanın yolcu memnuniyetini olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyoruz. Uçağa gelene kadar birçok prosedürle karşı karşıya kalan yolcuyu bir de tartıya çıkarmak ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Kaldı ki, kimi yolcuların toplum içinde tartılmamak gibi bir tercihleri de olabilir' dedi.

Türk yolcunun 1 kilo artışı 30 kilo ek yakıt almak demek
Corendon Group Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, Corendon Havayolları'nın Antalya-Amsterdam uçuşunun ortalama yakıt maliyeti 11 bin dolar olduğunu söyledi. Karaer, 'Bu seferleri 189 kişi kapasiteli, yeni nesil Boeing 737-800 uçaklarımızla yapıyoruz; bu uçaklar sahip oldukları aerodinamik nitelikleriyle yakıt maliyetlerini minimize eden uçaklar. Yolcu ağırlıklarındaki 1'er kilogramlık artışın bize maliyeti 30 kilogramlık ek yakıt alımı anlamına geliyor; bu da her uçuşta yaklaşık 30 dolar civarında ek bir maliyet demek' diye konuştu.

Kilolu yolcular rencide olur
Karaer, şöyle devam etti: 'Obezite yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada artışta; bunu artan çeşitlenen ürün-hizmet arzı ve insan ihtiyaçlarıyla bağdaştırabiliriz. Her yolcuyu ayrı ayrı tartarak; ağırlıklarına göre fiyatlandırmak gibi bir uygulamamız yok. Kilolu yolcudan fazla ücret alıp, nispeten zayıf yolcudan daha az ücret alındığında toplam sonuca bir etkiniz olmayacağı gibi yolcularınızı da rencide etmiş olacaksınız. Bu nedenle bu uygulamayı çok doğru bulmuyoruz.'

YOLCU VE BAGAJ TOPLANSIN
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 400 milyonun üzerinde obez ve yaklaşık 1.6 milyardan fazla kilolu kişi bulunuyor. Bu rakamların önümüzdeki 4 yıl içinde 700 milyon obeze ve 2.3 milyar fazla kilolu kişiye ulaşması bekleniyor. Bundan hareketle Weber'in önerisi ise şöyle: '40 kiloluk bir yolcu yanında iki bavulu olduğunda ekstra 10 dolar ödüyor. Ama 100 kiloluk bir yolcu bindiğinde para ödemiyor. Oysa 40 kiloluk yolcunun bavullarıyla beraber uçaktaki ağırlığı diğerinden daha az. Bu da 40 kiloluluk yolcunun havayolu şirketine maliyetinin daha az olması anlamına geliyor. Bu sebeple yolcu ve yanındaki bagajları için total bir rakam ödenmesi, bunu geçenlerin ekstra ödeme yapması gerek.'

AKREP NALAN KRİZİ
Bu yılın başında THY'nin Bodrum-İstanbul seferinde koltuk krizi yaşanmıştı. Akrep Nalan, acil durum kapısı yanındaki koltuğundan kiloları gerekçe gösterilerek kaldırılmıştı. Akrep Nalan, bir başka koltuğa oturtulunca bu kez kemerini takmamış, bunun üzerine pilot uçağı durdurmuştu. Akrep Nalan olay sonrası yaptığı açıklamada, 'Çok utandım, aşağılandım' demişti.

Acil çıkışa oturtmuyor ilave kemer veriyoruz
Konuyla ilgili başvurduğumuz Türk Hava Yolları ise şu bilgileri paylaştı: 'Türk Hava Yolları'nın yolcuyu yüksek sınıftan bilet almaya, oturacağı koltuktan başka bir koltuk daha satın almaya yönlendirmesi diye bir durum söz konusu değil. Herhangi bir prosedür olmamasına rağmen münferit bazı uygulamalar yapılmaktadır. Boarding esnasında uçak müsait ise aşırı kilolu yolcularımızın yanında yer alan koltuklardan biri boş bırakılabiliyor. Ancak aşırı kilolu yolcularımız için uyguladığımız özel durumlarımız bulunmakta. Söz konusu yolcularımıza acil çıkış kapılarında oturma yeri verilmez. Kabin ekipleri ilgili kişilerin konforu ve emniyeti açısından extension belt (ilave kemer ) verirler.'

Çin'de tuvalete gidin diye anons yapıyorlar
Dünyada yükselen yakıt fiyatları çoğu havayolu şirketlerini iflasa sürükledi. Tutunmaya çalışanlar da ilginç uygulamalarla zararlarını azaltmaya çalışıyorlar.
İşte bunlardan birkaç örnek:
· Northwest ve Singapur Havayolları dahil birçok havayolu şirketi, daha az benzin harcanması için lavabo ihtiyaçlarını karşılayan su deposunun yüzde 25'ini doldurmuyor.
· Çin'deki China Southern havayolları uçuştan önce yolcularını havaalanında tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri konusunda anons yapıyor.
· Japon Havayolları, first class yolcuları dışında bira satışını yasaklayarak uçuş başına 93 kilo daha az yük taşıyor.
· Cathay Pacific, uçak boyalarını soyarak uçaklarını 200 kilo hafifletti.
· Pilotlar, ortalama hız olan saatte 800 kilometre yerine, 770 kilometre ile uçuyor.
· British Airways, pilotlarına süzülerek inmeyi tercih etmelerini tavsiye ediyor.

(Akşam)
YAKIT MALİYETLERİ YOLCUDAN MI ÇIKACAK?

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Misafir ~ 13 yıl önce
iyide arkadaşım. hali hazırda yurtiçi uçuşlarda çoğu firma 15 kg. serbest bagaj hakkı veriyor. Senin mantığından bakarsak bagajı olmayan adamında benim bagajım yok para iade edin diye hakkını araması lazım. Bir üst sınır belirlenir ve bu sınırı geçenden ekstra para talep edilir, geçmeyenden bir şey istenmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kabin ve kokpit ekibinin kiloları ne olacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ok bazı arkadaşlar olayı doğru buluyor aslında bakarsanız mantıklı fakat adama şunu sorarlar erkekler için 100 kg limit olunca yada ne olursa artık örneğin 70kg + 15 kg bagaj =85 üstünü havayolu şirketi bilette indirim yapacakmı yapmazsa geriye kalan 15 kg bagaj hakkı ne olacak ozaman da yolcu hakkını aramazmı ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Amerika'da bir hava yolu şirketi yolcuların bagajlarının ağırlıklarına bakarken diğer bir taraftan da yolcunun da kilosuna bakıyor.eğer yolcu 100 kg'dan fazla gelirse 2. bir bilet parası almak zorunda kalıyor bu kişinin biletine de yansıtılmış yani biletinde de açıklaması yapılıyor. bu da aslında yapılabilir ya da bagajlar için gerçek bir denetimden geçilebilecek bir hizmet verilmesi lazım bagaj etiketsiz hiç kimsenin bagajı uçağa alınmayabilir.böylelikle kontuar görevlisinden gizli bir şekilde bagajı uçağa sokmak mümkün olmaz.terminalden uçağa geçerken boarding kartlarını kopartan kişinin yanında da bir tartı olabilir ekstra ücret tekrar temin edilebilir. aksi halde uçağa alınmayacağı bildirebilir.uçakla seyahat ediliyorsa bunlar bilinme

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ne yalan söyleyeyim, öğrenciyken ben de 3 kg fazla el bagajnı kabine almıştım THY ile uçarken. Ama işin doğrusu ciddi tasarruf yapmak için THY bunu kontrol altına almalı. Hosteslerin bile çantalarına denetim getireceğini duymuştuk ama sonra ne oldu bilmiyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
diğer havayolları bunu hesaplarken thy ne yapıyor merak ediyorum.Kabine adam 20 kg bagaj koyuyor kimse sormuyor.uçağın içine vermemiş kabine rahatlıkla alıyor.thy bunu dikkat etsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bunu uygulayan havayolları hukuken ciddi yargı kararları ile karşı karşıya kalabilirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Arkadaşım ben bunu yıllardır söylüyoum Avrupa bileti 150 Euro 140 Kg diyeceksin. Adam 140 Kg ise bagaj paralı ne kadar zayıfsa o kadar ücretsiz bagaj hakkı olsun. ABD 23 kg x2 hakkınvar. Adam 150 KG benim bagaj 3 kg geçse para alıyor. Ben 70 KG. Mutlaka mil/Kg ücret alınmalı. 12 yaşında kızım var.40 Kg . Artık ücret de tam alınıyor. Kızımın 5 kg fazla bagajına ekstara para ödemek de ağrıma gidiyor. Mutlaka ama mutlaka bir hatta denenmeli. ABD NY 450 Euro 130 KG. Yoılcu+Bagaj

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Daha öncede yazmıştım, bu uygulamayı çok doğru buluyorum. Böylelikle 1kg.lık bagaj kavgaları biter. 85 Kg. lık bir erkek ile 55 kg. lık bir bayan neden aynı parayı ödesin? Bayan 25 kg bagaj aldığında bagajsız bir erkeğin ağırlığını geçmediği halde 5 kg. fazla bagaj parası ödemek zorunda kalıyor. Yapın kardeşim örneğin 100 kg. sınır, hem pilot net olarak uçağın ağırlığını bilmiş olsun hemde bagaj ağırlığı kavgası sona ersin. Ha kiloluların rencide olmasına gelince; kilolu olduklarının anlaşılması için tartılmalarına gerek yok, zaten sokağa çıktıkları andan itibaren bariz belli oluyor kilolu olanlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
BM insan hakları beyannamesi 2.maddesine aykırıdır.Ayrıca kiloya etmen olan ana sebepler daha ABD dede yeni yapılan araştırmaya göre aşırı stres 1. , düzensiz uyku 2. ana sebep olarak açıklanmış olup yemek yeme alışkanlıkları bunlardan sonra gelmektedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000