Türk Hava Kurumu Denetleme Kurulu, 8 aylık süreçte yönetimin hiçbir vaadini yerine getiremediğini, milyonlarca liralık ihalelerin sürecin iyi yönetilememesinden dolayı kaybedildiğini ve kurum içinde teammüllere aykırı görevlendirmeler yapıldığını rapor haline getirdi ve olağanüstü seçim talep etti.
Türk Hava Kurumu’nda Ekim 2018’de yapılan 45’nci Olağan Büyük Genel Kurul’da Hava Kuvvetleri tarafından aday gösterilerek göreve gelen Ahmet Bertan Nogaylaroğlu’nun geçen süreçte vaatlerini yerine getirmediği öne sürüldü.
Kredi borçlarını merkezi idareden sağlayacağı hibe gelirlerle kapatmak ve çıkarılacak yasalarla Kurum'un ek gelirlere kavuşturulması, SGK ve VERGİ borçlarının silinmesi, Hava Kuvvetlerine ihale ve anlaşma yolu ile gelir getirici faaliyetlerde bulunmak gibi vaatleri olduğu ileri sürülen Nogaylaroğlu’nun görev sürecine ait Dnetleme Kurulu raporunda çarpıcı ifadeler yer aldı.
Nogaylaroğlu yönetiminin tüzüğe aykırı faaliyetlerinin kurumun varlığını yok etme tehdidi içerdiğinin yer aldığı raporu hazırlayan Merkez Denetleme Kurulu, olağanüstü büyük genel kurula gidilmesini istedi.
OLAĞANÜSTÜ BÜYÜK GENEL KURUL GEREKÇELERİ ŞU ŞEKİLDE SIRALANDI:
1. THK Tüzüğü gereği Türkiye'nin Havacılık Federasyonu yetki ve sorumluluğunu taşıyarak Uluslararası Havacılık Federasyonu FAI'ye 1929 yılından itibaren üye bulunan THK'nun varlığını sonlandırma amacına ulaşabilecek ve 2009 yılında kurularak yasal dayanaklarında belirlenen amaçlarını gerçekleştiremeyeceği tespit edilerek kapatılmış olan ve 2017 yılında tekrar kurulan Hava Sporları Federasyonu kurucu iradesinin, haksız ve hukuka uygun olmayan şekilde Gençlik ve Spor Bakanlığı aracılığı ile İç İşleri Bakanlığına mülki amirliklere gönderilmek üzere THK'nun sportif havacılık faaliyetlerini düzenleme yetkisinin alınarak federasyona verildiğine dair resmi yazısı sonrasında zorunlu olarak açılan ANKARA İdare Mahkemesi nezdinde ki davanın geri çekilmesi için Kurum Genel Başkanı tarafından Genel Yönetim Kurulu'na karar aldırmıştır. Ayrıca Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde ki davanın geri çekilmesi için de Hukuk müşavirliği sözlü olarak talimatlandırılmıştır.
THK'nun asli varlık unsurlarından olan sportif havacılık faaliyetlerinin elinden alınması sonucuna yol açan kararların Genel Yönetim Kurulu tarafından alınması dahi mümkün olmamakla birlikte tek başına Genel başkan tarafından alınması hiç mümkün olmayacağından konunun olağanüstü büyük genel kurulda ivedilikle görüşülerek karara bağlanması ELZEM olmuştur.
2. THK'nun kuruluşundan bugüne kadar sürdürülen ve THK Tüzüğünün 41 nci maddesi (b) bendinde yer alan Kurum'un ana gelir kaynakları arasında bulunan kurban derisi toplama faaliyetinin Genel Başkan tarafından yapılmayacağı sözlü olarak beyan edilmiştir. Bunun karşılığında Diyanet Vakfından 20.000.000.-(Yirmi Milyon) TL. ve Mehmetçik Vakfından da 10.000.000.-(On Milyon) TL. ödeme alınacağı bildirilmiş, faaliyet için zamanlama ihtiyaçları giderilemeyecek şekilde resmi hiçbir işlem yapılmadığı gibi herhangi bir ödeme de bugüne kadar alınamamıştır. Kurumu ağır zarara uğratacak bu durumun olağanüstü genel kurul taktirine sunulması zorunlu görülmekte olup, bu sebeple ivedilikle kurban derisi toplama organizasyonu süresinin geçirilmeden görüşülmesi büyük önem arz etmektedir.
3. Kurum ile bütünleşmiş ve Tüzüğümüze de açıkça alınmış olan orman yangınlarının söndürülmesine ilişkin yaklaşık 35 yıldır sürdürülen 2019 yılına ait ihale yanlış süreç yönetimi nedeniyle alınamamış, Kurum maddi ve manevi zarara uğratılmıştır.
Kuduz aşısı ihalesine ilişkin yaşanan hatalı süreç yönetimi sonucu kaybedilen ihaleden sonra ikinci önemli ihalenin de kayıp edilmiş olması önemli gelir kayıplarının sonuçlarını hep birlikte ivedilikle görüşme zorunluluğu doğurmuş bulunmaktadır.
4. Sağlık Bakanlığı hava ambulans hizmetleri operasyonel hatalar nedeniyle önemli maddi kayıplara yol açacak şekilde yönetilmektedir. Bunun sonucu olarak sürekli cezai giderler oluşturulan bir süreç yönetimi nedeniyle Kurum ağır cezalara katlanmak zorunda bırakılmaktadır.
5. Yanlış süreç yönetimleri nedeniyle katlanılmak zorunda bırakılan zararın bir başka oluşumu da Kapadokya'da faaliyet gösteren balon işletmesinde görülmektedir. Balonların kira sözleşme bitiş tarihinin yetkili genel müdür tarafından takip edilmeyerek, işletmeci şirket lehine hukuki sürecin doğmasına ve bu nedenle Kurum'un milyonlarca liralık zararının doğmasına ve bu zarara neden olan ilgili genel müdüre herhangi bir hukuki işlemin yapılmamış olması.
6. Kurum'un yerleşik teamüllerine ve Tüzüğüne aykırı biçimde görevlendirmeler yapılmaktadır. Türk Hava Kurumu'nun yönetim organlarının oluşturulması Tüzükte açık ve net bir şekilde belirtilmiş olmasına rağmen, Genel Başkan tarafından Tüzüğe aykırı bir şekilde yönetim kurulu üyeliği ve genel başkan yardımcılığı görevi oluşturulmaya çalışılması ve bu göreve atama yapıldığına dair basın yayın organlarında haberlerin yayınlatılarak Kurum'un tüzel kişiliğine ve kurum kimliğine zarar verilmesi.
7. Türk Hava Kurumu'nun kurucu iradesi sonucu oluşturulan ve ana sermayesi Kurum'a ait olan Türk Hava Kurumu Havacılık Vakfı ile Vakfa bağlı şirketlerin ve THK Üniversitesinin idari ve mali olarak düzgün bir şekilde yönetilememesi, personel maaşlarını bankalardan yüksek faizli kredi çekerek ödeyen Üniversitenin daha önce rektör maaşı konusunda çok olumsuz bir şekilde yazılı ve görsel basında haberleştirilmiş olmasına rağmen, üniversitenin kamuoyunda ki imajını etkileyen rektör maaşı yine gündeme getirilmiş ve halen 15.000.-(0nbeş Bin) TL. aylık ücret alan rektörün aylık maaşının 25.000-(Yirmibeş bin) TL ye çıkartılarak Kurum menfaatlerinden ziyade bireysel menfaatlere odaklı bir yönetim anlayışı ile Kurum'a zarar verilmekte olduğu gözlenmektedir.
Ayrıca THK Havacılık Vakfı Mütevelli Heyeti ile THK Havacılık Vakfı Yönetim Kurulu üyeliklerine uygun olmayan şekilde üye atamalarının yapılmış olması.
8. THK Tüzüğü ile Kurum'un yönetim anlayışı ve teamüllerine aykırı biçimde Şube başkanlıkları ile bütünleşik yönetim anlayışından vazgeçilerek yaklaşık 400 Şube Bakanlığı ile Genel Başkanlık bağının koparılmaya çalışılması, ayrıca faaliyetlerin yürütülmesini sağlayan mülki ve idari makamlar nezdinde şube başkanlıklarının yalnız bırakılmış olması.
Merkez Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri tarafından THK Tüzüğünün 13 ncü maddesi (b) fıkrası 1 nci bendi hükmüne göre yukarıda 8 (SEKİZ) madde de gerekçeleri açıklanmış olan hususlardan dolayı OY BİRLİĞİ İLE ALINMIŞ OLAN TÜRK HAVA KURUMU'NUN OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL YAPILMASI KARARININ THK GENEL YÖNETİM KURULU TOPLANTISINA SUNULMASINA VE THK GENEL YÖNETİM KURULU TARAFINDAN İŞLEM YAPILMAK ÜZERE GÜNDEM MADDESİ HALİNE GETİRİLMESİNE OY BİRLİĞİ İLE KARAR VERİLMİŞTİR.
Airporthaber’in edindiği bilgiye göre, Denetleme Kurulu raporu ve olağanüstü genel kurul teklifinin değerlendirildiği toplantıda sert tartışmalar yaşandı ve Nogaylaroğlu’nun birkaç ay daha süre istediği, bu süreçte kurumu düze çıkarmayı başaramazsa olağanüstü seçimli genel kurula gideceğini açıkladığı öğrenildi.
Yorumlar Tüm Yorumlar (53)