Bir grup Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencisi ABDde yapılacak Tasarla-Yap-Uçur yarışmasına bu yıl Kaşif 2012 adını verdikleri uçakla katılacak...
Benzeri Hava Harp Okulu tarafından Türkiye’de de yapılmaya başlanan Design-Build-Fly (Tasarla-Yap-Uçur) yarışmasının ABD’deki versiyonuna bu yıl da Türkiye’den katılım olacak. Özellikle üniversitelerin rağbet gösterdiği yarışmada birbirinden ilginç uçuş aletleri marifetlerini sergileyecek ve birincilik için kıyasıya yarışacak. Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü (AIAA-American Institute of Aeronautics and Astronautics) tarafından 1996 yılından bu yana düzenlenen yarışma bu yıl 13-15 Nisan tarihleri arasında Kansas Eyaleti Wichita şehrinde Cessna uçak fabrikası hangarında yapılacak.
Yarışmaya Türkiye’den İstanbul Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Turkish Air Force Academy Grubu, Bozok Üniversitesi, Orta Doğu Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi olmak üzere 7 takım, toplamda ise 81 takım katılacak.
Yarışmada, verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirebilen elektrik motorlu, radyo kontrollü bir model uçağın tasarlanması, üretilmesi ve uçurulması isteniyor.
Bu yılki yarışların iddialı ekiplerinden biri de Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu... 2009 yılında "VECIHI", 2010 yılında "TURKUAZ" ve 2011 yılında "KAŞİF" adlı uçaklarla yarışmada adını duyuran okul bu yıl yarışmaya KAŞİF 2 adını verdikleri, balsa, kavak kontrplak ve karbon çubuklardan yaptıkları uçakla katılacak.
Eylül 2011'de çalışmalarına başlayarak, özgün tasarımlar ve çizimler ile aerodinamik hesaplar sonrasında üretilen KAŞİF 2’nin prototip modeli yarışma için hazırlandı. Ancak kısıtlı bütçeyle yola çıkan öğrencilerin en büyük sorunu sponsor bulamamaları... Bugüne kadar sadece Eskişehir Sanayi Odası’ndan cüzi miktarda destek alan öğrencilerin en büyük umudu ise kendilerine bu önemli yarışlarda maddi destek sağlayacak bir sponsor...
Uçak 3 görev için özel olarak tasarlandı. KAŞİF 2, bu görevlerin ilkinde belli olan parkurda 4 dakika boyunca maksimum turu atmaya çalışacak. İkinci görevde 1" x 1" x 5" boyutundaki alüminyum bloklarla havada 3 tur atması gerekecek. Bu blokların toplam ağırlığı en az 1.75 kg olacak. Üçüncü görevde uçağın, 100 metre irtifaya çıktıktan sonra gerekli modüllerin yardımıyla otomatik olarak iki litre suyu boşaltması gerekecek.
Üniversitede görevli Yrd.Doç.Dr. Gökhan Durmuş ve Araştırma Görevlisi Zafer Öznalbant’ın da desteklediği Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu takımında, Fatih Katırcıoğlu, Mehmet Akverdi, Olcay Ayan, Aksek Denktaş, Tamleykha Piriyev, Abdulsamed Özdemir ve Yasin Fatullayev adlı öğrenciler yer alıyor.
Yorumlar Tüm Yorumlar (6)