IMO Başkanı Bakır, 'Adana Havaalanı pistinin uzatılmasıyla, mühürlenen inşaatlar yıkılmadan çözüm bulunabilir' dedi...
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, Adana Havaalanı'da uçuş emniyetini tehlikeye düşürdüğü gerekçesiyle yaklaşma-tırmanma hattındaki inşaatların mühürlenmesiyle yaşanan imar krizine çözüm önerisi sundu. Abdullah Bakır, havaalanı pistinin uzatılmasıyla, mühürlenen inşaatlar yıkılmadan çözüm bulunabileceğini söyledi.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Seyhan Belediyesine gönderdiği 'çok ivedi' başlıklı yazısında, Emniyet Müdürlüğü binasının 'Adana Haavalanı Mania Planı yaklaşma-tırmanma yüzeyi kriterlerini 25,487 metre ihlal ettiği ve uçuş emniyetini tehlikeye düşürdüğünü' belirtmişti.
İMO Başkanı Abdullah Bakır, “Mania Kriterleri” olarak bilinen ve havaalanı etrafındaki bina yüksekliklerini düzenleyen yönergenin 2003 yılında yayımlandığını hatırlatıp, şunları söyledi:
"Bu yönerge, Adana'ya uygulamaya konulmamış, açıkçası Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yerel yönetimlere ve illerde bulunan Havaalanı Müdürlüklerine gönderilen talimat ya sumen altı yapılmış, ya da görmezden gelinmiştir. Yine bilinmektedir ki, bu zaman zarfında, uçakların iniş-kalkış koridorlarında yapılan inşaatlarda Mania kriterleri aranmamış, bölgede daha önce geçerli olan kod izinlerine uyulmuş, projeler buna göre hazırlanmış, arsa sahibi ile yüklenici firma arasındaki anlaşmalar mevcut imar uygulamalarına göre yapılmış, hatta bazı kamu binalarında bile Mania kriterlerine dikkat edilmemiştir. Adana Emniyeti ek hizmet inşaatı, Sivil Havacılık Müdürlüğü tarafından incelemeye alınarak bina yüksekliğinin uçakların havaalanına güvenle inmesini engeller düzeyde olduğu tespit edilerek belediye uyarılmış, Büyükşehir Belediyesi Yapı Kontrol Şubesi, Emniyet Müdürlüğü ek hizmet binası inşaatını mühürlemiştir.
Uçakların güvenli bir biçimde iniş kalkışını sağlamak için uluslararası ölçekte uygulanan Mania Kriterlerinin Adana'da yok sayılmasının, hem kamu hem de özel kesim yatırımları düşünüldüğünde mağduriyete yol açacağı açıktır. Yerel idarenin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yönergeyi yok sayması ve bugün uygulamaya almasını anlamak ve kabul edebilmek mümkün değildir. Zaten büyük ekonomik ve sosyal sıkıntılar içinde bulunan ve hergün biraz daha yoksullaşan Adana açısından, Mania kriterlerinin, projelendirilen, yapımına başlanan ve hatta tamamlanan yapılar için uygulamaya alınması telafi edilmesinin mümkün olmayacağı sonuçlara yol açacaktır. Mania Kriterleri doğrudur ve tartışmasız uygulanmalıdır. Ancak mağduriyete yol açmaması için Adana'nın önünde tek yol bulunmaktadır. Bu da, havaalanı pistinde Mania kriterlerinin rahatça uygulanacağı değişiklikleri gerçekleştirmektir. Yerel yönetimler, meslek odaları ve üniversitelerin ortaklaşa bir çalışmasıyla gerçekleşecek pist tadilatı ile yaşanacak sorunların önüne geçilebilir."
Adana Valiliği'nin batısında 16 kat olarak projelendirilen ve 14 katlı inşaatı devam eden Emniyet Müdürlüğü hizmet binası inşaatı, uçakların alçalma ve tırmanma hattının merkezinde olduğu gerekçesiyle mühürlenmişti.
Hürriyet
Yorumlar Tüm Yorumlar (6)