1912 yılında Yeşilköy Hava Meydanı olarak açılan, İstanbul’un ve tüm Avrupa’nın en işlek meydanlarından Atatürk Havalimanı hakkında tartışmalar devam ediyor.
Resmî web sitesi bile kapanan Atatürk Havalimanı’nın bilindiği üzere pistinin üstüne 45 günde pandemi hastanesi inşa edilmişti. Eldeki hazır meydan bir kez daha yara almıştı. Sonrasında kargo uçuşları da bu meydandan alınmış ve İstanbul’da yeni yapılmış olan meydana taşınmıştı.
Rusya-Ukrayna savaşında da gördük ki, havaalanları bir ülke için vazgeçilmez öneme sahip. Düşmanın ilk vurduğu yerler havalimanları… Sonrasında elbetteki hedefler askeri tesisler, enerji santralleri, köprüler ve su kaynakları… Örneğin boğazda son derece özenle konuşlandırılmış hava savunma sistemlerimiz mevcut. Hem köprüleri hem de havalimanları bu sayede güvenlikte.
Coğrafi şartlarımızın elverişli olmasından kaynaklı yedek meydanların bile yedeği var. Belirli karayolları mesela. Ancak emniyet şeridi bile olmayan İstanbul’da böyle bir yedek meydan var mı düşünmek lazım! Bırakın hikayesinin bitmesini Atatürk Havalimanı hikayesi önünüzdeki yıllarda tarihe geçecektir.
Savaşlarda hava unsurlarının gücü tartışılmaz. Halen yaşanmakta olan Ukrayna-Rusya savaşında bile bazı yorumcular Rusya’nın Kiev’den çıkmasını zafer olarak değerlendirdi. Halbuki askeri stratejiden biraz olsun anlayan herkes bir sonraki adımın hava saldırısı olacağını bilir. Rusya’nın kalkıp kendi askerini vuracağını mı bekliyorlardı bilemiyorum.
Hava savunma sistemlerini imha ettikten sonra atılan geri çekilme adımı gayet doğal. Önümüzdeki günlerde Rusya’nın başta Kiev’de olmak üzere hava saldırılarına yoğunlaşacağına kesin gözüyle bakıyorum. Umarım dünya genelindeki yorumcular zafer olarak adlandırdıkları ve savaştan kaçanları ülkelerine geri dönmelerine sebep olan yorumları için biraz olsun vicdan azabı çekerler.
Önümüzdeki bu örnek bize ders vermeli. Boş işlerle elimizdeki değerleri kaybetmemeliyiz. Silah satanlar var oldukça bu dünyada barış mümkün olmayacaktır. Bu bağlamda koordinatları 40°58'34"N 28°48'50"E olan, dünyada önemli bir yolcu trafiğine ulaşan, askeri stratejik öneme sahip, Atamızın adını taşıyan Atatürk Havalimanı mevcudiyetini korumak zorunda! Kimse de kalkıp bilip bilmeden İstanbul’da üç havalimanı aynı anda çalışamaz demesin!
Serdar BAŞAĞAOĞLU
[email protected]
Yorumlar Tüm Yorumlar (13)