Nereden çıktı bu başlık demeyin sakın. Vallahi benden çıkmadı. Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ali Sabancı’nın sözlerinin içinden çıktı. Dünyayı saran ekonomik krize atfen yaptığı sivri açıklamaları ile havacılık sektörünün tepkisini çeken Ali Sabancı, son açıklaması ile bugüne kadar söylemiş olduğu sözlerden çark etmiş oldu.
Öncelikle Ali Sabancı’nın son açıklamalarına gelmeden 4 ay önceye giderek hafızalarımızı tazeleyelim. Tarih 19 Temmuz 2008. Ali Sabancı, Star Gazetesi’nden Fulya Erdem’e verdiği röportajında global ekonomik krize vurgu yaptıktan sonra “Onur Air’i yıl sonuna kadar alırız” diyerek büyük bir iddia ortaya atıyor. İddia ya da hayal diyelim biz buna.
Aynı gün Ali Sabancı’dan havacılık sektörünün büyük tepkisine neden olan en çarpıcı açıklaması geliyor. O açıklamada Türkiye’de üç buçuk havayolu şirketi kalacağını söyleyerek şimşekleri üzerine çekiyor. Sabancı bu açıklamasında tarih vererek Kasım 2008’i işaret ediyor. Dolayısı ile içinde bulunduğumuz Kasım ayı için üç buçuk şirket beklentisine giriyoruz. Bu açıklama sektörde anında yankı buluyor ve tüm şirketler aynı şiddetle Ali Sabancı’nın açıklamasını talihsiz bir söylem olarak değerlendiriyor.
Havacılık sektöründe bir sürü şirketimiz mevcut. Bu şirketlerimizin bir nevi batacağını söylemek sektör adına vahim bir kehanet idi. Kimler gidecekti kimler kalacak Ali Sabancı’nın açıklamasına göre. Hemen hatırlatalım.
Sabancı’ya göre Türk Havayolları, Sun Express Havayolları ve Pegasus Havayolları olmak üzere üç şirket kalacak, buçuk diye tabir ettiği havayolu ise THY’nin alt markası AnadoluJet olacaktı.
Yani Türkiye’nin en eski özel havayolu şirketi olacak olan Onur Air’de dâhil olmak üzere, Atlasjet Havayolları, Sky Havayolları, Corendon Havayolları, İnter Havayolları, Best Air ve Saga Havayolları ve bunların yanında kargo şirketlerimiz MNG Havayolları, Kuzu Havayolları, ACT Havayolları. Bütün bunların yanında Pegasus Havayolları’nın ortaklığı bulunduğu İzAir de bu açıklamaya göre kapanacak. Zaten varlığı pek belli değil Pegasus Havayolları ile ortak uçuş yapıyor. Bu arada yeni uçak getiren Turkuaz Havayolları’nı da unutmamak gerek. Zira cesurane bir adımla iki uçak getirdiler. Devamının da geleceği belirtiliyor. Ali Sabancı’nın kehanetlerinin gerçekleşmeyeceği bu atılımla ispatlanmış oldu.
Bütün bunlar Ali Sabancı’nın kendi hayal dünyasında oluşturduğu bir varsayımdı. Sabancı da sonunda anladı yanlış yaptığını. Ya da görmek istediği tabloyu açıklayıverdi geçtiğimiz günlerde.
Bir TV kanalında “Üç buçuk havayolu kalacak” demesinin ardındaki asıl beklentisinin havayolu şirketlerinin dünyayı saran ekonomik sarmaldan kurtulmalarının tek çaresinin birleşme olduğunu ifade etmek olduğunu söyledi Ali Sabancı.
İşte tam bu noktada Sayın Ali Sabancı’ya şunu sormak istiyorum. Sayın Sabancı, siz bir AtlasJet yönetimi altında birleşmeye ne dersiniz? Siz Onur Air’i satın almak istiyorsunuz. Onur Air yönetiminde bir ilhaka ne dersiniz?
Pegasus Havayolları’nın isminin olmadığı, SKY, Corendon, İnter, Saga, Best, Turkuaz veya aklınıza gelen herhangi bir havayolu şirketi adı altında birleşmeye hazırım demeye var mısınız?
Ben var olacağınıza inanamam Sayın Sabancı. Keza yüzde 20’sine ortak olduğunuz İzAir’de olduğunuz gibi birleşmeden doğacak ortaklıkta size şirketin yönetimini kimse teslim etmez. Kimse emeğini bir başka kişinin paylaşmasına müsaade etmez.
Havacılık sektörünü zor günlerin beklediği doğru. Ancak nokta atışların doğru olarak yapılması halinde bu güçlük çabucak atlatılacaktır. O kadar çok krizler gördü ki bu sektör ama nihayetinde ayakta kalmayı bildi.
Burada iktidara da görev düşüyor. Sektörün bu kadar büyümesine önderlik eden başta Sayın Bakan Binali Yıldırım olmak üzere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile tüm kurumlar işbirliği içinde olmak kaydıyla bu kriz atlatacaktır.
Krizsiz günler dileğiyle…
Yorumlar