ICAO standartlarınca SHGM tarafından yetkilendirilen AMC (Aero Medical Center)’lar hakkında uzun bir süredir şikayetler sürüyor. İlk işe girişle başlayan periyodik muayeneler aslında ICAO standartlarına göre icra edilmesine karşın bazen olur olmadık işlerle de karşılaşılabiliniyor.
Havacılık lisanslarının geçerliliği, bu muayene sonuçlarına bağlı olarak sertifikalardan geçiyor. Bazı kısıtlamaları olanların da sertifikalarında bu durum belirtiliyor. Hatta sertifikalarında OML-SIC kısıtlaması olanların hatırlanacağı üzere pandemi başlangıcında uçuşları kesilmişti. Ancak neye göre bu karar alınmıştı hala anlamakta güçlük çekiyorum.
Zaman zaman sağlık kuruluşlarında yoğunluk sebebiyle acele edilmesi, bazen önemli sağlık problemlerinin ortaya çıkmasını zorlaştırdığı gibi zaman zaman da tersi durumda detaylı incelemelerde yanlış sonuçlar da çıkabiliyor.
MR gibi detaylı incelemeler için ek ücret talep eden kurumlar ise muayeneye girenlerle şirketleri nahoş durumlarla da karşı karşıya bırakabiliyor çünkü şirketler ek ücretlerin ilgili kişiden tahsil edilmesini istiyor.
Ana hatlarıyla beş anabilim dalı (Dahiliye, Oftalmoloji, Kulak Burun Boğaz, Nöroloji ve Psikiyatri) ilgilileri değerlendirmeye alıyor. Bu muayenelerde psikiyatri, nöroloji, KBB muayenesi, göz hastalıkları muayenesi, İç Hastalıkları muayenesi, Uçuş hekimi muayenesi, Hemogram (Tam kan Sayımı), Tam İdrar Tetkiki, Sedimantasyon, AKŞ, Kreatinin, Total Kolesterol, Trigliserid, ALT, AST, GGT, LDL, HDL, PA Akciğer Grafisi, SFT (Solunum Fonksiyon Testi), Bilgisayarlı Görme Alanı Testi, EKG, Odyometre, Timpanometre (İşitme Testi) vb. kontrollerden geçiriliyorlar. Ancak şaşırtıcı bir şekilde özellikle oftalmoloji bölümde farklı sonuçlar doğabiliyor.
Örneğin geçtiğimiz günlerde bir pilotumuza bir hastane gözlük zorunluluğu getirirken bir başka hastane buna gerek duymamış. Veya geçen sene gözlük takan bir başka birinin bu seneki kontrollerinde buna gerek duyulmaması hakikaten şaşırtıcı bir durum.
Yine şaşırdığım ve şahit olduğum bir konu da psikiyatri bölümünün yabancı pilota uyguladığı tutum. Yabancı pilota sorulan tek bir soru varken (Hiç intihar etmeyi düşündünüz mü?) Türk pilotlara türlü türlü sorular… Keza CRP yanlış değerlendirme sonucu bir doktor detaylı tetkik isterken bir başkası gerek görmeyebiliyor. SHGM tarafından detaylı tetkik gerek görülürse de hakem hastanelerde dön dur.
Türkiye’de ilk işe giriş dışındaki bu periyodik muayeneler uzunca bir süre alırken de ister istemez insan düşünüyor, EASA sertifikalıların 1 saatten az bir sürede bu işlemleri tamamlaması şaşırtıcı değil mi? Pilotumuz gidiyor, beyanlarına göre de işlemlerini kısa bir sürede tamamlıyor. Sanıyorum yabancı kuruluşlar görme problemi yaşayan bir pilotun görüyorum diye çıkacağını düşünmüyorlar. Ama ya bizde?
Özellikle pilot sıkıntısı çeken Amerika’da pilotların yaş sırını 67’ ye çıkarma tartışmalarını taktirle karşılıyorum. Yaşın performansla bir etkisi olması halinde bu durum zaten sürekli olarak girilen sağlık kontrollerinde çıkacaktır. Ancak birey çok iyi sağlıklı bir durumdayken de, 65 oldun işin bitti diyerek göndermek çok anlamsız. Kaldı ki bizde bırakın 65’i görmeyi 60’ı gördüğünüz anda ekip planlama bile iki gün için sağlık muayenesi planlayıp bir gün boş veriyor. Bu bile psikolojik olarak insanı yorar.
Yaşlanma her bireyde farklı şekillerde kendini gösterse de bir zamanlar pilotların 60 yaş kriteri nasıl 65’e çıktıysa ve bunda da herhangi bir problem yaşanmamışsa, kişilerin sağlık durumlarına göre bu yaşın artacağına hiç şüphem yok. Kaldı ki tecrübe hayattır…
Türk Hava Yolları’nın İşe Alım Sağlık Kriterleri Listesi’ni yeni işe başlayacaklar için ilginize sunuyorum.
Serdar BAŞAĞAOĞLU
[email protected]
Yorumlar Tüm Yorumlar (47)