Peki, Türk Hava Yolları'nın alt markası AnadoluJet'in dolayısıyla THY'nin bu zararını önlemek için nasıl bir formülü olmalı idi?
Formül bulunmuştu. Hatta yönetim kurulu bu formülü imzalayıp son noktayı koymuştu. AnadoluJet'in zararını önleyecek formüle göre AnadoluJet Sabiha Gökçen operasyonlarında kullandığı 5 yada 6 uçağı Sunexpress Havayolları envanterine geçirecekti. Daha sonra bu uçaklar kokpit ve kabin ekibi ile birlikte Sunexpress Havayolları'ndan kiralanacak, operasyonlar bu şekilde sürdürülecekti. Yani uçakların içi Sunexpress dışı ise AnadoluJet olacaktı.
Proje kapsamında Anadolujet'in kokpit ve kabin maliyeti düşecek, bu sayede maliyetlerin en aza indirilmesi sağlanacaktı.
İşte bu sayede Sabiha Gökçen Havalimanı pazarının mutlak hakimi Pegasus Havayolları'nın kapmış olduğu büyük pastaya ortak olunacaktı.
THY bunu birkaç türlü denedi ama maalesef deneyimleri hep zararla noktalandı. THY önce kendisi bu pazarda var olmak istedi ama yapamadı. Sonra AnadoluJet hamlesini yaptı. Takviye olarak da Sunexpress gönderildi. Olmadı olmadı olmadı.
İşte bu olmazların içinden bir olur çıkarılmak istendi. Low Cost mantalitesi taklit etmeye çalışan Sunexpress Havayolları ile yapılmak istenen bir nevi hülle ortaklık projesi başlamadan sona erdi gibi.
Değişik kaynaklardan edindiği bilgilere göre bu bitişin arkasında THY'nin kurumsal olarak Sabiha Gökçen Havalimanı'na yeniden dönmek gibi bir görüşme trafiği yürüttüğü yönünde.
Sabiha Gökçen Havalimanı'nın bu yönde ısrarlı isteği var. Ama THY bu isteğe iki hatta üç açıdan negatif bakıyor. Hatta Sabiha Gökçen Havalimanı'nın THY'ye özel teklifler verdiği ifade ediliyor. Ama THY'nin çekinceleri daha ağır basıyor gibi.
Birincisi THY Sabiha Gökçen Havalimanı'na ilk girişinde 30 milyon dolar gibi bir zarar etti. İkincisi kendi alt markası AnadoluJet'i daha farklı bir sistemle Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan operasyon yaptırmaya başladı ki bu aşı da tutmadı ve zarar ediyor. Üçüncüsü kendi iştiraki olan Sunexpress Havayolları Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan operasyon yapıyor. THY'nin Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan yeniden operasyon yapmaya başlaması için AnadoluJet ve Sunexpress'in buradan çekilmesi gerekiyor.
Pegasus Sabiha Gökçen Havalimanı'nda kendi işletme tarzı ile ezip geçiyor. Çok yakında Atatürk Havalimanı'nda da ezip geçmeye başlarsa şaşmamak gerekir. Zira İzAir makyajı ile girilen Atatürk Havalimanı şimdi perde arkasındaki asıl oyuncusu Pegasus Havayolları ile şenlenecek gibi.
AnadoluJet'in handikabı kendine ait bir sisteminin olamamasıdır. AnadoluJet'e rahat hareket etme imkanı sunulmadığı taktirde zarar hanesinin kabarması kaçınılmaz olacaktır.
THY, AnadoluJet'i tamamen operasyonel bağımsızlığa kavuşturmak zorunda.
Pegasus'un taşrada herhangi bir meydanda 2 personel ile yürüttüğü operasyonları AnadoluJet'in 40 personelle yürütmesinin mantığını anlamak mümkün değil. İşte o yüzden diyorum ki THY, AnadoluJet'i daha serbest bırakmalı ve Pegasus gibi stilini oturtmuş ve bu stilden taviz vermeyen özellikle Sabiha Gökçen'in mutlak hakimi olmuş rakiple yarışmanın yolunu bulmasını sağlamalı.
Aksi taktirde AnadoluJet tıpkı THY gibi Sabiha Gökçen Havalimanı'na gömülecek.
Yorumlar Tüm Yorumlar (18)