Anadolu’nun parlayan yıldızı AnadoluJet ile Türk Hava Yolları ve Lufthansa ortaklığındaki Sunexpress Havayolları ile güçlerini birleştireceği yolunda ciddi iddialar var. Bu iddialarla ilgili gerekçeleri yazınca birleşmenin olmaması için bir sebep göremeyeceğinizi anlayacaksınız.
Şöyle bir geçmişe göz atacak olursak iç hat uçuşlarının özel sektöre açılmasıyla birlikte THY yetmediği yerlere Sunexpress kartını açarak cevap vermişti. Örneğin İzmir ve Sabiha Gökçen Havalimanları’nda SunExpress iç hat operasyonlarına başlamış İzmir’de İzAir, Sabiha Gökçen’de ise Pegasus Havayolları ile rekabet etmeye başlamıştı.
Pegasus Havayolları ise İzAir ile ortaklığa gidip güçlerini birleştirmiş ve rekabetin çetin geçeceğini göstermişti. Pegasus Havayolları İzAir ile Atatürk Havalimanı’na bağlantı sağlamış, Antalya Merkezli SunExpress ise doğrudan İzmir ve Sabiha Gökçen’e konuşlanmıştı.
Bu tercihlerin ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğu bugün daha iyi anlaşılmaya başlandı.
SunExpress Havayolları’nın iç hat operasyonlarında ciddi zarar ettiğini havacılık sektöründe bilmeyen yok gibi.
Bu zararların yarısı Türk Hava Yolları hanesine yazıldığına göre, sürekli zarar edilmesine dur denecek formül arayışına gidildi.
Türk Hava Yolları’nın alt markası olan AnadoluJet’in kamuoyu tarafından benimsenmesinden sonra “aranan kan bulundu” hesabıyla Sunexpress’in zararını önleyecek ilk adım önümüzdeki aylarda atılacak.
AnadoluJet ile SunExpress Havayolları arasında gizlice yürütülen görüşmelere göre öncelikle her iki şirketin uçtuğu noktalardaki zararların minumuma indirilmesi için Anadolujet code share (Uçuş paylaşımı) uygulaması başlatılacak.
SunExpress varılacak anlaşmaya göre zarar ettiği uçuş noktalarından yavaş yavaş çekilecek.
Bu çekilme ile SunExpress Havayolları filo sayısında küçülmeye gidecek mi bilinmiyor. AnadoluJet’in SunExpress Havayolları’na nazaran Pegasus Havayolları ile rekabet etme şansının daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Zira Pegasus Havayolları low cost mantığını uygularken AnadoluJet ise daha ucuz bilet satışı ve yolculara getirdiği alternatif seçeneklerle tercih edilme noktasında öne çıkmış durumda.
Pegasus Havayolları ikramsız uçuşlar ve uçak içi ücretli yiyecek satışları ile maliyetini azaltırken AnadoluJet’te yolcuları kapıdan alıp kapıya götürme konusunda başarılı adımlar atıyor. AnadoluJet sadece bununla da yetinmeyerek yolcularına ücretsiz otopark imkanı da sunuyor.
Pegasus Havayolları Sabiha Gökçen’de alternatifsiz olduğunu SKY Havayolları’nın çekilmesi, SunExpress’in de zarar etmesiyle göstermiş oldu. AnadoluJet ise Turkuaz Havayolları’nı Ankara’da deyim yerinde ise paçavra gibi attı.
Bundan sonra Pegasus Havayolları ile Anadolujet kapışmasını izleyeceğiz gibi görünüyor.
Ticaretin acımasız kurallarını sindire sindire yaşayarak öğrenen Ali Sabancı, yoktan var ettiği Pegasus Havayolları ile havacılığa damga vururken Türk Hava Yolları gibi dev bir kuruluşun alt markası AnadoluJet’in nasıl bir rekabet anlayışı geliştirecekleri şimdiden merak konusu diyebiliriz.
Bekleyip hep beraber göreceğiz.
TÜRK HAVA KURUMU’NDA SON DURUM
Geçen hafta AirportHaber’de yer alan haber ve benim köşe yazımdan sonra ilgili kişi ile Türk Hava Kurumu’nun ilişiği kesildiği resmi yazı ile açıklandı. Ancak Türk hava Kurumu’ndan hala olumsuz bilgiler sızmaya devam ediyor. Bu bilgileri şimdilik araştırma safhasındayız.
Hepimize ait o kurumun şeffaf bir yönetimle emin ellerde olduğunu bilmemiz içimizi rahatlatcaktır.
Yorumlar Tüm Yorumlar (21)