Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginlik sürüyor. Bu durum ne yazık ki Türk Sivil Havacılığını, dolayısıyla milli bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları’nı ve ekonomimizi de olumsuz yönde etkileyecek gibi duruyor.
Prof.Dr. Ahmet Bolat geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “ÜLKEMİZ BU YAZ DÜNYA TURİZMİNİN GÖZDESİ OLACAK” dedi. Peki ya olmazsa? Buna dair bir B planınız var mı ? Hatırlanacağı üzere Türkiye’nin 24 Kasım 2015 ‘te Rus Sukhoi Su-24M uçağının düşürmesinin ardından bir pilot hayatını kaybetmiş ve 4-5 gün sonrada tur programları iptal edilerek Türk vatandaşlarına yeniden vize uygulaması getirilmişti. Ve halen vizeler bu şekilde devam etmekte.
Türkiye’nin politik olarak öyle bir noktada kalması gerekiyor ki; her iki tarafa da eşit mesafede, ne bir adım arkada ne de önde. Çünkü 2021 Kasım ayına kadar yalnızca Rusya’dan 4 milyon 555 bin 47 turist ülkemize giriş yaptı. Bu veriye göre de yine en çok turist çektiğimiz ülke Rusya oldu. Yine aynı tarihe kadar Almanya’dan 2 milyon 897 bin 69 turist ve Ukrayna’dan ise 2 milyon 18 bin 812 turist ülkemize giriş yaptı. Ülkeye gelenler sıralamasında ilk üçte Rusya ve Ukrayna var. Türkiye’nin pandemi döneminde bile 2021 yılında 24 Milyar doların üzerinde bir turizm geliri olduğu atılacak her adımda akıllarda tutulmalı.
Özelleştirme Sebep, Pahalılık Sonuç
1985’te temeli Turgut Özal tarafından atılan Eti-Gümüş 1987’de hayata geçtikten sonra 2004 yılında 41,2 milyon dolara özelleştirildi. 1976 yılından beri Türkiye'nin tek yüksek karbonlu ferrokrom üreticisi olan Eti Krom 58 milyon dolara 2004’te özelleştirildi. Yine aynı yıl Kütahya Şeker Fabrikası 23 milyon 800 bin liraya özelleştirildi. 1953 yılında üretime başlayan Adapazarı şeker fabrikası 2004 yılında Özelleştirme İdaresine devredilmiş ve 2005 yılında kamuya ait % 94,09 hisse 45.750.000 dolar bedelle satılmıştı. Antalya limanı 2047’ye kadar Katarlı şirkette.
Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), 2004’te özelleştirme programına alındı. 8 ilde üretim tesisi bulunan SEKA Kağıt Fabrikası özelleştirildi. Türkiye’nin ilk yerli traktörünü yapan fabrikası TÜMOSAN özelleşti. Araç muayene istasyonları özelleşti.
Türk Telekom , Sabiha Gökçen Havalimanı, İskenderun Limanı , Sümer Holding, TEKEL Alkollü İçkiler, İstanbul Sigara fabrikası, TEDAŞ Başkent Elektirik, Tüpraş, Petkim ve Türk Hava Yolları hisseleri gibi niceleri…..
Elimizde Atatürk Havalimanı gibi milli bir değer varken bile gidildi yolcu garantisi verilerek yeni bir havalimanı yaptırıldı.
Yani kalkıp, kağıt, mazot, tarım ürünleri, bilet, elektrik, gaz, araç muayene ücreti, et, süt, yumurta, tekstil niye pahalı diye düşünmek yerine özelleştirmelerin sebeplerine bakmak lazım. Nerede bir kaçak var? İş bu şekilde ilerlerse hayatımız daha da pahalılaşır, elde kalan şirketleri de böl parçala sat yöntemiyle elden çıkarmaya kalkarız.
Sayın Eski Türk Hava Yolları Yönetim kurulu başkanı İlker Aycı ne kadar da heyecanlıydı Turkish Cargo’yu ayırmak için hatırlatırım. Amacı neydi sizce?
Elimizde doğru düzgün gelir kaynağı bir tek turizm kaldı. Onu da bari koruyabilsek. Bu bağlamda Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet Bolat’ın da yaz programı İçin umarım bir B planı vardır. Rusya-Ukrayna krizinde apolitik bir duruşumuz olmazsa bu yazdan itibaren zor günler bizi bekler.
Üretimin, planlamanın olmadığı bir yerde başarıdan, dolayısıyla da ferah bir yaşamdan bahsetmek imkansız. Doktorlarımızı, mühendislerimizi sürekli yurt dışına kaçırıyoruz, adım atılmıyor. Pilotumuz, teknik personelimiz gidiyor, arkasından bakılıyor. Kabin memurları bile gidiyor iltica ediyor. Örnekler çok. Kendi halkını ülkesine küstürmek bu olsa gerek.
Emniyetli Uçuşlarınız Olsun.
Serdar BAŞAĞAOĞLU
[email protected]
Yorumlar Tüm Yorumlar (31)