Atatürk’ün manevi kızlarından biri olan Türk pilotu Sabiha Gökçen anlatıyor:
Askeri birlikleri teftişlerimiz sırasında yemeğe oturduğumuzda Atatürk bazen 5-10 dakika yemeğe başlamaz, yaveri gelip kulağına bir şey söyledikten sonra “Afiyet olsun” der, yemeğe başlardık.
Bir gün bunun nedenini Atatürk’e sorunca bana:
– “Sen karışma yemeğine devam et” dedi.
Ben iyice merak ettim. Gittim yaverine, “Sen Paşa’nın kulağına ne diyorsun da biz yemeğe başlıyoruz?” diye sordum. Yaver o anda bana gözlerimi yaşartan şu cevabı verdi:
– “Birlikteki tüm Mehmetçik yemeğini yedi, şu anda bitirdi. Artık yemeğe başlayabiliriz Paşam!”
Konuya neden buradan girdiğimi yazının sonunda anlayacaksınız…
Türk Hava Yolları’nın yeni kaptanı akademisyen Prof.Dr. Ahmet Bolat, tam da köşe yazımın üstüne bir açıklama yaparak eğitim borçlarıyla ilgili bir mesaj yayınladı. Kendisine bir kez daha geçirdiği rahatsızlık sebebiyle acil şifalar dilerim.
Gelelim mesajın içeriğine… Gayet samimi bir mesaj olduğunu düşündüğümü söylemek isterim. Sayın Bolat, şirketin gelir gider dengesini iyi yönetmek, mali yapılarını güçlendirmek ve hisse değerini yüksek tutma noktasında görevlerinin ve sorumluluklarının olduğunu ifade etmiş. Pek tabi ki sevindirici. Çünkü, özellikle bir önceki dönemde hissedarların düşünülmediği kanaatindeyim. Lakin hissedar olarak sorduğumuz çoğu soru ne yazık ki gizlilik esasları nedeniyle açıklanmadığı gibi kar payları da bu dönemde dağıtılmadı.
Sayın Bolat, eğitim giderlerinin çoğunun döviz cinsinden olduğuna vurgu yaparak alacakların da döviz cinsinden olması gerektiğinin altını çizmiş. Ona da tamam. Ama o şu anda Türk Lirasına çevrilebilen borçlar neden geçmiş dönemde yapılmadı diye insan sormadan edemiyor. Ya da şirketin ana kazançlarının dövizle olduğunu ele aldığımızda pilotlara neden dövizle maaş verilmediği de sorulabilir. Kaldı ki döviz bazında uluslararası normlar gözetiliyorsa Türk Hava Yolları’nın hali diğer ülkelerdeki pilotlara göre daha kötü. Burada bir terslik yok mu? Neden acaba körfez ülkelerine başvurular hat safhada?
YAKIT KRİZİ
Yakıt krizi ve personel sıkıntısı baş göstermeye başladı. Nijerya’da operatörler iç hat uçuşlarını astronomik yakıt fiyatları sebebiyle durdurma kararı aldı. İngiliz bayrak taşıyıcı British Airways, pandemi sırasında çıkarttığı personelin yerini dolduramadığı için iç hat uçuşlarında %75 oranında küçülmeye gitti. EasyJet koltuk azaltıyor, eksik kadroyla hizmet veriyor…
Bizde maşallah havalimanlarını açıp duruyoruz. Her ilde bir havalimanı olmasını elbette isterim. Ancak işlevsellik önemli. Bilet fiyatlarının 799 TL’den satıldığı ülkemizde DİSK’in raporuna göre 4253 Lira ile geçinmeye çalışan 10 milyondan fazla vatandaşımız var. 3,5 milyona yakın kişi bu rakamın da altında çalışıyor. Emeklilerle birlikte nüfusun büyük bir çoğunluğu asgari ücret ve altında maaş alıyor. Haliyle de 799 liradan bilet alabilecek iç hat yolcusu bulmak zorlaşıyor. Bu şartlar altında bu kadar havalimanı açmak ne kadar anlamlı tartışmak lazım.
MÜJDEMİ İSTERİM
Türk Hava Yolları yeni bir ihale açtı. Piyasa değeri yaklaşık 12.000.000TL. iPhone pro max mi dersin, Samsung Galaxy Z Flod mu dersin, ne ararsan var. Yönetici olanlar bu telefonlara ulaşabilecek kişiler. Zaten çoğunda da var. Sanıyorum bunlar, maddi güçlük çeken personele bir jest olarak verilecek.
Türk Hava Yolları, Atatürk’ün imzasıyla kurulmuş bir şirket. Elbette ki yöneticiler de O’nun izinden gidecektir. Ata, nasıl askeri yemek yemeden başlamazmış, yöneticiler de aynı bu hassasiyetle, faturalarını bile ödeyemez hala gelen personeline bu telefonları hediye edecektir diye düşünüyorum. Yoksa sadece reklam filmi çekip, “Koca gökyüzünü gezdik de, böyle güzel mavi görmedik” diyerek Ata’nın izinden gidilmez.
Bir de üzerine 11 kalem promosyon ihalesi var. İçeriğine ulaşamadım. Ancak bu promosyon ürünlerinin ne olduğunu, maliyeti ve kimlere sunulacağını da çok merak ediyorum.
“Çalışanlarınızı öyle iyi eğitin ki istedikleri yere gidebilsinler; ama onlara öyle iyi davranın ki hiçbir yere gitmek istemesinler.” Richard Branson
Emniyetli uçuşlarınız olsun…
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Yorumlar Tüm Yorumlar (48)