Türk Havayolları tarihinin hatasını mı yapıyor yoksa tarihi başarıyı mı yakaladı? Geçtiğimiz haftalarda AirportHaber’de THY’nin yapılanması ile ilgili 1998 yılında Özelleştirme İdaresi uzmanlarından Hamdi Boyacı’nın raporunu yayınlamıştık. O raporda THY’nin olması gereken yer bugün yapılanla birebir örtüşüyordu.
THY’nin son hamlesini yine AirportHaber açıkladı. İMKB’ye gönderilen kısa yazıda OPET ile ortak yakıt işine girileceği ifade edilen bu açıklama medyanın ilgisini bile çekmedi. Oysa biz bu çalışmayı çok önceden duymuştuk ama netleşmeden elimize kalem almayı uygun görmemiştik.
Aslında THY’nin yakıt işine girme sevdasının Sabiha Gökçen Havalimanı yakıt hizmetini satın alma teklifi ile başlamış. Ancak Sabiha Gökçen Havalimanı yönetimi bu öneriyi nazikçe geri çevirmiş.
Sabiha Gökçen’de istediğini alamayan THY, rotayı yeni arayışlara çevirerek Cuma günü borsanın kapanmasına dakikalar kala bombasını patlattı.
Holding olma yolunda ilerleyen THY, teknik, eğitim, ikram gibi hizmetleri özelleştirdi. Yer hizmetlerinde de HAVAŞ ile ortaklığa giderek TGS’yi kurdu. TGS için izin bekleniyor. Pilot yetiştirmek için pilot okulu da açan THY, turizm alanına da girerek otel işletmeciliğine soyunuyor. Yakında THY Kargo’nun da özelleştirileceği ifade ediliyor.
THY bu yönetimle tarihinin en radikal kararlarını alırken filo sayısını da ikiye katladı. Bu çılgın büyüme ve çılgınca alınan kararlar aklıma bir dostumun “Çılgınca karar alamayanlar batmaya mahkûmdurlar” sözünü getirdi.
THY’nin son çılgınlığı ile ilgili biraz yorum yapmak gerekirse akıllara siyasi bir karar mı sorusunu getiriyor? Aydın Doğan ile iktidar arasındaki soğuk savaş THY kanadı ile devam mı ediyor acaba? Havalimanında petrol dağıtım işinin POAŞ’a ait olması ve POAŞ’ın en büyük müşterisi olan THY’nin yakıt işine girerek Petrol Ofisi’ni devre dışı bırakacak olması büyük olaylara gebe gibi görünüyor.
POAŞ kanadı şimdilik sessizliğe gömülmüş gibi görünüyor. Bugünden itibaren her an bir açıklama gelebilir POAŞ’tan. Doğan Grubu medyasının THY’ye karşı nasıl bir tavır takınacağını merak ediyorum. THY ile Doğan Grubu arasında ipler gerilecek gibi görünüyor. Ancak THY’nin de elinde reklâm kozu var… POAŞ’tan kaybeden Doğan Grubu THY’ye karşı kılıçları çekerek reklâm gelirini de kaybetmeyi göze alabilir mi dersiniz?
Diyeceksiniz ki “Petrol Ofisi’nin THY’den kazandığı paranın yanında reklâmdan kazanılacak paranın lafı bile edilmez”… Doğan Grubu bu ne yapacağı belli olmaz.
THY’deki yanlışları en acımasız bir şekilde eleştiren bizler, yapılan doğruları da alkışlamayı bir görev biliyoruz. Hızlı büyümenin ileride telafisi olmayan zararları da olabilir. Ancak planlanan holdingleşme çalışmaları şimdilik göze hoş geliyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde THY Holding kurulacak gibi görünüyor.
Şimdiden hayırlı olsun diyorum. Ama Doğan Grubu’nun tepkisini merak ediyorum…
Yorumlar