Çok saygı duyduğum bir ağabeyim günün birinde “Çılgınca düşünmeyen batar” demişti bana. İşte bu çılgınlığın bir örneğini Airex’de yaşadık. Airex bu yıl her ne kadar bazı medya organlarında şişirilmiş olsa bile bana göre sönük geçti.
Airex’in tek şovu ünlü Atasay Kuyumculuğun havayolu şirketi olan My Jet’in getirdiği uçak oldu. My Jet’in Eclipse 500 tipi uçaklardan 120 adet sipariş vermesi havacılık sektörü adına heyecan verici bir gelişme. Ancak, bu uçakların görücüye çıkmasından hemen sonra Amerika Havacılık Otoritesi (FAA)’nin uyarı yayınlaması endişe yarattı. Bazı havacılık otoritelerinden edindiğim bilgilere göre uçakla ilgili üretim hatası olduğu belirtiliyor. Umarım bu söylemler boşa gider herhangi bir kaza kırım yaşanmaz.
Aslında benim bu hafta değinmek istediğim konu iki yılda bir yapılan Airex’in neden bu kadar sönük geçtiğini sorgulamak. Önce Mint Fuarcılık yetkililerini kutlamak gerek. Bu zor organizasyonu kapıldıkları Kokpit girdabında iyi tanıtamamalarına rağmen yine de başarılı bir şekilde yürüttüler.
Airex’in geçmiş yıllarını düşünüyorum da çok daha görkemli olurdu. Bakanların biri gidip diğeri gelirdi fuar alanına. Her nedense bu yıl sadece Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Airex’e katıldı. Belki de Binali Yıldırım bile bu sene kerhen katıldı bu fuara. Zaten Yıldırım’da çok fazla kalmadı fuar alanında. Yıldırım, fuar alanını hızlı bir şekilde turlayıp alandan ayrıldı. Fuarın sponsorlarından biri olan Kokpit Programı Yapımcısı Uğur Cebeci’nin bile Airex’in açılış gününde olmaması gözlerden kaçmadı. Her Airex’de Ulaştırma Bakanları Kokpit Programı’nın standına uğrayarak sohbet ederdi. Ancak bu yıl Bakan Yıldırım Kokpit standına uğramadan geçti. Uğur Cebeciyi temsilen fuarda bulunan Tolga Özbek Yıldırım’ı Kokpit koltuğuna davet etti. Yıldırım bu daveti nazikçe “Daha sonra uğrarım” diyerek reddetti.
Bu ne demek oluyor biliyor musunuz? Kokpit bu işi yapamadı anlamına geliyor. Kokpit Programı yapımcısı Uğur Cebeci’nin anlamsız tutumundan dolayı bu fuar yeterli ilgiyi görmüyor. Neymiş efendim, basın sponsoru Kokpitmiş. Eğer sponsorsan bangır bangır bağıracaksın televizyonundan, gazetenden. PR yapamazsan fuara kimse ilgi göstermez.
Benim MİNT Fuarcılığın sahiplerine önerim şu. Bırakın bir kişiye bağımlı kalmayı. Tüm gazeteler, tüm televizyonlar bu fuarın önemini anlatsınlar. Radyolar canlı yayın yapsın. Bakın o zaman fuara ilgi var mı yok mu?
Palavradan şu kadar uçak satıldı, bu kadar işadamı geldi demenin alemi yok. “İsmini açıklamak istemeyen işadamı uçak aldı” şeklindeki hayalci haberlerin kendi kendini tatmin etmeden öte bir şey olmadığını görün artık.
Airex Fuarı iki yabancı Sivil Havacılık Genel Müdürünü misafir etti. Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’nun çabası ile İngiltere ve İspanya Sivil Havacılık Genel Müdürleri Airex’i ziyaret ettiler. Sönük geçen Airex’e hareket getiren bu hareketi kutlamak gerek.
Feyzan Erel’i de çabasından dolayı kutluyorum. Yıl sonuna doğru CNR Fuarcılık tarafından Ankara’da da AirShow yapılacak. Edindiğim bilgiye göre bu fuarda oldukça sönük geçecek. Türkiye’ye bir havacılık fuarı yetmez mi? Boşuna masraf yapmanın ne alemi var.
Ama biz Türkler birisi bir şey yapınca onu taklit etmeye bayılırız.
Türk Havacılığının ilk havacılık fuarı olan Airex’in gelecek yıllarda çok daha başarılı olmasını temenni ederek,
Saygılar sunuyorum.
Yorumlar