Havacılık sektörünün bir diğer kanayan yarası da pilotların ve kabin memurlarının üstün niteliklere sahip olmasına karşın 4857 sayılı iş kanunu kapsamında değerlendirmeye tabi tutulmamasıdır.
Mevcut 4857 sayılı İş Kanunun 4 maddesine göre, “İşverenlerle bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma ortamına ve çalışma şartlarına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemektedir. Hava taşıma işlerindeki iş ilişkilerinde bu kanun hükümleri kullanılmaz. Pilotlar ve kabin memurları bu kanun kapsamı dışındadır.” Bu bağlamda vasıfsız işçiler dahi kanundan yararlanırken pilot ve kabin memurları yararlanamamaktadır.
Aslında bu sorunun kaynağı, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılığı Kanununda yer alan pilot tanımının tam yapılmamasıdır.
Toplu İş Sözleşmesine bağlı olan pilot ve kabin memurları, mevcut şartlarda Borçlar Kanununa tabi. Umarım eşitlik ilkesine aykırı olarak gözüken bu durum İçin, kanun koyucular bir an önce ek bir madde oluşturur ya da bir düzenleme yaparlar.
AMERİKA UÇUŞLARI
22 Haziran tarihinde yazdığım köşe yazısında, virüsün yeni merkez üssü olan Amerika uçuşlarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini yazmıştım. THY aldığı karar ile vaka sayılarının hızla arttığı Miami ve Los Angeles uçuşlarını 8 Temmuz'a kadar erteledi. Peki ama yeter mi?
Gerek uçuş personeli ve gerekse Türk halk sağlığı riske atılıyor. Asemptomatik taşıyıcıları tespit etmek neredeyse imkansız. Bu bağlamda uçulan noktalar hakkında tekrar tekrar düşünmekte yarar var.
OML-SIC
Geçen haftaki yazımda ise OML-SIC kısıtlaması bulunan pilotların haksızlığa uğradığını yazmıştım. Temmuz ayı programlarının açıklanmasıyla, kısıtlaması bulunan bazı pilotlara 70 saat bazılarına da 5 saat uçuş yazıldı. Şimdi hakkaniyet mi sağlandı?
Maaş artışı olmazsa olmaz!
Günümüzde en çok tartışılan konu ise pilot maaşları... Annenizin babanızın, kardeşinizin çocuğunuzun ve kendinizin canını emanet ettiği, uçağına bindiğiniz pilotların maaşları neden bu kadar gündem oluyor? Maaşlar gerçekten yorum sahibi kişiler için cezbedici ise eğitimleri başarı ile tamamlayıp, onlar da pilot olabilir. Hala şansları var...
Havacılık sektörü çalışanlarının ücretleri Uluslararası ortalamalarla belirleniyor. Kaldı ki Türkiye’deki maaşlarda bu ortalamanın altında. Buna rağmen kimi şirket, pilot transferi yapabilmek adına bazen fiyat politikalarını da değiştirebiliyor.
Ryanair’in İngiltere merkezli pilotlarla %20 maaş kesintisinin yanı sıra önümüzdeki 4 yıl boyunca maaş artışı yapılmaması konusunda hemfikir kalması, bazı çevreler tarafından örnek gösterilmeye çalışıldı.
Ancak! Unutulmaması gereken husus, İngiltere’de ki enflasyon oranı son 4 yılda %2’nin altında kalmış ve son dönemde ise 4 yıllık ortalamanın bile altına düşmüştür. Türkiye’de ise son 4 yılda enflasyon oranı yıllık %11’in altına düşmemiştir. Bu bağlamda maaşlarda fiyat artışı yapılmaması gibi bir durum düşünülmemelidir.
Gerek uçuş güvenliği için ve gerekse aidiyet duygusunun yeniden kazandırılabilmesi için, pilotların üstündeki baskı biran önce kaldırılmalı ve sürümcemede bırakılan konular tez zamanda ele alınarak, sonuca kavuşturulmalıdır. Öyle sanıyorum ki, şirket yöneticileri, kendilerini pilotların yerine koydukları taktirde herşeyi daha net anlayabileceklerdir. Empati - sempati...
KAPSÜL KABİN
Havacılık sektörünün covid-19 pandemisi sebebiyle ağır yara aldığı şu dönemde, girişimcilik ruhu ile yeni bir proje hayata geçirilebilir. THY Yönetim Kurulu Üyesine, 3 Mayıs’ta, sektörde öncü olabilecek kapsül kabin sistemi ile ilgili projenin kısmi detayını gönderdim.
Oluşturulabilecek yeni bireysel kapsül kabin oturma sistemi ile yolcular kendilerini daha güvende hissedebilirler. Birbirinden bağımsız havalandırma sistemi ile oluşturulacak yeni oturma kapsülleri sayesinde temas sıfıra indirilecek ve özellikle uzun uçuşlar daha keyifli gerçekleştirilecek.
Ayrıca yeni sistemin hayata geçirilerek patentlenmesi halinde de, THY’nin sistemi için bütün havayolları sıraya girecektir. Sonuçta Türk Hava Yolları’nın bunu gerçekleştirebilecek imkanları ve teknik kabiliyeti var. Umarım hayata geçirilir. Herşey hayal etmekle başlar...
Saygılarımla.
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Yorumlar Tüm Yorumlar (115)