Borajet'in satılış haberi de Hamdi Topçu isminin Borajet ile anılması da benim için sürpriz oldu. THY gibi bir kuruluşun yıllarca yönetiminde bulunmuş, YK başkanlığını yapmış bir kişinin özel havayolu şirketinde neler yapıp neler yapamayacağını yorumlamak istiyorum.
Hamdi Topçu, THY yönetim kurulu üyesi olduğu sıralarda en çok eleştiren kişi bendim. O vakitler icra kurulu başkan yardımcısı idi ve her işi bilirmişçesine içinde yer almaya kalkardı. Örneğin; hostes seçimlerine katılır ve tamamen kabin hizmetleri ile personelin işi olan bir duruma müdahale ederdi. Keza pilot seçimleri de buna ilave bir örnektir.
Bu ve buna benzer uygulamaları kendisini benim nezdimde hedef haline getirmesine sebep olurdu. Süreç içerisinde Hamdi Topçu'nun daha profesyonel yaklaşımları ve THY'nin gelişmesine yönelik asli görevlerini icra eder olmasıyla birlikte bizim bakış açımız da değişime uğramıştı.
Bir defasında "Siz havacılık bilmezsiniz nasıl yönetiyorsunuz" soruma "THY'ye geleli 4 yıl oldu. Dört yılda üniversite bitiriliyor" diye mantıklı bir cevap vermişti.
Elbette Hamdi Topçu'nun THY üzerinde küçümsenmeyecek emekleri vardır. Bu bir ekip işi idi ve ekip başı olduktan sonra da görevini yapmaya çalıştı. Çokça eleştiriye maruz kaldı ve özellikle Temel Kotil kaynaklı kavgaları hiç gündemden düşmedi.
Velhasıl, kimseye baki olmayan koltuktan indikten sonra HT Partners adında bir şirket kurarak danışmanlığa soyundu. Bir süre İran Air Tours'a hizmet verildi. Yanında taşıdığı adamların doğru adamlar olmadığını kendisine de ikazen söylememe rağmen İran Air Tours ile yol yürüyemedi.
Bir ara kulağıma Onur Air'i alacaklarına dair güçlü bilgiler fısıldandı. Fos çıkacak bir duyumu dillendirmedim. İngiltere'de paranın bloke edildiği, Onur Air'in İran bağlantısı kesilir kesilmez satın alma işleminin gerçekleşeceği söylentisi uzun süre tarafıma iletilmesine rağmen bu söylentiye itibar etmedim.
Borajet'in satılmasının ardından THY kökenli yöneticilerin birer birer geçiş yapması ile birlikte "Hamdi Topçu'nun ayak sesleri" diye yorumlar başlamıştı bile.
Geçen hafta Hamdi Topçu'nun Borajet'te toplantıda olduğunu duyar duymaz "Tamamdır bağlantı kuruldu" dedik ve çok geçmeden Hamdi Topçu'ya yakın olan Serdar Uygur'un da Borajet'e geçmesi ile birlikte tezimiz doğrulanmaya başladı.
Daha da ötesini söyleyeyim. Yine Hamdi Topçu'ya yakın Coşkun Kılıç'ın da Borajet Genel Müdürlüğü görevine getirileceği bana gelen bilgiler arasında.
Duyum doğru ise ve Coşkun Kılıç Borajet Genel Müdürü olur ise o halde Hamdi Topçu operasyonu olduğu kesinlik kazanacak.
Hamdi Topçu veya Hamdi Topçu yönlendirdiği yöneticiler ile Borajet ne yapabilir? Şu aşamada bir şey olacağını sanmıyorum. Kanımca üçüncü havalimanına hazırlanılacak. Tabi yatırımcının gücü var ise. Yok eğer yatırımcı mevcut sistemin üzerine birşeyler koyacak veya sistemi kökten değiştirecek mali kaynağı aktaramazsa değil Hamdi Topçu ve ekibi Emirates, Lufthansa gibi devlerin yöneticisini getirin hiçbir halt olmaz.
Temel Kotil, TAİ'ye ekibini topluyor Hamdi Topçu ise Borajet'e. Biri sırtını devlete dayamış bizim vergilerimiz ile maaş alıyor ve ekibini de nemalandırıyor diğeri özel sektörün içinde var oluş mücaledesi verecek.
Hamdi Topçu şimdi gerçeklerle yüzleşecek. THY'de iken SHGM fiili olarak emrinde idi. Her dediği emir telakki edilip gerçekleştiriliyordu. Şimdi roller değişik. THY rakip, SHGM aynı SHGM. Bakalım kimin borusu daha çok ötecek.
Eğer söylediklerimiz gerçekleşirse, Borajet uçak tipi değişimine giderse şaşmayın. Amerika'ya, Afrika'ya kadar hedef açıklamazsa şaşırın.
Bu arada bir paragraf eski yöneticilere açmak gerek. Özellikle Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Onur Akgül, Borajet için önemli bir isim idi. Kaybını telafi etmek oldukça zor. Borajet'in kabuk değiştirmesinde önemli rol oynadı. Havacılık sektörünün kaybetmemesi gerekn bir yönetici. Benim gözlemim o yönde. Aksini söyleyenlere itibar etmem.
Hadi bakalım biz takipteyiz. Neler olduğunu-olacağını hep birlkte yaşayacağız.
Yorumlar Tüm Yorumlar (37)