Havacılar 'HAYIR'cı mı?
Önümüzdeki hafta Türkiye'de herkes nefesini tutup siyasetin kısır çekişmesinin ve düellosunun sonucunu bekleyecek. Amerika'da, Avrupa'da bu tip oylamalar için yazarlar, sanatçılar, işadamları ve sivil toplum örgütleri renklerini belli ederler. Kim hangi taraftan olduğunu açıkça ilan eder. Bu cesur açıklamalar henüz demokrasiyi tam olarak yaşayamayan ülkemizde de yapılmaya başlandı.
Demokratik ülkelerde taraf olan insanlara seçimlerden sonra seçimin galipleri tarafsız davranır. Demokrasinin de güzelliği bu olsa gerek. Umarım ülkemizde de taraf belli edenlere tarafsız davranılır.
Sözü nereye getirmek istiyorum? Tabii ki gelecek hafta Pazar günü yapılacak olan Anayasa'nın bazı maddelerinin değiştirilmesi ile ilgili referanduma.
Aslında "havacılık sitesinde siyasetin ne işi var" dediğinizi duyar gibiyim.
Türkiye'nin değişik bölgelerinden yazarlar, sanatçılar, sivil toplum örgütleri renklerini açıkça ifade ediyorlar. Referandumun bayraktarı olan siyasiler ise sanki ülke satılıyormuş ve onun oylaması yapılıyormuş gibi hasmane bir kampanya yürütüyorlar. Bugüne kadar hiçbir siyasinin televizyon ekranlarına yansıyan "Anayasa'nın içinde ne var, ne gelecek ne gidecek" bağlamında sağlıklı bir açıklamalarını göremedik.
Hükümetin bir bakanı olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'da her gittiği yerde Anayasa'nın değişen maddelerini anlatıyor. "Evet" denirse ne kazanacağız, "Hayır" denirse nerede kalacağımızdan bahsediyor.
Sakin ve olgun yaklaşımları ile tanıdığımız Binali Yıldırım'ı ilk kez Gökçeada Havaalanı'nın açılışında siyasi bağlamda konuşurken dinledim. Bugüne kadar hep havacılık alanında yapılanları anlatırken izlediğimiz Bakan Yıldırım bu kez tam bir siyasetçi edasıyla topluluklara hitap ediyordu.
Binali Yıldırım bu konuşmalarından birini de geçen hafta TÖSHİD ve Kargocuların verdiği iftar yemeğinde yaptı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım kürsüde konuşurken, ben de sektörün ileri gelenlerinin yüz mimiklerini inceledim. İyi kötü En belirgin tepkiyi yinede Yavuz Çizmeci veriyordu. Yıldırım konuştukça Yavuz Çizmeci kafasıyla onaylıyor, gülümseyerek destek veriyordu. Bu desteği sandık başında da verir mi o bilinmez.
Sektörün diğer oyuncularının genelde tepkisiz olduklarını gördüm. Sanki çok mecbur oldukları için o iftara gelmişler ve Sanki iki arada bir derede kalmışlar gibiydiler. Bakan Yıldırım "Türkiye'nin yükünü taşıdığımız gibi demokrasiye de taşımaya var mısınız" diye sorduğunda "Evet" diyenlerin çok isteksiz ve sesleri titriyor gibiydi.
Havacılık tarihinde hiç olmadığı kadar gelişmenin yaşandığı son 8 yılda Bakan Binali Yıldırım'a ve dolayısıyla iktidarın Anayasa değişikliğine onay verip vermeme konusunda ikilemde kaldığı belli.
Anlaşılıyor ki havacılık sektörü de Anayasa değişikliğini tam olarak kavrayamamış.
Sektörel bir sitede siyasal bir yorum yapmak oldukça zor.
"Pazar ola hayır ola" desem yanlış anlaşılacak. "Pazar ola iyi ola" desem yine yanlış anlaşılacak.
En iyisi susup Pazar akşamı sonuçlara bakmak. Bu sektörün sağlıklı bir seçim yapacağına inanıyorum.
Haftaya görüşmek dileğiyle..
Yorumlar Tüm Yorumlar (20)