Bu hafta çok sevdiğim bir atasözüyle başlamak istedim. “Hayvan yularından, insan sözünden tutulur”…
Kuşkusuz verilen sözler hepimiz için çok önemlidir. Aileye verilen sözler, sevgiliye verilen sözler, çalışana verilen sözler, halka verilen sözler…
Yeni yıla sayılı günler kala asgari ücret konusu da tartışmalarla başladı. Türkiye şartlarında çalışan kesimin hemen hemen yarısı, asgari ücret ve biraz üstünde maaş alınca bu belirleme oranı daha da büyük bir önem kazanıyor. Kira, doğalgaz, eğitim, ulaşım, gıda masrafları derken insanların ayakta kalacak gücü kalmadı. Verilen sözlerden biri, kimsenin enflasyona ezdirilmeyecek olmasıydı. Bakalım sonuç ne olacak!
Yine verilen sözlerden bir başkası da hava trafik kontrollerinin maaşları ile gösterge puanın yükseltilmesiydi. Sendika iyi niyetli olarak, inisiyatif almadan çalışma faaliyetine ara verdiğini açıklamıştı. Ancak bakıyorum, yetkililer farklı bir hazırlık peşinde. Ne hikmetse askeri kontrolörler yavaş yavaş sivil kontrolörlerin vazifesini üstleniyor. Bir meydan iki meydan üç meydan… Hayırdır?
Yapılması gereken basit bir işlem varken, atılan bu adımlar elbette kafa karıştırıyor. Ama emin olduğum tek bir şey var. İstenildiği kadar verilen sözler ötelensin ya da unutturulmaya çalışılsın herkesin atacak bir adımı, yapacağı bir hamlesi daha vardır. İstiklal Marşımız bile KORKMA ile başlıyor. Bazı durumlardan korkarlar mı sanıyorsunuz?
HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİ DEMİŞKEN…
DHMI Genel Müdürü Sayın Hüseyin Keskin o kadar yoğun ki, sanıyorum bazı durumlardan haberdar olamıyor. Boğaziçi Matematik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi’nde işletme alanında yüksek lisans yapan Hüseyin Keskin, THY’de Yer İşletme Başkanı ve TGS'de Kurucu Genel Müdür, İDO Genel Sekreteri, TAV Havalimanları'nda çeşitli görevler yapmış ardından da İGA’da İcra Kurulu başkanı olarak göreve gelmişti.
Sonrasında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Sayın Keskin, hatırlayacağınız üzere temmuz ayında Türk Hava Yolları A.O. Yönetim Kurulu Üyeliğine de seçilmişti. Bu kadar havacılıkla iç içe olmasına rağmen sanıyorum ATC’lerin bazı durumları kendisine iletilmedi. Zira sorunu çözmek için Sayın Ulaştırma Bakanımız olaya el atmıştı. Haa bir de son zamanlarda bir havayolu şirketinin başına geçeceğinin söylentileri var. Hem müşteri hem patron olmak zor olsa gerek… Bakalım neler olacak…
Şimdi bir de kontrolör arkadaşlarımızın geçici görev sorunu var. Aslına bakacak olursanız bu durum son haftalarda Antalya meydanda görev yapan ATC’lerin Erzurum’a geçici olarak gönderilmeleriyle gündeme gelmiş olsa da farklı meydanlarda görev yapan tüm ATC’lerin sorunudur. Bu sorunun temelinde de planlama ve tayin yönetmeliği yatıyor. Tabi başka durumlarda söz konusu olabilir!
Antalya Havalimanı hepinizin bildiği üzere rekor üstüne rekor kıran bir meydan. Tarifeli ve charter uçuş yoğunluğuna ilaveten giderek artan İHA ve VFR uçuşlarının varlığı, personel yetersizliği, A-SMGCS (Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi) arızaları, sürekli devam eden inşaat çalışmaları, yeni yapılan yeni terminal binasının kule görüşünü olumsuz etkilemesi gibi konularla uğraşmak zorunda kalan ATC’ler düşük sezonda tam nefes alacakken adeta cezalandırılır gibi Erzurum’a geçici olarak görevlendiriliyorlar.
NEDEN ERZURUM?
Arkadaş her işimiz ters ya, bu iş de de bir terslik var. Erzurum’da 2023 Aralık itibariyle 6000 civarında trafik var ve ATC sayısı 18. Bu arkadaşlarımızdan 4’ü farklı meydanlarda geçici olarak görevlendirilmiş. 2 tanesi askere gitmiş. İşin garibi Erzurum’dan geçici görevle görevlendirilenlerden biri de Antalya’ya gönderilmiş.
DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından da Antalya’daki bu durumun çözülmesi için 1 ay önce havalimanlarına yazı gönderilmiş. Eğer çözüm buysa vay halimize… Bu işte bir tezatlık yok mu?
Bu tezat durumun daha da iyi anlaşılabilmesi için bir örnekle açıklayayım. Erzurum hava trafiğinin 6000 olduğunu bir kez daha yazayım. Van Ferit Melen Havalimanı’nın 2023 Aralık itibariyle trafiği 16.000. Hayat matematiktir der dururum ya. Aradaki farka bakın. Bir de bunun yanında ATC sayılarının hemen hemen aynı olduğunu düşünün.
Tüm hesaplar ortadayken, Van Ferit Melen Havalimanı geçici görevlendirme olmadan çalışabiliyor. Peki neden Erzurum?
ATC’ler bu ve buna benzer durumlara yıllardır şahit oluyorlar. Ancak gel gelelim bu işin çözüm noktasındaki kişiler aldırış dahi etmiyorlar. Matematikçiler!!! Sonradan havacılığa girmiş olsanız da unutmamanız gereken tek husus; uçuş emniyetinin her şeyden önce geldiğidir. Aman diyeyim! Bu iş ticarete benzemez…
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Yorumlar Tüm Yorumlar (35)