Aslında bu konu çok yazıldı çizildi bizim sitemizde ve başka kaynaklarda.
Yabancı pilot sayılarına dair çarpıcı rapor Pilotlar Vakfı’nın sitesinde mevcut. Dünyanın hangi ülkesinde bu kadar Türk pilot çalışıyor bilen varsa açıklasın da bilelim.
Evet, şirketlerin 2003 yılından sonra hızla büyümesiyle birlikte ortaya çıkan pilot açığını doldurmak için yabancı pilot istihdamına izin verilmişti.
Ancak bu izni kendisine göre yorumlayan sektörümüz kaptan pilot haricinde yardımcı pilotları da istihdam etti.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı SHY-6A yönetmeliğindeki bu açıktan yararlanan havayolu şirketlerimiz yardımcı kaptanlara da kapı açarak ileriye dönük kaptan pilot yetiştirilmesinin önünü limitleri dâhilinde kesmiş oldu.
Ne gerek vardı onca pilot okuluna, üniversitelere.
Her gün onlarca mezun pilottan iş bulamama sorunu işitiyoruz.
Anlamak mümkün değil. Ya pilot olanlar iyi yetişmiyorlar ya da şirketler bu pilotlara yatırım yapmıyor.
Gelecek tehlikeli. Kokpitte kaptan tehlikesi var. Nasıl 2003 yılı sonrasında pilot açığı hortladı ise gelecekte de top yekûn pilot açığı ile karşı karşıya geleceğiz.
Kendi öz kaynaklarını değerlendiremeyen bir sektör ileride sorunlarla yüzleşecek ve bu yüzleşme şirketlerimize çok pahalıya patlayacak.
Gencecik arkadaşlarımız on binlerce dolar verip pilot oluyor ama istihdam etmiyoruz. Burada bir sorun var demek. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bu soruna bir çare bulmalı ve ivedi bir şekilde SHY-6A’da değişikliğe giderek yardımcı pilot istihdamını engellemelidir.
Tek taraflı düşünmek haksızlık olur diye düşünerek şirketlere de şu açıdan hak veriyorum. Pilot okullarından mezun olan pilot adaylarına binlerce dolar yatırım yapıp kadrosuna dahil eden şirketlerin karşılaştıkları en büyük problem yatırım yapılan pilotların eğitim sonrası THY’ye kapağı atmak için türlü dalavereler içine girmeleridir.
Pilot okulundan mezun olanların kendilerine yatırım yapan firmaları satışa getirmemeleri gerektiğini vurgulamak isterim.
Ülkemizde ileriye dönük oluşacak kaptan pilot açığını doldurmak kolay olmayacak. SHGM’nin kaptan pilotluk terfisini şirketlerin uhdesine vermesi de çözüm olmayacaktır. Çözüm olsa bile tehlikeli bir çözüm olarak görüyorum. Zira henüz o yetiye sahip olmayan yardımcı pilotların yabancı pilotların ülkelerine dönmek istemesi veya bir başka şirkete geçişlerinden kaynaklanan açığı doldurmak isteyecek firma SHGM’nin verdiği izine dayanarak istediği kişiyi kaptan yapıp sol koltuğa oturtacaktır.
İşte ben tehlikeyi burada görüyorum.
Bir başka iç karartıcı gelişme ise üniversitelerimiz. Önüne gelen havacılık okulu açıyor. YÖK ve SHGM buna sınırlama getirmeli. Ben 5 yıla kalmaz havacılık üniversitelerinden mezun olanların işsizler ordusuna katılacağını düşünüyorum.
Sevindirici gelişmeyi de paylaşmak istiyorum. Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, helikopterlerin gece uçuşlarını yapabilmeleri için gerekli çalışmayı bitirdiklerini açıkladı. Bu güzel gelişme için SHGM’yi kutlamak gerek. Bir diğer konu ise özellikle İstanbul turizmini geliştirecek balon konusu. İstanbul’da da balon uçuşları yapılabilecek. Turizme büyük katkısı olacaktır.
Bu arada Gözen Grubu da kutlamak gerek. İşte fark budur, farklılık budur. Simülatör merkezini İstanbul’dan sonra Antalya’da da açtılar. Bu yatırımcıları tüm yöneticileri ile birlikte kutluyorum.
Yorumlar Tüm Yorumlar (24)