Antalya merkezli dört şirketten ikisi sorunlu. İnter Havayolları geçmişe dayanan bir sorunun peşini bırakacak gibi görünmüyor. Sorunun hikayesini az sonra anlatacağım ama, sezon ortasında İnter’in Corendon’a haciz koydurması havacılığımız açısından düşündürücü bir davranış idi.
Şimdi konuyu anlamak için geçmişe dönerek, İnter Havayolları ile Corendon Havayolları arasında yaşanan bu polemiğin sebebini anlatmak istiyorum. Yaklaşık iki buçuk yılı aşkın bir süre önce İnter Havayollarının sahibi Ömer Torosluoğlu eski yöneticisi Bülent Dilmen hakkında “Zimmetine para geçirdi” iddiası ile suç duyurusunda bulunmuştu.
Savcılık iddialar üzerine Bülent Dilmen, Taner Doğan ve Gökhan Horasanlı hakkında tutuklama isteyerek mahkemeye sevk etmişti. Mahkeme bu üç ismi de tutuklayarak cezaevine göndermişti. Ancak zimmete para geçirme suçlamasıyla cezaevinde bulunan Dilmen, Doğan ve Horasanlı 3 ay sonra serbest bırakılmışlardı.
Corendon Havayolları şirketin adının bu tip olaylarla anılmasından rahatsızlık duyarak Bülent Dilmen, Taner Doğan ve Gökhan Horasanlı ile yollarını ayırmıştı.
Ömer Torosluoğlu, İnter Havayolları parası ile kurulduğunu iddia ettiği Corendon Havayolları’na geçen hafta 835 bin dolarlık haciz koydurdu.
Sezonun sonuna doğru gelen bu haciz olayı aslında çok düşündürücü. Zaten istim üzerinde olan havacılığımız sadece Türkiye’de değil dünyada da izleniyor. İki Türk şirketinin birbirine hasmane davranması açıkçası tasvip edilecek bir durum değil. Corendon Havayolları’nın bu hacizden dolayı ülkemize taşıdığı turistleri geri götürememesinin kime ne faydası olabilir ki?
Bildiğim kadarı ile İnter Havayollarının kuruluşunda da yer almış olan Bülent Dilmen bu şirketinde yönetim kurulu üyesi idi. İnter Havayollarından ayrıldıktan sonra da Corendon Havayolları (Turistik Hava Taşımacılık)’nın da yönetim kurulu üyesi olmuştu.
Yönetim Kurulu üyesi olmak için şirkette çok fazla hisseniz olması da gerekmiyor. Yüzde 1’lik hisseniz bile olsa isterseniz yada istenirse yönetim kurulu üyesi olabilirsiniz.
İşte Ömer Torosluoğlu’nun asıl peşinde olduğu nokta Bülent Dilmen’in Corendon Havayollarını İnter Havayollarından aldığı para ile mi kurdu şüphesi. Oysa yılların tur operatörü Yıldıray Karaer, bu şirket için tüm maddi ve manevi gücünü harcayan bir yatırımcı idi. Aslında burada en mağdur durumda olan Corendon Havayolları olarak görülüyor.
Her iki şirketi de yakından tanıyorum. Ömer Torosluoğlu da Yıldıray Karaer’de sürekli görüş alış-verişinde bulunduğum iki kıymetli işadamı.
Benim asıl üzerinde durmak istediğim nokta Ömer Torosluoğlu yukarda belirttiğim isimlerle mahkemelik. O halde neden Corendon’a haciz gönderiyor? Yine bildiğim kadarı ile bu iki firma arasında bu yıl taşımacılık anlamında işbirliği de yapıldı.
Şimdi Ömer Torosluoğlu’nun düşünmesi gerekir. Acaba “Paramı zimmetine geçirdiler” dediği Bülent Dilmen, Taner Doğan ve Gökhan Horasanlı’nın mı peşinde olmalı yoksa ülkemizin ekonomisine katkı bulunan Corendon Havayolları’nın mı?
Dünya havacılığı her geçen gün daha da kötüye giderken, birbirimizi yemenin ne mantığı olabilir ki?
Yorumlar