12 Aralık 2022, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Yazınız için teşekkürler az bile yazmışsınız maalesef havacılık sektörü bu şekilde devam ederse büyük bir sıkıntı bizleri bekliyor ıganin personel politikası giderek daha da kötüleşiyor dhmi ise bunu ya bilmiyor yada görmezden geliyor güvenlik olarak ise başlayan arkadaşlar 1 ayda maalesef işi öğrenmeden cihazlara veriliyor çalışan sayısı yetersiz olduğundan ve bizler de yazınızda belirttiğiniz gibi yoğun tempoda saatlerce çalışıyoruz ve baskı ile bizden müşteri memnuniyeti bekliyorlar insan nasıl dayansın ! Bu sadece güvenlik olarak bizlerin bazı sıkıntıları!
  • Ne bekliyorsunuz başka? Kampta kalan personelin çalışma saatleri devamlı değişiyor. Pasaport personeli yemeğe bile zor gidiyor. Arkamızda işletmenin personeli dikilmiş "neden hoşgeldin demedin,niye uğurlama yapmadın" diye olumsuz rapor yazıp savunma yediriyor. Şeflerden değilde iga yönetimden aşırı bir baskı var. Prim vermeye gelince sesi çıkmayan yönetim bu tür şeylerle personeli çok yoruyor.
  • Yazdıkların çok tutarsız ,çok mantıksîz ve çok vicdansızca.Yok efendim neymiş, yolcu uyanıklık yapıyormuş 8 kg. hakkı varken 25 kg. bagajla geliyormuş.Ya kardeşim sen uçağı otobüs mü zannettin.Yolcu bagajını teslim ederken her bagaj görevli tarafından tartılıyor, eğer tanınan haktan fazla ise ya bagaj teslim alınmıyor yada ek kg. için ek ücret alınıyor.Bagajı indiren bindiren işçinin haddine mi düşmüş ağırlığın ne kadar olduğu. Birde utanmadan, bagajları haince yere çarpan kıran işçilere bak veriyorsun, yazıklar olsun sana!
  • Tam kapasite çalışan havalimanında 7 giriş kapısının ikisi kapalı.. Açık olanlar da yarı yarıya çalışıyor.. Rezalet.. Birde yolculara bağırıp çağıran gümrük elemanlarına yazı yazın.. Elemanlar yolcuyu her türlü azarlayıp itip kakıyorlar.. Kim buna dur diyecek..
  • Maşallah Havalimanı kiralarına fahiş fiyat çekmeyi, apron da ceza kesmeyi çok iyi biliyorlar ama iş maaşa gelince elbette ki yetersiz
  • Bunun tek nedeni ıga çalışanına değer vermiyor THY deki gibi ne prim var ne promosyon var üzerine çöktüler resmen maaş desen piyasanın altında çalışanlar mutsuz sosyal haklar verilmiyor ne yani herşeyin yasallaşması mı lazım bu ülkede çalışanlarını mutlu et karşılığını fazlasıyla alırsın ne kadar surçi lisan ettiysem affola
  • 6 gün boyunca her gün 12 ortalama saat ile çalıştırılan apron personelleri var. İş kanununa göre aykırı olsa dahi günde 16 saat mesai yapıp fiilen 14 saat çalışan personeller var. Mesai ücretine mecbur bırakılan şirket çalışanları var. Sonra neden kazalar oluyor. Olur tabi. Kök nedeni çözmeye dayalı bir sistemimiz yok. Mottomuz; iş yapılsın da nasıl yapılırsa yapılsına evrilmiş durumda. Sizlerden ricam bilgisayarlarınız başında kahve yudumlarken, uçuş deneyiminizi buraya aktarmanız değil, sahaya çıkıp gerçek anlamda araştırma yapıp, sektör sorunlarını dile getirmeniz. Yoksa yazı yazmak için biz çalışanların sorunlarını biliyormuş gibi davranmayın.
  • Serdar Bey yazdıklarınızın hepsi doğru ama şu yolcu bavulu sorunununda üzerinde durmak gerekir.Geçen ay ben sağlam bavulumu kırılmış olarak teslim aldım, çevremde bu sorunu yaşayan bir çok insan tanıyorum.Sosyal medyada gördüğüm videolara bakılırsa bazı bavul yükleyici işçileri bavulları havaya kaldırıp büyük bir hırsla yere çarpıyorlar.Bu nasıl bir hainliktir , nasıl bir alçaklıktır anlayabilmiş değilim! Bu kötü niyetli işçileri denetleyen bir yetkili yok mu ya!.

İstanbul Half Grand Airport

Türk sivil havacılığı gün geçtikte yolcu trafiğinde büyümeye devam ediyor. Havayolu şirketlerimiz filolarını güçlendiriyor ve yeni hatlar açıyor. Bununla birlikte yeni açılan İGA ne hikmetse yolcuyu yoruyor.

İnsanlar havayolu şirketinin adını unutabilir, havalimanının adını da, yediği yemeği, belki de yürüdüğü mesafeyi de. Ancak unutmayacağı tek şey bulunduğu yerde kendini nasıl hissettirildiğidir.

Değerli iş insanı Sayın Bülent Eczacıbaşı’nın yeni kitabı Aklımızda Bulunsun’da yer alan bir bakış açısı örneğini, kendisinin affına sığınarak paylaşmak isterim.

Yaşlı bir adamla genç oğlu yürürken yolun kenarında bir kurbağa görmüşler. Kurbağa konuşmaya başlamış.

“Beni öperseniz güzel bir prensese dönüşürüm” demiş.

Bunun üzerine yaşlı adam eğilmiş, kurbağayı alıp cebine koymuş ve yoluna devam etmiş.
 

Bir öpücükle güzel prensese kavuşma hayali bir anda yıkılan oğlu şaşkınlık içinde:

“Ne yapıyorsun baba?” deyince yaşlı adam,


“Konuşan bir kurbağa benim için güzel bir prensesten çok daha ilginç” demiş.

Yani bakış açıları çok önemli. Siz yolcuya mecbur kaldığı için hizmet vermiyorsunuz, yolcu sizi tercih ettiği için hizmet sağlıyorsunuz. Ama bunu da düzgün yapmazsanız yolcuyu kaybedersiniz. Yalnızca havalimanı işletmecisi de değil, hava yolu şirketleri de kaybeder, otel sahipleri de, taksici de, esnaf da…

Son zamanlarda pasaport kontrolüne 10-12 dakikada varılırken, pasaport kontrolü sonrası güvenlik kontrolüne gidene kadar 25 dakika süre geçiyor. Polisimiz tam kadro bütün kontuarları doldururken, havalimanı güvenliği yarıdan da az bir kapasite ile güvenlik kontrolü yapıyor. Ve mesaideki personel korkunç yorgun. Onların da iş yükünün düşürülmesi elzem. Gözden kaçacak bir durumda herkes etkilenir. Dinç olmak zorundalar. Bunu da sağlayacak olan yöneticileri… Yorgun insan hataya açıktır. Aynı şeyleri tekrarlayacak güçleri bile kalmamış. “iPad maypad ne varsa koyun” diyeni bile duydum.



Ve ayrıca gümrüksüz alışveriş mağazaları da yolcuyu yoran bir başka nokta. Personele satış yaptırılsın diye getirilmiş bir prim sistemi var. İnsanların aldığı ürünlerin peşinde koşturuyorlar personeli. Hem onlar rahatsız hem yolcu. Sepet elinde millet kasaya durdurulmadan gidemiyor. Bir sticker yapıştırayım derdindeler. Sistemi yanlış oluştururlarsa olacağı bu. Ne diyelim Allah akıl fikir versin.

Yağmurlu havada açık merdiven getirten de hatalı, yarım kapasite ile kontrol yaptırtan da, yolcuyu ezmeye çalışan da, nezaketini kaybetmiş kabin memuru da, üç kuruşa personel çalıştıran da, personelinin yediği yemekten iğrenç şeyler çıkmasına göz yuman da… Örnekleri çoğaltabilirim. Hatayı önce kabul etmekle başlanmalı işe. Sonrası çorap söküğü gibi zaten gelir.

Türk sivil havacılığı yükselirken yapmamamız gereken hataları yapıyoruz. Umarım bir an önce hatalardan dönülür.

Emniyetli uçuşlarınız olsun…

Serdar BAŞAĞAOĞLU
[email protected]

İstanbul Half Grand Airport

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Güvenlikçi ~ 2 yıl önce
Yazınız için teşekkürler az bile yazmışsınız maalesef havacılık sektörü bu şekilde devam ederse büyük bir sıkıntı bizleri bekliyor ıganin personel politikası giderek daha da kötüleşiyor dhmi ise bunu ya bilmiyor yada görmezden geliyor güvenlik olarak ise başlayan arkadaşlar 1 ayda maalesef işi öğrenmeden cihazlara veriliyor çalışan sayısı yetersiz olduğundan ve bizler de yazınızda belirttiğiniz gibi yoğun tempoda saatlerce çalışıyoruz ve baskı ile bizden müşteri memnuniyeti bekliyorlar insan nasıl dayansın ! Bu sadece güvenlik olarak bizlerin bazı sıkıntıları!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İgagüvenlik ~ 2 yıl önce
Ne bekliyorsunuz başka? Kampta kalan personelin çalışma saatleri devamlı değişiyor. Pasaport personeli yemeğe bile zor gidiyor. Arkamızda işletmenin personeli dikilmiş "neden hoşgeldin demedin,niye uğurlama yapmadın" diye olumsuz rapor yazıp savunma yediriyor. Şeflerden değilde iga yönetimden aşırı bir baskı var. Prim vermeye gelince sesi çıkmayan yönetim bu tür şeylerle personeli çok yoruyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yer Hiz. Gör.e cvp ~ 2 yıl önce
Yazdıkların çok tutarsız ,çok mantıksîz ve çok vicdansızca.Yok efendim neymiş, yolcu uyanıklık yapıyormuş 8 kg. hakkı varken 25 kg. bagajla geliyormuş.Ya kardeşim sen uçağı otobüs mü zannettin.Yolcu bagajını teslim ederken her bagaj görevli tarafından tartılıyor, eğer tanınan haktan fazla ise ya bagaj teslim alınmıyor yada ek kg. için ek ücret alınıyor.Bagajı indiren bindiren işçinin haddine mi düşmüş ağırlığın ne kadar olduğu. Birde utanmadan, bagajları haince yere çarpan kıran işçilere bak veriyorsun, yazıklar olsun sana!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yer Hizmetleri Görevlisi ~ 2 yıl önce
Bilmediğiniz konu hakkında ne kadar çok yorumunuz var. Biz yolculuğun havalimanındaki son hattıyız. Bunu gidin kabin memurlarına sorun da öğrenin doğruyu. Yolcu asıl bagajını bekletip istediğini aşağıya veriyor. Güvenlikten geçiyor ve bitiyor. Transfer yolcuları var Afrika'dan. Direkt gidiş tarafına çıkıyor. Onların bagajını tartın siz kapının önünde. Sonra konuşalım. Bilmediğiniz şeylere müdahil oluyorsunuz
Güzel tespitler ~ 2 yıl önce
Tam kapasite çalışan havalimanında 7 giriş kapısının ikisi kapalı.. Açık olanlar da yarı yarıya çalışıyor.. Rezalet.. Birde yolculara bağırıp çağıran gümrük elemanlarına yazı yazın.. Elemanlar yolcuyu her türlü azarlayıp itip kakıyorlar.. Kim buna dur diyecek..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 2 yıl önce
Maşallah Havalimanı kiralarına fahiş fiyat çekmeyi, apron da ceza kesmeyi çok iyi biliyorlar ama iş maaşa gelince elbette ki yetersiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İga ~ 2 yıl önce
Bunun tek nedeni ıga çalışanına değer vermiyor THY deki gibi ne prim var ne promosyon var üzerine çöktüler resmen maaş desen piyasanın altında çalışanlar mutsuz sosyal haklar verilmiyor ne yani herşeyin yasallaşması mı lazım bu ülkede çalışanlarını mutlu et karşılığını fazlasıyla alırsın ne kadar surçi lisan ettiysem affola

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İgagüvenlik ~ 2 yıl önce
İga ne zaman çalışanına değer verdiki?
~ 2 yıl önce
6 gün boyunca her gün 12 ortalama saat ile çalıştırılan apron personelleri var. İş kanununa göre aykırı olsa dahi günde 16 saat mesai yapıp fiilen 14 saat çalışan personeller var. Mesai ücretine mecbur bırakılan şirket çalışanları var. Sonra neden kazalar oluyor. Olur tabi. Kök nedeni çözmeye dayalı bir sistemimiz yok. Mottomuz; iş yapılsın da nasıl yapılırsa yapılsına evrilmiş durumda. Sizlerden ricam bilgisayarlarınız başında kahve yudumlarken, uçuş deneyiminizi buraya aktarmanız değil, sahaya çıkıp gerçek anlamda araştırma yapıp, sektör sorunlarını dile getirmeniz. Yoksa yazı yazmak için biz çalışanların sorunlarını biliyormuş gibi davranmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BAVUL SORUNU ~ 2 yıl önce
Serdar Bey yazdıklarınızın hepsi doğru ama şu yolcu bavulu sorunununda üzerinde durmak gerekir.Geçen ay ben sağlam bavulumu kırılmış olarak teslim aldım, çevremde bu sorunu yaşayan bir çok insan tanıyorum.Sosyal medyada gördüğüm videolara bakılırsa bazı bavul yükleyici işçileri bavulları havaya kaldırıp büyük bir hırsla yere çarpıyorlar.Bu nasıl bir hainliktir , nasıl bir alçaklıktır anlayabilmiş değilim! Bu kötü niyetli işçileri denetleyen bir yetkili yok mu ya!.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt ~ 2 yıl önce
Hakkını arayamayan ezilen işçi hırsını elinde ne varsa ondan çıkarır. Gayet doğal.
Yer Hizmetleri Görevlisi ~ 2 yıl önce
O işçilerin yerinde kim olursa olsun atar. Birkaç örnek veriyim siz de hak verirsiniz. Yolcu uyanıklık yapıyor 8 kilo hakkı varken 20 25 kilo bagajla bir şekilde kapıya geliyor. Bunu işçi alıyor, yağmur yağıyor, şiddetli rüzgar esiyor işçi durmuyor. Sürekli 20 kg 30 kg bagaj yüklüyor. Sefinden azar yiyor. Dur durak bilmeden koştur koştur iş yapıyor. Kim olsa dayanmaz. Ben bunu biliyorum
Yer Hizm. Grv.lisine ~ 2 yıl önce
Yazdıkların çok tutarsız ,çok mantıksîz ve çok vicdansızca.Yok efendim neymiş, yolcu uyanıklık yapıyormuş 8 kg. hakkı varken 25 kg. bagajla geliyormuş.Ya kardeşim sen uçağı otobüs mü zannettin.Yolcu bagajını teslim ederken her bagaj görevli tarafından tartılıyor, eğer tanınan haktan fazla ise ya bagaj teslim alınmıyor yada ek kg. için ek ücret alınıyor.Bagajı indiren bindiren işçinin haddine mi düşmüş ağırlığın ne kadar olduğu. Birde utanmadan, bagajları haince yere çarpan kıran işçilere bak veriyorsun, yazıklar olsun sana!
işçiye yazık evet ~ 2 yıl önce
bu konuda hemfikiriz ama yanlışı yanlışla düzeltmek olmaz, kokpit te kesilen maaşlarını uçağı çakarak geri alsın o zaman; kabin de gazeteci çocuk gibi yolculara uzaktan tepsi fırlatır sizce mantıklı bir sorun çözme yöntemi gibi duruyor mu ?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000