Sakın bu yazacaklarımdan dolayı kimse alınmasın. Yazacak olduğum bu satırlar benim kendi öz düşüncemdir ve sonu nereye giderse gitsin bu düşüncelerim asla değişmeyecek. Çünkü içimden isyan etmek geliyor, haykırmak geliyor “hayır yeter bu kadar” demek geliyor.
Şimdi bugüne kadar yapılan havaalanlarını atıl durumdan kurtarmak için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın çalışmalarını ve çabalarını görmezden gelemeyiz. Ancak bu havaalanlarının birçoğu henüz tam teşekküllü faaliyete geçmemişken doğu bölgesine 4 yeni havaalanı yapılacak açıklaması açıkçası diğer siyasilerin yaptıklarını temizlemeye çalışan Binali Yıldırım’a yakışmadı. Tokat Havaalanı, Zonguldak Çaycuma Havaalanı, Kastamonu Havaalanı, Cengiz Topel Havaalanı, Gazipaşa Havaalanı, Isparta Havaalanı gibi havaalanlarını atıl havaalanları olarak örneklendirebiliriz.
Şimdi Binali Yıldırım’ın açıkladığı Hakkâri Yüksekova’ya, Şırnak’a, Bingöl’e ve Iğdır’a yapılacak havaalanı düşüncesine şöyle bir bakalım. Tabi buralara yapılacak havaalanlarına bakmadan önce bakanın açıklamasını yörenin diğer havaalanlarıyla değerlendirmek lazım. Sayın Binali Yıldırım’ın açıklamasına göre bölgenin daha iyi gelişmesi için havaalanı şart. Şırnak’a yapılması planlanan havaalanı bölgenin kalkınmasına nasıl bir katkıda bulunabilir ki? Keza Hakkâri Yüksekova’ya yapılacak havaalanı ne işe yarar? Şırnak’ın bir adım ötesinde Siirt Havaalanı var. Siirt’i kalkındıramayan havaalanı Şırnak’ı nasıl kalkındıracak? İstihdam yaratacak deseniz kaç kişiye iş imkânı sağlar ki o havaalanı? Peki ya Bingöl’e yapılacak havaalanı bölgeye ne gibi yarar sağlar. Bana göre hiç… Iğdır Havaalanı ne için yapılacak? Iğdır ile Kars arası kaç kilometre acaba? Iğdır’ın nüfusu ne kadar? Hangi ürününü dünyaya pazarlayacak? Bu dört havaalanı yapıldığında tabi yapılırsa doğuda havaalanı olmayan il kalmayacak. Böylelikle “devletim ne yaparsa doğrusunu yapar” şeklinde düşünen iller kendi makus talihleri ile baş başa kalmaya devam edecek. Kazma kürek kendi havaalanlarını yapsınlar artık. Devletten yana bir fayda yok.
Bahsedilen bu yerlere havaalanı yapıldığı takdirde doğu bölgesinde neredeyse havaalanı olmayan il kalmayacak.
Şimdi ben sormak istiyorum? Rize’ye havaalanı yapılsa çayını dünyaya pazarlamaz mı? Ordu ve Giresun’un yıllardır istediği havaalanı yapılsa fındığı dünyaya pazarlamaz mı? Kastamonu havaalanı işlese sarımsağı dünyaya pazarlamaz mı? Kütahya’ya havaalanı yapılsa çinilerini dünyaya pazarlamaz mı? Bolu’ya havaalanı yapılsa Kartalkaya kış turizminde bir adım öne geçmez mi? Çorum’a havaalanı yapılsa leblebiyi pazarlamaz mı? Artvin’e havaalanı yapılsa Çoruh nehrini rafting sporunu dünyaya açmaz mı? Aydın’a havaalanı yapılsa turizmden biraz daha nasiplenmez mi?
Yıllardır doğuya gönderilen para çarçur edilmedi mi? Kalkınmada öncelik verilip fabrika yapılacak diye oluk oluk para aktarılıp bu paralar doğuda buharlaşmadı mı? Şimdi durup dururken bu dört ile havaalanı yapmakta neyin nesidir? Başka hesaplar varsa onu bilemem. Ama sırf bu bölgenin kalkınmasına fayda olacak diye havaalanı yapılacaksa hiç yapılmasın. Önce kafalarda kalkınma gerek. İnsanları eğitim vererek doğru dürüst iş imkânı sağlayarak kalkınma sağlanmalı. İnsanlara çalışma şevkini aşılamalı.
Kısacası yapılacak havaalanlarına karşıyım. Bugüne kadar havacılığa inanılmaz destek olan Sayın Binali Yıldırım’ın yaptıklarını tartışmak bile abesle iştigal derim. Ama bu son hamle çok gereksiz hatta yersiz.
Bir kez daha düşünülmesi gerektiğine inanıyorum. Öncelikli havaalanı yapılması gereken iller varken buralara yapılacak havaalanlarının toprağa gömülecek para olarak görürüm ve her platformda savunurum.
Ben böyle düşünüyorum. Siyasi bir karar olduğu için ben bu kararın memleket için doğru olmadığını düşünüyorum. Aksini düşünen varsa anlatsın da bende anlayayım…
Haftaya görüşmek dileğiyle…
Yorumlar Tüm Yorumlar (12)