İzAire Ali Sabancı Darbesi
Daha dün gibi hatırlıyorum Pegasus Havayolları ile İzAir’in ortaklık anlaşması yaptığı günü. Airporthaber olarak davet edilmiştik bu tarihi güne şahitlik etmek üzere. Törene Sefa İnan Bey ile beraber gitmiştik.
Hatta hiç unutmam, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda güvenlikten geçerken Ali Sabancı çok nazik bir şekilde kemerine kadar çıkartmıştı. O gün Sefa Bey ile ‘Vallahi bravo adama demiştik’
Başka bir anıyı daha paylaşayım o güne dair. Sefa Bey Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile röportaj yapmak istemiş ancak bakanın bir yanlış anlamadan dolayı röportaj vermek istememesinden dolayı devreye girmiştim. Bu yanlış anlama düzeltildikten sonra Binali Yıldırım ile uzun uzun sohbet etmiştik. Hatta Sefa Bey ile birlikte bakanla Ankara’ya gitmiştik. Uçakta havacılık sektörünün sorunları hakkında sohbet etmiştik.
O günlerin anısını hatırlattıktan sonra bugün yaşadığımız gerçeklere bir bakalım.
İzAir, başta İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve izmirli 100 işadamı tarafından kurulan bir havayolu şirketi idi. Sonra bu ortaklığa Pilotlar Vakfı da 1 milyon dolarla dahil olmuştu.
Hostes kıyafetleri, renkleri ile tarz yaratacak gibi görünen İzAir’e, Ali Sabancı talip olunca havacılık sektöründe bomba etkisi yaratmıştı.
Belki İzmirliler Ali Sabancı’yı bir şans olarak görmüştü ama aslında Ali Sabancı bir taşla iki kuş vurmuştu.
Pegasus Havayolları’nı Sabiha Gökçen Havalimanı’na konuşlandırınca Atatürk Havalimanı’nın vazgeçilmez cazibesini İzAir ile lehine çevirmişti. Zira İzAir’in Atatürk Havalimanı’na içhat uçma izni mevcuttu.
Çok geçmeden de İzAir ile Pegasus Havayolları ortak uçuşlara başlamıştı. THY’den sonra hem Atatürk Havalimanı’ndan hem de Sabiha Gçkçen Havalimanı’ndan uçuş yapan tek şirket olma ünvanını da eline geçirmişti Ali Sabancı.
Bilinen bu gerçekler ışığında bugün gelinen noktayı değerlendirmek gerekir. Önce Ali Sabancı’nın bir sözü ile girelim konuya. Ne demişti Sabancı ‘Havacılık sektöründe 3 buçuk şirket kalacak’ demişti.
Sanırım bu görüşüne kendisi de katkıda bulunmak üzere İzAir’i gözden çıkarmaya karar verdi.
Air Berlin ile kurulan ortaklıkla Avrupa pazarının her noktasına uçma hakkına da kavuşan Ali Sabancı, bu ortaklıktan kazanılan meyve çok karlı olmalı ki ortaklığın bir ayağının da Türkiye’de olmasına kararı verildi. Bu karar verilirken kurban olarak da izAir seçildi.
Şimdi İzAir’in uçaklarının üzerinde Air Berlin Türkiye yazıyor. Aldığımız bilgilere göre İzAir’in uçakları wet lease olarak Air Berlin Türkiye’ye verilmiş. Bu kiralama yönetiminin arkasından uçakların tamamen Air Berlin Türkiye’ye devredileceği hissediliyor.
Nedenlerini, niçinlerini elbette Ali Sabancı herkesten daha iyi biliyordur. Zira şirketin sahibi o olduğuna göre karar alma yetkisi de onun elinde.
Ama anlamadığım nokta şu.
Ali Sabancı İzAir ortaklığından sonra Milliyet Gazetesi’inden Dilek Gappi’ye verdiği röportajda ‘İzmir’i merkez yapacağız’ demişti. Şimdi ne oldu da İzAir’i gözden çıkarttı.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ‘İzAir markasını asla değiştirmeyeceğiz’ demişti. Bütün bunlar unutuldu mu? İzmirliler İzAir’e sahip çıkmıştı. Ama anlaşılan o ki izmirliler bu kararı kabullenmek zorunda kalacaklar.
Merak ettiğim bir başka konu ise şu. Pilotlar Vakfı 1 milyon dolar vermişti o şirkete. Bu ortaklıktan kar mı ettiler yoksa 1 milyon dolar havaya mı uçtu? Hani havacılıkra bir tabir vardır ‘Havacılıkta milyoner olmak istiyorsan milyarder girmek zorundasın’ Pilotlar Vakfı’nın 1 milyon doları sermaye artırımında eriyip gitti mi?
Aslında eriyip giden İzAir oldu.
Şehir adı taşıyan tek şirket İzAir’di. Anladığımız kadarıyla o da Konya Havayolları, Bursa Havayolları, Bodrum Havayolları gibi tarihteki yerini alacak.
İzAir’in geleceği ile ilgili bir açıklama yapılsa hiç de fena olmayacak.
İzmirlilere geçmiş olsun.
Yorumlar