Son zamanlarda yaşanan Türk lirasındaki değer kaybı, alım gücünü iyiden iyiye düşürdü. Gelen zamlar da cabası. Elektriğe, doğalgaza, gıda fiyatlarına, benzine akıl almaz zamlar geliyor. Haliyle bu zamlardan uçak bileti ücretleri de etkileniyor. Ancak etkilenmeyen tek şey maaşlar. Kara kış kapıda, bizleri bekler...
Hemen hemen her hafta dile getirmeye çalıştığım personel maaşlarında ne yazık ki bir değişiklik olmadı. Sadece üst yönetim tarafından umut aşılanmaya çalışıldı. Sayın Bilal Ekşi personele gönderdiği mailde “Şirket iyi oldukça çalışanlar, çalışanlar iyi oldukça şirketimiz daha iyi günlere erişecektir”, dedi. Personelin bir nebze de olsa umutlandıran bu mail elbette takdir edilebilir. Ancak hibrit çalışma duyurusunun yer aldığı mailde dikkatimi çeken husus, kargoda başarının 2019 yılından da iyi olduğu ve yolcu oranlarında %70’e yaklaşıldığının duyurulması oldu. Madem göstergeler iyi, neden personele yalnızca %18.45 zam yapıldı? Siz, 18.960 valiz ihalesi ile istihkaklara hazırlanacağınıza personelin biraz nefes alması için adımlar atsanız daha iyi olur sanki. Ne dersiniz?
Sayın Bilal Ekşi mailinde, “Pandemi şartlarında tüm arkadaşlarımız, ailemizin iş imkânını korumak için sektörde görülmeyen maddi fedakârlıklarda bulundu. Tekrar hepinize teşekkür ederim. Henüz operasyonel performans olarak 2019 şartlarına dönmemiş olsak da fedakârlıkta bulunduğunuz ücretlerinizde kısmı iyileştirmelerde bulunuldu. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıllarda şirketimiz iyi performans gösterdiğinde tüm çalışanları memnun edecek kararlar alınmıştı” şeklinde bir ifadede bulunurken atlamış olduğu nokta, kimse isteyerek fedakârlıkta bulunmadı, zorlanıldı!
Ayrıca, “Şirketin iyi performans gösterdiğinde çalışanları memnun edecek kararlar alınmıştı” hatırlatması da çok yanlış. Özellikle pilotlar için geçmiş dönemde yapılan zamlar, pilotları şirkette tutabilmek içindi. Yapılan zamlara rağmen elbette haklı olarak gidenler de oldu. Aynı uçuş saati ile daha yüksek ücreti kim almak istemez ki? Rekabetse, bu rakip şirketlerin ücret politikalarıyla de olmalı. Döviz kuru karşısında maaşlar resmen eridi. Yakında korkarım ki THY pilotları, rakip şirketlerin kabin amirleriyle ile aynı maaşı alacak. Bu yanlıştan ivedi olarak dönülmesi gerekiyor. Aksi halde Türkiye’de tecrübeli bir tane pilot kalmaz.
THY Uçuş Ekipleri Memnuniyet Anketi
Türk Hava Yolları çalışanlarının hazırlamış olduğu memnuniyet anketi için yönetime bir zeytin dalı uzatılmıştı. Ancak kulaklarını personelin taleplerine ve rahatsızlıklarına kapalı tutanlar yine olayı görmezden geldi. Anketi hazırlayan değerli arkadaşlarımız geçtiğimiz gün internet siteleri tehaye.com adresi üzerinden yeni bir açıklama yaparak bu anketi neden hazırladıklarını yayınladılar. O kadar detaylı ve anlaşılabilir yazmışlar ki herkesin bu yazıya şapka çıkartacağına eminim. Umarım sonuçların açıklanmasıyla tüm dünyaya rezil olmadan bir an önce personelin yaptığı ve 2 ekimde sonuçlarının duyurulmaya başlanacağı bu ankete gereken önem verilir.
3600 EK GÖSTERGE
Son dönemde gündemden düşmeyen 3600 ek gösterge tartışmalarında hükümet yetkilileri bunun seçim vaatleri olduğunu ve hayata geçireceklerini duyurdu. Mayıs 2006'da yapılan yeni bir halka arz ile yeniden değişen ve hisselerin %50,88'lik kısmı Borsa İstanbul'da işlem görür hale gelen Türk Hava Yolları’nda da emekli sandığına bağlı az sayıdaki personelin ek göstergeleri dondurulmuş vaziyette. Ümit ederim ki THY çalışanlarının da içinde olduğu ek gösterge bekleyen herkese bir an önce müjdeli bir haber verilir.
SON KEZ
Son kez belirtmekte yarar var. Özellikle pilotlar çok yorgun. Çalışma saatlerindeki artış ve mantık dışı planlamalar sebebiyle uçuş emniyeti riske atılıyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli…
Türk Havacılık Tarihine adını altın harflerle yazdıran ve 30 Eylül 1930’da ilk Sivil uçuşunu Kadıköy’den Yeşilköy’e yapan, düşman uçağını düşüren ilk Türk Pilotu Vecihi Hürkuş’u bir kez daha rahmetle anıyorum.
Emniyetli uçuşlarınız olsun.
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Yorumlar Tüm Yorumlar (95)