17 Temmuz 2023, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Vergi havacılıkta uçulduktan sonra oluşan birşeydir. satın alınırken gösterilmemsi bir problem fakat mali ebilette görünmemesi normal.
  • otobüs biletinin 800 tl olduğu bir şehre uçak bileti 1200 tl o-la-maz… böyle saçma ucuz bir fiyat olamaz. derhal tavan fiyat uygulamasına son verilerek bilet fiyatları yukarı çekilmeli. önüne gelen uçağa biniyor tilt oluyorum zaten….
  • dışarda insanlar ortalama bir ücretle devlet memurları sadece kuru bir maaşa çalışıyor en çok para veren sektör burası maaş kadar ikramiye alıyorlar. Bence kaldırılmalı. uçak pasları na sıra gelince indirimli olsun neden ücretsiz.
  • Taş düşsün
  • 20-25 yıl önce Izmır-İstanbul arası uçak bilet ücreti yarım asgari ücretti, şimdi ise çok daha ucuz, geniş halk kitleleri artık uçağa binebiliyor, bu bir gerçek.
  • Hep ayak oyunları,hep şark kurnazliklari,cennet ülkem yangın yeri.. Yabancıya cennet,bize nefes alması bile zor.yoruldum artik
  • tgs maaşları ne olacak niye kimse bahsetmiyor. maaşlar çok çok düşük...GEÇİNEMİYORUZ. İştirakler DİKKATE ALINMALI.
  • Thy ancak amatör eğlendirir. Pilot düşmanı şirketten ne hayır beklersin.
  • Verdikleri zam eridi
  • Yükümüzün ağır olmasının sebebi ülkeyi kötü yöneten iktidardır. Hal ortada,ekonomik,sosyal, ticari,ahlaki,hukuki,güvenlik her açıdan iyice dibe doğru gidiyoruz. Vatandaşın sırtına yük bindirenler 500 milyon dolarlık uçakla borç istemeye gidiyor! Şirketlerin bilet fiyatlarına yansıttığı hizmet bedeli,güvenlik vs gibi şeyler için vatandaş niye ilave ücret ödüyor? Otobüs firmaları bile artık hizmet bedeli alıyor, nasılsa karışan eden yok! Uçağa binmek için mecburen havalimanı kullanılıyor keyfi değil ki! Hizmet almak için zaten ücret ödeyen vatandaş niye ek bedel ödesin? Devletin işine geliyor çünkü daha fazla vergi alıyor ve İga yıllardır devlete olan kira borcunu ödemiyor! Vatandaş şirketlerin karına ortak mı ki gider ve masraflarına da ortak olsun? Haksız kazanç elde etme ve fırsatçılık hastalığı her yerimize işlemiş!

KARA SABAN

Geçtiğimiz hafta epey hareketli geçti. Malum zam pazarlıkları, üst üste gelen açıklamalar, zamlar derken yeni bir haftada bizleri nelerin beklediği de aşikâr.

İktisadi büyüme modellerinden en önemlisi hiç şüphesiz tarımsal ve sanayi alanındaki büyümelerdir. Ancak büyüme yetersiz ve verimsiz olunca işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Tarım ve sanayi sektöründeki ücretlerin, artan maliyetler sebebiyle yükseleceği, bu sebeple karlılığın düşeceği ve ekonomik büyümenin sona ereceğini görmemek körlük olur.

Yeni yapılan akaryakıt zamlarıyla iğneden ipliğe zam geleceğini eminim herkes görüyordur. Akaryakıt demek üretim demek, nakliye demek…

Şimdi benim çiftçim tarlasını nasıl sürecek? Benim balıkçım nasıl ağ atacak? Hadi üretim gerçekleşti diyelim, tüketiciye nasıl sevk edilecek? Her gün biraz daha kaybettiğimiz verimli tarım arazileri gün gelecek kıymete binecek. Ama o vakit geldiğinde de onların yerine verimsiz arazilerde tarım yapmaya çalışılacak. Tabi tarlayı sürmeyi bilen birileri kalırsa! O da bu mazot ücretleri neticesinde olsa olsa öküzlerle…

Gelelim buradan havacılığa…

Yeni açıklanan akaryakıt ÖTV zamlarına baktığımızda hava taşıtlarının ÖTV oranlarının “0” olduğunu görebilirsiniz. Arkadaş, eşitlik ilkesi nerede kaldı? Madem ortada göğüslememiz gereken bir yük var neden her sektöre eşit şekilde dağılım yapılmıyor?

Havayolu şirketleri zaten kendilerini her türlü şartta garantiye alıyor. Sözüm ona tavan bilet ücret uygulaması var. Ve buna üst düzey yöneticiler bile inanıyor. Ama bilet ücretlerine baktığımızda bakın durum ne…

Milli bayrak taşıyıcı havayolumuz Türk Hava Yolları’nın herhangi bir iç hat uçuşuna bakalım. İstanbul – Ankara 1210 TL. Hani 1150 diyordunuz ya…

Bu örnekleri çoğaltabilirim. Bodrum, Sinop, Trabzon, Antalya…

Gelelim bu ücretlerin içinde neler olduğuna. Aşağıdaki tabloya baktığımızda birinci dikkatimi çeken husus bazı kalemlerin İngilizce olarak ve tamamının görüntülenmediği oluyor.

Bunu biraz daha detaylandırmak istersek yakıt harcı olan 152 TL, havayolunun yakıt bedelleri karşısında kendini garantiye alması olarak değerlendirmemiz yanlış olmaz. Bu tutar direkt havayolunun kasasına girer. Havalimanı servis ücreti 88TL bu da sanıyorum havalimanı işletmecisine gidiyor. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl konu hakkında şu görüşlere sahip;

Uçak biletindeki;

-Alan Vergisi vergi değil “yer hizmet bedelidir” işletmeciye aktarılır.

-Yakıt harcı harç değil “ilave yakıt bedelidir” uçak firmasına aktarılır.

-Devlete ödediklerimiz yanında özel şirketler de vergi ve harç adı altında para topluyorlar.

-Devlet ise sessiz…

Hadi vergi desek, kedi köpek mamalarına uygulanan %20’lik KDV, almış olduğum biletin faturasında neden sıfır?

Zaten uygulanmayan tavan bilet ücretinin göstermelik de olsa arttırılacağını düşünüyorum. Her şey bu kadar artınca kendi ülkemizden çıkarken ödediğimiz “Yurt Dışı Çıkış Harcı” da arttırılabilir. Bir kısmı bildiğiniz gibi TOKİ’ye aktarılıyor. Acaba bu tutarlardan deprem bölgesine kaç konut yapılacak merak ediyorum.

Bazen bazı şeyleri dile getirdiğimizde kötü olabiliyoruz. Ama tüm bunları yanınızda götürdükleriniz görmez!

THY ZAM ORANI

Yetkili sendikalar THY ile zam pazarlığına oturdu. Ufak tefek oynamalar olsa da verilecek ikramiye ile verilen zam miktarı hemen hemen aynıydı. Herkes %41’lik artıştan bahsederek büyük bir kazanç sağlandığını ifade etse de verilmesi planlanan ikramiyelerin iptal edildiğini kimse yazmadı.

Merak ettiğim husus şu; madem masaya oturuldu, neden pazar mesaileri ve hastalık izinleri konusunda bir kazanım elde edilemedi? Bu hak edilmiş kazanımlar hayata geçirilmeden alınan zam miktarının bir sonraki süreçte işe yarayacağını düşünebilir miyiz? Belki o vakit geldiğinde ikramiyelerin tamamı da iptal edilir mi?

Yapılan zam, oran olarak yüksek gözükse de alım gücü açısından düşük kaldı. KDV ve akaryakıt zammı ile bir iki ay içinde alım gücü iyice düşebilir. Eğer bu gerçekleşirse umarım personel artan maliyetler karşısında ezdirilmez.

Şimdi önümüzde yeni bir genel kurul ve TİS süreci var. Genel kurul hakkında türlü türlü senaryolar var. Özellikle de havacılık sektöründe THY dışında çalışan üst düzey bir yöneticinin adı sürekli olarak geçiyor.

BAKALIM NELER OLACAK…

ÖKÜZ ARABALARINA MUHTAÇ OLMASAK BARİ…

[email protected]

KARA SABAN

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Online SAtış ~ 1 yıl önce
Vergi havacılıkta uçulduktan sonra oluşan birşeydir. satın alınırken gösterilmemsi bir problem fakat mali ebilette görünmemesi normal.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Avukat ~ 1 yıl önce
Saçma!
biletler aşırı ucuz ~ 1 yıl önce
otobüs biletinin 800 tl olduğu bir şehre uçak bileti 1200 tl o-la-maz… böyle saçma ucuz bir fiyat olamaz. derhal tavan fiyat uygulamasına son verilerek bilet fiyatları yukarı çekilmeli. önüne gelen uçağa biniyor tilt oluyorum zaten….

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pass ~ 1 yıl önce
dışarda insanlar ortalama bir ücretle devlet memurları sadece kuru bir maaşa çalışıyor en çok para veren sektör burası maaş kadar ikramiye alıyorlar. Bence kaldırılmalı. uçak pasları na sıra gelince indirimli olsun neden ücretsiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs kadar başınıza taş düşsün ~ 1 yıl önce
Taş düşsün

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Realite ~ 1 yıl önce
20-25 yıl önce Izmır-İstanbul arası uçak bilet ücreti yarım asgari ücretti, şimdi ise çok daha ucuz, geniş halk kitleleri artık uçağa binebiliyor, bu bir gerçek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Realite yazana ~ 1 yıl önce
Asgari ücretle 4 kişi gidiş dönüş ne kadar ediyor haberin var mı? Geç asgari ücretliyi, 15-20 bin tl arası kazanan biri ailesiyle gidiş dönüş uçak bileti alabiliyor mu,tatile gidebiliyor mu,hangi gerçekten bahsediyorsun,olmayan aklınla dalga mı geçiyorsun ?
Cvp ~ 1 yıl önce
Burada asgari ücret kavramı bir ölçü olsun diye verilmiş, yoksa asgari ücretli ailecek rahatlıkla uçağa binebilir diye bir ifade ve ima yok,dikkatli okursanız anlarsınız,tabii anlama kapasiteniz varsa.
Hs ~ 1 yıl önce
Hep ayak oyunları,hep şark kurnazliklari,cennet ülkem yangın yeri.. Yabancıya cennet,bize nefes alması bile zor.yoruldum artik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aliveli ~ 1 yıl önce
tgs maaşları ne olacak niye kimse bahsetmiyor. maaşlar çok çok düşük...GEÇİNEMİYORUZ. İştirakler DİKKATE ALINMALI.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alkış ~ 1 yıl önce
İlk zam 34 açıklandığında tk dan fazla aldık diye alkış tutmasaydınız bişey yoktu adam sizin sevindiğinizi gördü niye artırsın :)
Fo ~ 1 yıl önce
Thy ancak amatör eğlendirir. Pilot düşmanı şirketten ne hayır beklersin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Verdikleri zam ~ 1 yıl önce
Verdikleri zam eridi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Serdar Bey ~ 1 yıl önce
Yükümüzün ağır olmasının sebebi ülkeyi kötü yöneten iktidardır. Hal ortada,ekonomik,sosyal, ticari,ahlaki,hukuki,güvenlik her açıdan iyice dibe doğru gidiyoruz. Vatandaşın sırtına yük bindirenler 500 milyon dolarlık uçakla borç istemeye gidiyor! Şirketlerin bilet fiyatlarına yansıttığı hizmet bedeli,güvenlik vs gibi şeyler için vatandaş niye ilave ücret ödüyor? Otobüs firmaları bile artık hizmet bedeli alıyor, nasılsa karışan eden yok! Uçağa binmek için mecburen havalimanı kullanılıyor keyfi değil ki! Hizmet almak için zaten ücret ödeyen vatandaş niye ek bedel ödesin? Devletin işine geliyor çünkü daha fazla vergi alıyor ve İga yıllardır devlete olan kira borcunu ödemiyor! Vatandaş şirketlerin karına ortak mı ki gider ve masraflarına da ortak olsun? Haksız kazanç elde etme ve fırsatçılık hastalığı her yerimize işlemiş!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000