İstanbul’un yoğun iş atmosferinden uzaklaşmanın yollarını ararken SKY Havayolları’ndan nazik bir davet aldım. SKY Havayolları filosuna katılacak olan Boeing 737-900ER tipi uçakların ilki için düzenlenen törende hazır bulunmak için Antalya’dan gelen bu daveti memnuniyetle kabul ettim.
Antalya’daki karşılama töreninin coşkusunu anlatmak çok fazla şey ifade etmez. Ancak bu törenin ev sahiplerine bir teşekkür borcum olduğunu da belirtmek isterim. Başta Antalya Havalimanı Valisi Hayrettin Balcıoğlu olmak üzere Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan, Görgülü kardeşler Talha Görgülü ve Tahir Görgülü ile tüm çalışma arkadaşlarını bu güzel karşılama için tebrik ediyorum. SKY Havayolları’na bu uçağın kazandırılmasında büyük emeği geçen Yalım Tilev’i de unutmamak gerek. Yılların tecrübesi Yalım Tilev’in akan mutluluk gözyaşlarını görmek “Emeğin karşılığı gözyaşı” dedirtti bizlere.
SKY Havayolları’na kısa bir paragraf açtıktan sonra yazımın başlığı ile ilgili konuyu paylaşmak istiyorum sizlerle. Bu sitede SKY Havayolları ile ilgili olumlu yada olumsuz bir dolu haberle karşılaşmışsınızdır. Bugün gelinen noktada SKY Havayolları'nın Avrupa’da dahi henüz kullanılmayan bir uçağı filoya dahil etmesi tam bir cesaret işidir. Eminim ki, bu yazdıklarımdan sonra bir dolu eleştiri daha gelecek. Ama “İş bilenin kılıç kuşananındır” demiş atalarımız. Maaş ödemeleri geç yapılıyormuş ya da türlü eleştiriler. Zaman zaman şirketlerde bu tür durumlara rastlamak mümkün olabilir. Nihayetinde alıyor musun ona bakmak lazım. Bir şirket bile bile personeline maaş ödemiyorsa o zaman ard niyet vardır.
Elbette konumuz bu değil. Havacılık risk demek. SKY Havayolları yeni uçakla cesurane bir risk aldı. Umarız SKY bu riski kendi lehine kullanıp şimdiden homurdananlara unutulmaz ders verir.
Şimdi gelelim yazımın başlığına.
Evet… Türkiye’de her yapılan iş için mutlaka bir defans mekanizması işletilir. İşte Antalya’da böyle bir durum yaşanıyor şu günlerde.
Yıllardır yapıldı yapılacak, açıldı açılacak açıklamaları ile havacılık sektörünün gündeminden inmeyen Gazipaşa Havalimanı’nı yerinde görmek üzere bu bölgeye gittim.
Gazipaşa uçurmaya hazır. Gazipaşa havalanmaya hazır. Peki, neden açılmıyor? Dedik ya defans var diye. Aslında defans mı var yoksa söylenti mi? Aklımda olanları bir solukta sizlerle paylaşmak istiyorum.
Birincisi Gazipaşa tek yürek olmuş havalimanının açılması için kenetlenmiş durumda. Gazipaşa Kaymakamı İsmail Gültekin kendini adamış bu proje için. Halk desteği de yanında. Yoksa 6 yıldır orada görev yapabilir miydi? Gazipaşa’nın genç belediye başkanı Cem Burak Özgenç için ne demeli. Gazipaşa’yı yaptığı projelerle şaha kaldırırken, havalimanı yapmak onun göreviymiş gibi tüm enerjisini harcıyor.
DHMİ tarafından ihale edilen Gazipaşa’yı TAV Holding yaptı. TAV Gazipaşa’nın başına yılların deneyimi Antalya Havalimanı eski Başmüdürü Cengiz Aşıklı’yı getirmiş. Cengiz Bey bu havalimanını o kadar benimsemiş ki, evini bile Gazipaşa’ya taşımış.
Anlatmakla bitmez Gazipaşa’yı. Neymiş önünde dağ varmış ve bu sebeple uçak inmezmiş. Kim demiş inmez diye? Üniversitelerden raporlar alınmış, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ruhsat vermiş, havalimanı yapılmış, pistte en ince ayrıntısına kadar her türlü önlem alınmış.
Antalya Havalimanı’nda yaptığım araştırmalarda Gazipaşa Havalimanı’nın açılmaması için Antalya Havalimanı işletmecilerinin defans yaptıklarını duydum. Aslına bakarsanız ben bu tür duyumlara inanmak istemiyorum. Sayın İbrahim Çeçen’i yakından tanırım. İşletmenin tepesindeki Serhat Çeçen’le dostluğumuz kardeşlik gibi. Dolayısıyla ihtimal vermiyorum.
Gazipaşa açılmasın mantığı yürütüyorlarsa onlara bir örnek vermek isterim. Zamanında Sabiha Gökçen Havalimanı için TAV’ın defans yaptığı söylenmişti. Ne oldu şimdi? Atatürk Havalimanına inen uçak sayısında azalma mı var? Aksine her geçen gün artıyor. Uçak park etmeye yer yok. Antalya Havalimanı Gazipaşa’dan çekinmesin. Artısı olur eksisi olmaz.
Gazipaşa’ya DHMİ cephesinden bakmak gerekirse durum çok daha farklı. DHMİ bu havalimanının açılması için en az TAV kadar çaba harcamalı. Çünkü gelirlerin %65'i DHMİ’ye kalacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Ne oldu kardeşim ne zaman açıyoruz Gazipaşa’yı” diye baskı yapmalı. Velhasıl elbirliği ile Gazipaşa’yı bir an önce açmalı. Köstek değil destek olunmalı. Orada istihdam edilecek insanları düşünerek.
Haftaya görüşmek dileğiyle…
Yorumlar