İngilizceden dilimize giren “Logo” kelimesini imlek olarak tanımlayabiliriz. İmlek kelimesinin anlamı ise Türk Dil Kurumu’na göre, bir kurum veya kuruluşun kendine seçtiği, bazı ticaret eşyası üzerine konulan, o eşyayı üreten veya satanı tanıtan resim, harf vb. özel işarettir.
Bir logoyu unutulmaz kılan başlıca özellikleri ise; boyutu, renkleri, içeriği, şekli, karakterleri ve sektöre olan uygunluğudur.
Milli bayrak taşıyıcı havayolumuzun da bu bağlamda logosu hiç kuşkusuz derin bir anlam taşıyor. 1949 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’nin “Süsleme Sanatları Bölümü Afiş Atölyesi” bölümünü bitiren, Garanti Bankası, Emlak Bankası ve Eti Bank gibi birçok şirketin logosunu tasarlayan Mesut Manioğlu, Türk Hava Yolları logosunu da 1959 yılında şirkete kazandırdı.
O tarihten bugüne logo üzerinde çeşitli oynamalar olsa da yaban kazı figürü hep sabit kaldı.
Ancak son dönemlerde dikkatimi çeken bir husus uçaklarımızın kuyruk boyamaları oldu. Aşağıdaki resimden de göreceğiniz üzere dıştaki yuvarlak bölüm boyuttan dolayı kesiliyor ve halka tamamlanamıyor. Ancak eskiden bu durum daha farklıydı.
Yaban kazı tutulmaz, önü açık olmalı gibi bir düşünce varsa bu logo her yerde standart olmalı. Örneğin şirketin Avrupalı rakiplerinden Lufthansa’da böyle bir durumu hiç görmedim.
Yine aynı durum Türk Hava Yolları’nın alt markası Anadolu Jet içinde geçerli. Manada yine yaban kazı olsa da boyama boyutları çok farklı. Şirketler arasında bir bütünlük yok.
1990’lı yıllarda Türk Hava Yolları logosunun bir benzeri olarak karşımıza çıkan Hong Kong merkezli Havayolu şirketi Cathay Pacific’e baktığımızda ise alt markası Cathay Dragon ile sadece renk farkı gözümüze çarpıyor.
Bu durum birileri için önemsiz gibi gelse de şirketin marka temsilini yapan logosunun standartları olmalı. Yine de takdir sizin.
THY’DE BAYRAM HAZIRLIĞI
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda 75 bin çalışanı kapsayacak şekilde bir hediye vereceklerini müjdeledi.
Her ne kadar bazı çevreler tarafından bu durum kahve ve lokum hediyesi olarak algılanmış olsa da sanıyorum güzel bir bayram ikramiyesi çalışanları bekliyor.
Ancak başka bir bekleyiş de hissedarlar tarafında var. Genellikle mart aylarında yapılan olağan genel kurul sanıyorum seçim sebebiyle ertelendi. Oysa ki çoktan duyurusu yapılmış olmalıydı.
Genel Kurul’da sormayı planladığım sorum ise hissedarlara ne zaman temettü yani kâr payı dağıtılacağı. Çünkü hatırladığım kadarıyla 2013 yılından bugüne kadar şirket hiç temettü dağıtmadı. Özellikle de pandeminin etkisinden hızlıca çıkmayı başaran şirkette kârlılık oranı yüksek. Neden hissedarlara bir paylaşımda bulunulmaz anlamak güç. Umarım herkese eşit mesafede yaklaşılır.
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Yorumlar Tüm Yorumlar (21)