Üç maymunu Türkiye’de kime sorsanız görmedim, duymadım ve söylemedim anlamında olduğunu söyler. Halbuki üç maymunun asıl simgelediği şey bambaşkadır. Eski Japon Köshin Folkloru geleneklerine göre Mizaru, Kikazaru, İwazaru isimli üç maymun bilge maymunlardır.
İki eliyle gözünü kapatan maymun Mizaru, kötü gözle bakmamayı simgeler. Kulaklarını kapatan Kikazaru, kötüyü dinlememeyi ve ağzını kapatan İwazaru, kötü söz söylememeyi öğütler. Sanırım bu anlamlarıyla bakmak bizim için biraz zor. Lakin herkes kötü söz söylemeye, kötü gözle bakmaya ve kötü söz duymaya alışmış gibi…
Yine yoğun bir haftadan geçtik. TAV ve Pegasus’un genel kurulları gerçekleşti ve AJET ilk tarifeli seferine başladı.
Gerek TAV’ın ve gerekse PEGASUS’un genel kurullarına katıldım. Deprem zamanında yapılan yardımlar elbette ki olağanüstüydü. Buna rağmen her iki şirketin de depremzedeleri unutmayarak yardımlarına devam etmesi ve devam edecek olması birlik ve beraberliğimizin gücünü gösteriyor. Hatta TAV bu konular için bir de 10 Milyon üst limitli bir Vakıf kuruyor. Pegasus da genç kızlarımızın eğitimleri için seferber olmaya devam ediyor. Tebrikler TAV, tebrikler PEGASUS…
AJET
AJET tarifeli uçuşlarına 31 Mart itibariyle başladı. Büyük bir çoğunluk AnadoluJet’in sadece adı değişti dese de aslında bir sürü şey değişti. Şirketin komple yapısı bile değişti. Satılacak iddialarına da Prof.Dr. Ahmet Bolat sık sık değinerek böyle bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı. Emniyetli uçuşlar dileyeceğimize alttan alttan vurmanın anlamı olmasa gerek. Yolun açık olsun AJET.
DHMİ
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü sosyal medya hesaplarından sık sık bilgilendirme yapıyor. Ancak anlamadığım nokta 31 Mart’ta bile Şırnak, Bingöl ve Konya’nın Şubat ayı verilerini X hesabında yayınlıyor. Biraz erken değil mi? Acaba Haziran da falan mı yayınlasınız?
Meydanlardaki personel halen dertli. Bir an önce bir iyileştirme yapılmazsa durumları daha da kötüye gidecek. Ev kiraları Anadolu’daki şehirlerde de ateş pahası. Hiç olmazsa personeli bir nebze rahatlatacak lojman sistemini devreye geçirin. Dünyanın parası kasaya giriyor. Her meydan için minimum 12 daireli bir apartman yapılamaz mı? Yerim mi yok diyeceksiniz? Yapmaya gönlünüz mü yok?
SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI
Herhangi bir şirkete, hastaneye ya da eve gitseniz o yerin sahiplerinin arabalarının en önde olduğunu görürsünüz. Havalimanlarında da o yerin sahipleri pek tabi öncelikle işletmecidir. Ancak sonraki sırada personele aittir.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda araç parkı politikası bu bağlamda biraz yanlış. Pilotlara ne yazık ki uzak bir otopark tahsis edildi. Bu da bana göre ev sahibi pozisyonunda olan pilotlara haksızlık gibi duruyor. Umarım yeni bir karar alınarak pilotlar için yakın bir otopark tahsis edilir.
ATC
Hava Trafik Kontrolörleri ve Diğer Ulaştırma Çalışanları Sendikası HTK-SEN son aylarda yılmadan çalıştı. Birlik ve beraberliklerini bozmadan, üsluplarını hep aynı seviyede tutarak sendikal faaliyetleri sürdürdü. Şimdi de meyvelerini toplamaya başladı.
“Hava Trafik Kontrolörleri Aşırı Yorgunluk Risk Yönetimi Genelgesi” yayınlandıktan sonra ilgili meydanlara dağıtımı da yapıldı. Bu bir başlangıç olsun. Umarım kendilerine verilen tüm sözler tutulur ve gerçekten hak ettikleri gibi bir maaşa ve kazanımlara ulaşırlar.
Bu arada umarım HTK-SEN başka sendikalara da örnek olur.
İGA
Türk sivil havacılığının gelişmesiyle birlikte İstanbul’un en büyük Havalimanı İGA da önemini artırıyor. Pek tabi bizler gördüklerimizi yazmak, eleştirilerimizi sunmakla mükellefiz. Bu sebeple bazıları yalnızca bakacağına görmeyi bilmeli.
Birkaç örnek vereyim. İGA’da bir çok noktada yağmur yağdığında akıntılar başlıyor otoparkta, terminal çıkışında.. Bunu hiç kimse görmüyor mu?
Veya havalimanında 35 TL’ye bagaj arabası almaya kalkıyorsunuz sepeti yok. Değiştirmek istiyorsunuz, personel yok.
HAVA-İST peronlarının olduğu bölgede şeritler bulunuyordu mesela. Yolcuların sırayla bagajlarını teslim ederek otobüse geçmeleri sağlanıyordu. Ama bir baktım kaldırılmış. Bu sefer bagajsız yolcular bagajlı yolcuların önüne geçmeye kalkıyor. Eee haliyle de kavga çıkıyor. Bunu neden kaldırırsın? Hatta bana kalırsa oradakinin bir benzeri de yolcu gidiş katına yapılmalıydı.
Dünyanın birçok noktasındaki özel yolcu salonlarına giriş yaptım. Öncelikli olarak her şeyin o ülkenin anadilinde yazıldığını gördüm. Ama gel gelelim İGA dış hatlar Lounge’ta yerleşim şemasında bile Türkçe yok. Haa biz uluslararasıyız derseniz de lütfen hizmet verdiğiniz yolcuların tamamı için de bilgilendirmeler yapın. 16 Ekim 2023’teki ULUSLARARASI başlıklı yazımda belirttiğim gibi Uzak Doğu ülkelerinden bayrak taşıyıcı bir havayolu şirketinin üst düzey yöneticisiyle görüşmüştüm. Kendisiyle İGA’da dolaşırken bana neden bilgilendirme levhalarında Japonca ve Çince gibi diller olmadığını sormuştu. Buradan bile pay biçebilirsiniz.
Daha yazacak çok şey var ama onları da bir zahmet bakarken görün.
PEGASUS
Pegasus CEO’su Güliz Öztürk 100. Uçakları Cumhuriyet için yaptıkları özel uçuş sonrası Samsun’da bazı önemli açıklamalarda bulunmuştu. Orada söylediği bir söz gerçekten çok önemliydi. “BİZ ADİL OLDUĞU SÜRECE REKABETE VARIZ”. Gerçekten rekabetin adil olması gerekiyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde AirportHaber’de okuduğunuz haberde Pegasus’un Özbekistan’a neden uçamadığı soruldu. Bütün şirketler var Pegasus yok. Gerekli girişimlerde bulunulmuş, sonuç yok. Adil bir yarış mı?
İllaki üç maymundan birini tercih edeceksiniz Mizaru’yu tercih edin…
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Yorumlar Tüm Yorumlar (21)