Milli Bayrak Taşıyıcı Havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları en sonunda Turkish Cargo’yu ayırmak için başvuruda bulundu. Özellikle pandemi döneminde büyük bir gelir getiren Turkish Cargo’da hesaplar biraz farklı gibi. THY’nin bölünme raporunda yer alan Gelecekte potansiyel stratejik ortalıklar ve yatırımlar için ayrı bir platform oluşturmak ‘tan kasıt ne olsa gerek? Açıklamada ayrıca Türk Hava Yolları'nın yolcu odaklı mevcut yapısı nedeniyle Turkish Cargo'nun tam potansiyelini ortaya koyamadığı belirtildi. İyi de şimdi ne değişecek? Cargo’nun başında yine Sayın Aycı.
Turkish Cargo’nun SPK’ya başvurusunu takiben de pilotlar hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Ekim ayı içerisinde B737/300-900 filosuna atanmak üzere 20 ve A320 filosuna atanmak üzere 20 kişilik "Kaptan Pilot Seçim Kurulu 1. Oturumu" yapılması planlandı. Ayrıca B777/787 uçaklarına geçecek 40 Kaptan Pilot ve A330/350 uçaklarına geçecek 20 Kaptan Pilot için kurul düzenlenecek. Turkish Cargo kendi ekibini kurarak yeni bir oluşum içine mi girecek? (Tabi körfeze bütün kaptanları kaptırmazlarsa) Ya da ilerleyen dönemde şirketin bir kısmını satıp, altın yumurtalayan tavuğu mu kesecekler bunu hep birlikte göreceğiz.
+12 ÖĞRETMEN
5 Nisan’da yayınlanan Huzur İkramiyesi başlıklı köşe yazımda “12 Yaşından itibaren Öğretmen mi Olunuyor?” diye sormuş ve şu ifadelere yer vermiştim.
Türk Hava Yolları’nın internet sitesinden ve mobil uygulamadan bilet sorgulaması yaptığınızda, karşınıza yolcu seçenekleri arasında “ÖĞRETMEN” de çıkıyor. 2-11 yaşı çocuk, 12+ yaşı yetişkin, Öğrenci 12-25 yaş olarak belirten seçeneklerde nedendir bilinmez Öğretmen için de 12+ gösteriliyor. 26 yaşında öğrenci olmaz anlayışı içerisinde olan şirket, 12 yaşında öğretmen bulabiliyorsa lütfen beni de bilgilendirin!
Sanıyorum 12 yaşında öğretmen bulmamışlar ki seçeneklerde değişiklikler olmuş. Şu anda web sitesinden “öğretmen” seçeneğini kaldıran THY, yetişkin, çocuk, bebek ve öğrenci seçeneğini yerleştirmiş. Hem de öğrenci seçeneğinin yaş sınırını 34’e çekerek. Ancak işin komik tarafı ise uygulamada halen öğretmen seçeneğinin yer alması ve öğrenci seçeneğinin 25 yaş ile sınırlı olması oldu. Ayrıca engelli vatandaşlarımız için de mobil uygulamada seçenek yer alırken web sitesinde bulunmuyor. Web sitesi ile mobil uygulamayı aynı anda yapamıyorlar sanıyorum.
BU EMEK KİMİN?
Türk Hava Yolları geçtiğimiz günlerde Eylül ayı trafik sonuçlarını açıkladı. Eylül 2019 döneminde 6,7 milyon olan toplam yolcu sayısı, Eylül 2021 döneminde 5 milyon oldu. Taşınan kargoda da Eylül 2019’a göre %20’lik bir artış yaşanarak 134.801 tondan, 161.713 tona ulaşıldı. 4-10 Ekim arasında da günlük 1.185 seferle Avrupa'da en çok uçuş yapan 2. hava yolu olan THY’deki bu emek kimin? Artık bu emeğin karşılığını verme zamanı gelmedi mi?
GECE UÇUŞU
Dünya genelinde 160’dan fazla havalimanında gece uçuşları yasak. Genel olarak 23:00-05:00 saatleri arasında uygulanan gece uçuş yasağı sayesinde hem halk sağlığı uçak gürültüsünden korunuyor hem de havalimanı ve havayolu çalışanları daha verimli bir çalışma şansı yakalamış oluyor. ICAO’nun da Noise Abatement Operational Procedures başlığı ile talimatları ortada. Yapılan araştırmalarda uçak gürültüsünün insanlar üzerinde kan dolaşımı problemlerinden kalp krizine, uyku bozukluklarından öğrenme kazanımlarına, sinir hastalıklarından performans düşüklüklerine kadar birçok problemi birlikte getirdiğini ortaya koymuş. Hatta bu yüzden Japonya da bir havalimanı yakınında oturan 22 bin çevre sakini havalimanına tazminat davası açmış ve 30,19 milyar Japon yeni (Yaklaşık 2.4 Milyar Türk Lirası) tazminat kazanarak gece uçuş yasağını getirmişlerdi. Hukuk böyle bir şey olsa gerek.
AVRUPA BİZİ KESİN KISKANIYORDUR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Çevresel Gürültünün Yönetimi ve Değerlendirilmesi Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle gürültü sertifikasız uçaklardan alınan tazminatlar da kaldırılmıştı. SHGM’den de gece uçuş yasağı gelmeyince havayolu şirketleri ve havaalanı çalışanları gece gündüz demeden çalışıyor. İşte bu sebeple Avrupalı havayolları başta olmak üzere onlarca havayolu şirketi kesin bizi kıskanıyordur.
SAFETY FIRST
Türk Hava Yolları’nda öyle bir planlamalar var ki, gece 3-4 bacak uçuyorsunuz. Ondan sonra da uçuş emniyetinden bahsedip, personelin ruh sağlığını düşünerek psikoloğa yönlendirmeye çalışıyorsunuz. Personelin ruh sağlığının düzelmesi için önce beden sağlığının yerinde olması ve geleceğe dair kaygı duymaması gerekir. SHGM tarafından SHT-FTL (Uçuş ve Görev Süresi Sınırlamaları ile Dinlenme Gereklilikleri Talimatı) da pilotları ziyadesiyle zorlamaya devam ettiği gibi uçuş emniyetini son derece risk altına sokuyor. Neden bu işe yetkili sendika sessiz kalıyor?
ANKET
THY çalışanları tarafından yapılan anonim anketi hala görmezden gelen üst yönetim, durumun ehemmiyetinin farkında değiller sanırım. Anket sonuçlarına göre THY’nin istisnai ve özel durumları öne sürerek SHGM’den Covid-19 muafiyetleri kapsamında talep ettiği FTL değişiklikleri uçuş ekiplerinde kümülatif yorgunluğa kesinlikle sebep olmamıştır diyen yalnızca katılımcıların %1’i.
Kafasında bin bir sorunla mücadele eden, ekonomik olarak dar boğaza düşen personel ne kadar emniyetli bir uçuş gerçekleştirebilir?
Sanal bir sendika gibi çalışan Türk Hava Yolları personelinin hazırladığı TEHAYE.COM anketinden çarpıcı sonuçlar;
Emniyetli Uçuşlarınız Olsun…
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Yorumlar Tüm Yorumlar (82)